آشنایی با طولانی ترین وقف نامه کشور
- شناسه خبر: 6207
- تاریخ و زمان ارسال: 22 اسفند 1393 ساعت 07:41
- نویسنده: خواجه وند

به گزارش بقاع نیوز از زنجان؛ سازمان اوقاف و امورخیریه به منظور تحکیم پایه های سنت نبوی وقف، ترویج و نشر فرهنگ اسلامی وقف، معرفی نقش وقف در توسعه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی آموزشی، بهداشتی و… و همچنین ایجاد انگیزه در نیک اندیشان و خیرین به منظور گسترش وقف، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز ۲۷ صفر را به عنوان روز وقف نامگذاری کرده است.
در حال حاضر طولانی ترین وقف نامه کشور متعلق به بانوی زنجانی است که توانسته با وقف مسجد و مدرسه علمیه خانم، طولانی ترین وقف کشور را به نام خود ثبت کند.
اگر چه جمیله خانم در بین زنجانی ها نیست اما وقف نام او را ماندگار کرده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان اظهار داشت: وقف بانوی زنجانی طولانی ترین وقف نامه کشور است.
وی با بیان اینکه جمیله خانم 100 سال پیش مسجد و مدرسه علمیه را وقف کرده است،افزود: دقت عمل در این وقف بی نظیر است.
حجت الاسلام باقری با اشاره به اینکه تا کنون از خانواده ذوالفقاری ها علیرغم تمکن مالی آثاری در زنجان دیده نمی شود،تصریح کرد: بانویی از این خانواده وقف کرده که فرزند هم نداشته است.
وی با اشاره به اینکه این مسجد به نام جمیله خانم معروف است، افزود: ضروری است برخی از پایان نامه ها در خصوص این وقف نامه کار شود.
این مسئول با بیان اینکه ضروری است موسساتی در خصوص وقف نامه کار کنند،تصریح کرد: فرهنگ وقف در پایان نامه های دانشجویی دیده نمی شود.
وی با بیان اینکه جمیله خانم به ریز نحوه مصرف این موقوفه را بیان کرده است، تصریح کرد: این وقف نامه در دوران جهالت صورت گرفته است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان با اشاره به اینکه در زمان پهلوی چنین کارهایی کار مومنین بوده است، افزود: مسجد خانم از بناهای دوره قاجاریه در محله فخیم الدوله زنجان، واقع شده است و این بنای تاریخی در اردیبهشت ۱۳۵۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گفتنی است، مسجد خانم در داخل بافت تاریخی شهر زنجان و در ضلع غربی خیابان سبزه میدان واقع شده است.
این مسجد و مدرسه از جمله بناهای مذهبی و تاریخی شهر زنجان است، كه در محله قدیمی فخیم الدوله قرار دارد،مسجد خانم فاقد گنبد و دارای دو مناره بسیار زیبا است.
این بنا توسط استاد اسماعیل بنا و به سفارش یكی از بانوان متمكن در اواخر دوره قاجار ساخته شده است،تاریخ ساخت این بنا به استناد کتیبه سردر در این بنای مذهبی اسلامی به سال ۱۳۲۳ هجری قمری برمی گردد، وجود مناره های قطور و كوتاه بر فراز سردر كه دارای تزئینات بدیع آجر كاشی است، قابل مقایسه با منارههای مدرسه سپهسالار تهران استتزئینات پركار بخش اعظم درگاه ورودی مسجد تزئینات درگاه ورودی و همچنین سطوح فوقانی حجره های مشرف به میانسرا كه با یك عقب نشینی نماهایی با قوس جناغی، هلالی به وجود آورده مزین است به نقوش هندسی، گل و بوته كه عموما با رنگ های رایج در دوره قاجار یعنی رنگ های زرد، نارنجی، سیاه، سفید و صورتی رنگ آمیزی شده استتمامی شیوههای به کار رفته در معماری مسجد خانم منحصرا از خصوصیات معماری دوره قاجار است،میان سرای مسجد زئینات کاشی کاری به رنگ زرد که بالای ورودی شبستان مسجد کار شده اند.