همایش وقف و حوزههای علمیه در قم برگزار شد+عکس
- شناسه خبر: 4793
- تاریخ و زمان ارسال: 16 آذر 1393 ساعت 11:24
- نویسنده: احمدی

به گزارش خبرنگار بقاع نیوز از شهر مقدس قم،همایش وقف و حوزههای علمیه صبح امروز یکشنبه 16آذرماه 93 با حضور آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور،اعضای جامعه مدرسین و شورای عالی،اساتید،فضلا و طلاب حوزه علمیه قم،حجت الاسلام والمسلمین محمدی رئیس سازمان اوقاف کشور و مدیران اوقاف استان قم در سالن همایش های مدرسه دارالشفاء حوزه علمیه قم برگزار شد.
حجتالاسلام رفعتی دبیر همایش، آیتالله حسینی بوشهری مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور، حجتالاسلام آبادیپیشه معاون اداری مالی حوزه علمیه استان قم و دبیر کمیته وقف حوزه و حجتالاسلام والمسلمین محمدی نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در این همایش سخنرانی کردند.
بخش پایانی همایش وقف و حوزههای علمیه مربوط به تجلیل از حوزویان و واقفانی بود که اموال خود را در راه گسترش حوزهها و تعلیم معارف دینی به طلاب وقف کرده بودند.
سخنرانی دبیر همایش وقف و حوزه های علمیه
حجتالاسلام رفعتی دبیر همایش اولین سخنران این همایش بود وی با اشاره به ضرورت نگاه معرفتی به مقوله وقف اظهار داشت: اگر این رویکرد در جامعه ترویج شود همگان در مییابند که وقف به معنای جاودانهسازی اموال مادی است.
وی با بیان اینکه وقف سبب میشود اموال انسان عندالله قرار گیرند اضافه کرد: وقف اینگونه نیست که مادیات در عالم فانی باقی بمانند و حبس شوند بلکه برای همیشه اجر و ثواب آنها به واقف میرسد.
دبیر همایش وقف و حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: جاودانگی و ماندگاری احساس وقف به ابدیت جهان هستی امتداد مییابد نه اینکه آن مال فقط در دنیا باقی بماند بلکه باقیات الصالحاتی است که تا این هستی وجود دارد ماندگاری آن وقف هم وجود خواهد داشت زیرا سبقه الهی به خود گرفته و به همین دلیل رنگ باختنی نیست.
وی ادامه داد: واقف با اقدام دوراندیشانه خود بر اموال خویش بعد از مرگش مدیریت میکند.
رفعتی با اشاره به اینکه وقف مدال افتخاری برای انبیا و اولیای الهی و همچنین علمای بزرگ محسوب میشود خاطرنشان کرد: هر کسی نمیتواند به این افتخار نائل شود.
دبیر همایش وقف و حوزههای علمیه تصریح کرد: حوزههای علمیه باید این افتخار و مدالآوری را ترویج کنند و این همایش به دنبال همین هدف است که بتواند فرهنگ وقف را در سطح عموم به ویژه در حوزهها ترویج کند.
وی با بیان اینکه برخی افراد به پیروی از سیره انبیای الهی و ائمه اطهار(ع) اموال خود را وقف میکنند گفت: باید تلاش کنیم هر روز بر تعداد این افراد افزوده شود.
رفعتی با تاکید بر استقلال حوزههای علمیه به عنوان یکی از منویات امام راحل، رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید بیان کرد: حوزههای علمیه باید مستقل باشند و اگر بخواهیم این استقلال نهادینه شود باید سنت وقف را احیا و ترویج کنیم تا در سراسر جامعه گسترش یابد و این وظیفه عالمان، اساتید و طلاب حوزوی است.
دبیر همایش وقف و حوزههای علمیه افزود: اگر بخواهیم سنت حسنه وقف را ترویج کنیم نیازمند به گسترش نهضت وقف هستیم و این نهضت همانطور که بسیاری از جریانسازیهای ارزشمند از حوزه و روحانیت آغاز شده، باید از حوزه علمیه مقدسه قم شروع شود و در این زمینه نیازمند کارهای فراوانی هستیم.
وی ادامه داد: اساتید باید مباحث وقف را تدریس کنند، نویسندگان به این موضوع روی بیاورند و محققان حوزوی در خصوص وقف به مقالهنویسی بپردازند و همچنین میتوان پایاننامهها و رسالههای علمی در حوزه علمیه را در همین موضوع به رشته تحریر درآورد.
رفعتی با بیان اینکه در سال 94 همایش بعدی به منظور تجلیل از پژوهشگران، نویسندگان و اساتید برتر در حوزه وقف برگزار خواهد شد گفت: مسابقات علمی ویژهای نیز به منظور گسترش فرهنگ وقف در میان طلاب جزو برنامههای آینده است.
مرثیه خوانی توسط حجت الاسلام رمضانی
در ادامه مراسم با توجه به ایام اسارت اهل بیت(ع) و نزدیک شدن اربعین حسینی حجت الاسلام رمضانی به مداحی و سوگواری سالار شهیدان آقا ابا عبدالله الحسین(ع) پرداخت.
سخنرانی آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه کشور
آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه کشور در این همایش اظهار کرد:هرگاه مسئله ای از مسائل مورد نیاز حوزه مطرح می شود ،حوزویان با عشق و علاقه از آن استقبال می کنند و می بینند چه وظیفه یا متوجه آن ها است و چه کاری از آنها ساخته است انجام می دهند در خصوص مسئله وقف نیز از مسائلی است که باید اعتراف کنیم هم حوزه و هم متولیان آن بعد از گذشت سی و چند سال از انقلاب آن حرکت مورد انتظار انجام نشده است،هر چند در چند سال اخیر این حرکت از شتاب بیشتری برخوردار شد.
وی گفت:همه ما سخن از استقلال حوزه مطرح می کنیم این استقلال شامل استقلال سیاسی و مالی است در رابطه با استقلال مالی باید کارهای زیادی انجام شود؛ زیرا زمینه های زیادی برای تحقق بخشیدن به این استقلال وجود دارد که باید خیلی کار کرد که در این خصوص زمینه های مختلفی وجود دارد و یکی از دغدغه های شورای عالی حوزه های علمیه است.
مدیر حوزه های علمیه کشور اظهار کرد:وقف از سنتهای دیرپای بشریت است، زیرا فطرت بشری با جاودانگی در هم تنیده است و انسان چون می داند جاودانه نیست نسبت به مال و جان خویش حساس هست و قرآن جاودانگی را با ارتباط انسان با خدا میسور می داند به همین دلیل است که خداوند وقف را از راه های این وصل به خدا و جاودانگی انسان قرارداد و خدا برای اینکه این وقف را جاودان کند می فرماید چه کسی به خدا قرض می دهد لذا وقف حبس مالی است که کار را ماندگار می کند و به کوچک و بزرگ جامعه آرامش و اطمینان می دهد.
سپس گفت:امروزه در دنیای مسیحیت مراکز مهم دانشگاهی و درمانی و حتی بخش عمده ای از وزارت خارجه آنها به وسیله وقف اداره می شود که در این زمینه باید بگوییم که آنها از ما جلوافتاده اند؛ وقف چیزی است که نزد خداوند محفوظ است و خداوند نسبت به آن عنایت لازم را دارد.
وی بیان کرد:از طلاب و مبلغانی که به سفر تبلیغی می روند انتظار داریم در این عرصه کار کنند و اگر هر کدام از حوزویان بتوانند یک موقوفه به موقوفات حوزه اضافه کنند، دیگر هیچ نیاز مالی در حوزه وجود نخواهد داشت و این کار آنها به حوزه ارزش و اعتبار می بخشد.
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه گفت:یکی از مبانی که در مسیر موقوفات موجود وجود دارد آن است که نیات واقفین با نیازهای جامعه امروز همخوانی ندارد بنابراین واقفین باید درست هدایت شوند که چگونه وقف کنند، اگر به گونه ای عمل کنند که در چه زمینه هایی وقف کنند، بسیاری از نیازهای جامعه حل می شود.
وی بیان کرد:هنوز بسیاری از موقوفات حوزوی وجود دارد که در اختیار ما نیست و این مسئله در کنار مشکلاتی نظیر هزینه های آموزشی و ازدواج و زندگی و مسکن طلاب می تواند با در اختیارگرفتن این عرصه در عرصه اصلی خود بسیاری از این مشکلات را حل کند.
مدیر حوزه های علمیه کشور اظهار کرد:نقش آموزشی رسانه ها در حوزه وقف را نباید دست کم بگیریم زیرا می توانند این فرهنگ را در جامعه نهادینه کند خصوصا نقش صدا و سیما در ساخت فیلم وسریال با موضوع وقف بسیار مهم است و با این سریال یا فیلم کل خانواده به تماشای آن می نشینند و فرهنگ سازی می شود تا آنجا که بر روی بچه هم تاثیر می گذارد
وقف یک سنت حسنه است حتی زندگی پیامبر(ص) و ائمه (ع) با وقف بوده است که باید در جامعه آن را نهادینه کنیم لذاتوسعه فضای معنوی و مبارزه با تهاجم فرهنگی و توسعه فرهنگی و علمی و دینی با گسترش وقف ایجاد می شودبنابراین باید موقوفاتی برای ساخت و نگهداری و اداره مدارس علمیه نیز ایجاد شود.
آیت الله حسینی بوشهری در بخش پایانی سخنانشان پیشنهاداتی جهت فرهنگ سازی وقف ارائه نمود و گفت:
برای این موضوع باید کار تبلیغی نمود و جزواتی در خصوص وقف از نظر آیات و روایات و سیره اهل بیت(ع) در این زمینه تهیه شود و در کنار آن اقدام به آموزش احکام وقف صورت گیرد که حتی واقفین نیز با این احکام وقف آشنا نیستند و گاها افراد ناصالحی متولی موقوفات می شوند که لازم است احکام وقف در جامعه بیان شود.
نکته دیگر این که از واقفین تجلیل شود که باعث انگیزه بیشتر خواهد شد و مهمتر اینکه دستگاه قضایی مشکلات حقوقی و قضایی موقوفات را پیگیری کند که گاهی اوقات یک فرودگاه وقف برای حوزه علمیه است اما در اختیار حوزه نیست که اینجا نیاز به ورود دستگاه قضاییه به این امر است.
همچنین جریان تبلیغ وقف را منحصر به سازمان نکنیم و موضوع وقف به کتاب های درسی دانش آموزان وارد شود و آنها با وقف آشنا شوند و در کنار آن نیز مسابقاتی در این زمینه برگزار شود و بر حسن اجرای موقوفات نظارت گردد.
سخنرانی دبیر کمیته وقف حوزه علمیه
حجتالاسلام محمد آبادیپیشه دبیر کمیه وقف حوزه علمیه با تاکید بر تامین منابع مالی با ثبات برای حوزه علمیه اظهار داشت: اگر سنت حسنه وقف به ویژه وقف حوزوی در جامعه نهادینه شود آنگاه این امر هم تحقق میریابد.
وی با اشاره به فعالیت کمیته وقف در حوزههای علمیه افزود: این کمیته دارای آییننامهای است که روش کار را تبیین میکند.
دبیر کمیته وقف حوزه علمیه با بیان اینکه طی سالهای اخیر آمایش موقوفات حوزوی در استانهای مختلف صورت گرفته است خاطرنشان کرد: در همه استانها غیر از چند استان که موقوفه چندانی در مورد حوزه نداشتند، اطلاعات موقوفات حوزوی جمعآوری شده است.
وی ادامه داد: در مجموع حدود 1024 موقوفه حوزوی در سطح کشور داریم که البته همه آنها درآمدزا نیستند و برخی هم طی قراردادهایی بلندمدت و بسیار ارزان، در اختیار بعضی اشخاص قرار گرفته است.
آبادیپیش با بیان اینکه در مورد تعدادی از این موقوفات باید گفت فقط بخشی از آنها مربوط به حوزههای علمیه است خاطرنشان کرد: 40 عنوان وقف در مورد حوزههای علمیه احصا شده است.
معاون اداری مالی حوزه علمیه استان قم با اشاره به برخی عناوین این نیات گفت: اسکان طلاب، کمک به ائمه جماعات، ازدواج طلبهها و … برخی از این موقوفات هستند.
وی با اشاره به تبیین احکام وقف به عنوان یکی از اقدامات کمیته وقف حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: احیای برخی موقوفات که تصرفاتی در آنها صورت گرفته بود انجام شده و این روند ادامه دارد.
آبادیپیشه گفت: سعی کردهایم مدارس علمیه غیر برخوردار از موقوفه را شناسایی کنیم و برنامهریزی برای پوشش آنها صورت گرفته است.
دبیر کمیته وقف حوزه علمیه استان قم تصریح کرد: بیش از هزار نفر طلبه هم شناسایی شدند که تاکنون به سفر مشهد مقدس نرفته بودند و از محل موقوفات، اعزام آنها به مشهد صورت گرفت.
وی با بیان اینکه قول مساعد برای 450 وقف جدید حوزوی داده شده است خاطرنشان کرد: این وقفها در راستای طرح هر طلبه یک وقف صورت خواهند گرفت.
آبادیپیشه افزود: موافقتنامهای به امضای مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور و رئیس سازمان اوقاف در راستای گسترش فعالیتهای پژوهشی و آموزشی به امضا رسیده است.
سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین محمدی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، توسعه وقف در ایران را مرهون راهنماییهای علمای بلاد دانست و تصریح کرد: وقفنامههایی که با راهنماییهای عالمان صورت گرفته دارای جامعیت و متناسب با نیازهای زمانه هستند.
وی توجه به نیازهای زمان در وقف را یکی از افتخارات علما و روحانیت شیعه توصیف کرد و گفت: عالمان ما به نیازهای اخلاقی، فرهنگی، معنوی، اقتصادی و بهداشتی جامعه توجه داشتهاند.
محمدی عنوان کرد: هر جا علما و صاحبنظران دینی غایب بودهاند، دیگران عرصه را به دست گرفتهاند؛ در برخی موارد و در حوزه وقف، روحانیون یا حضور ندارند یا حضورشان کمرنگ است به همین دلیل از طلاب میخواهیم حضوری جدی داشته باشند و مردم را در زمینه وقف راهنمایی کنند.
نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: باید وقف را در راستای نیاز جامعه و در مسیر صحیح قرار داد.
وی با تاکید بر هم افزایی در حوزه وقف با مشارکت همه دستگاهها گفت: مشورت و توافق با یکدیگر موجب حل مشکلات میشود و به یقین، همدلی و صمیمیت قدرت انجام عمل بیشتر را به وجود میآورد که نمونه بارز آن حل مشکل معطل ماندن زمین موقوفهای به مدت 50 سال است که در اختیار موسسه رویان قرار گرفت و جزو حرکتهای علمی محسوب میشود.
محمدی وقف را یکی از مولفههای تلاش در راستای اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب دانست و افزود: اگر بخواهیم به مشکلات اقتصادی جامعه و همچنین حوزههای علمیه توجه کنیم باید وقف را در اولویت قرار دهیم.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه خواستار نگاه کلان به مقوله وقف شد و گفت: بیش از 70 هزار مسجد، 12 هزار حسینیه و چندین هزار مهدیه در سراسر کشور در خدمت دین هستند و همه اینها به همراه حوزههای علمیه سرمایه عظیمی به شمار میروند که مجموعه آنها به دین و فرهنگ جامعه کمک میکنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه اداره کردن موقوفات خرد مشکلات زیادی به همراه دارد تصریح کرد: میتوان برای حوزههای علمیه و مسائل دینی و مذهبی جامعه و پژوهشهای دینی، موقوفات کلانی را اختصاص داد.
محمدی افزود: فقط افراد متمکن نیستند که میتوانند واقف باشند بلکه میتوان اوراق وقف را به فروش رساند تا هر شخص در جامعه با هر توان مالی در وقف مشارکت داشته باشد.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به گردش مالی موقوفات در سال 92 گفت: این مبلغ بیش از 360 میلیارد تومان در سال گذشته بوده است.























