مراسم تعزیه خوانی در همدان اجرا شد
- شناسه خبر: 4466
- تاریخ و زمان ارسال: 11 آبان 1393 ساعت 09:58
- نویسنده: عطیه گنجی
آیینها و سنن مختلفی برای برگزاری عزای امام حسین(ع) وجود دارد که یکی از این آیینها “تعزیه” است که متاسفانه این آیین مهم و تاثیر گذار این روزها در استان همدان فراموش شده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان همدان به نقل از خبرگزاری مهر از همدان، خبرنگار مهر، در هر یک از شهر های کشور برای برگزای مراسم عزای حسینی آیین های مختلفی وجود دارد، اما یکی از آیین های بسیار کهن و قدیمی که در اغلب استان های ایران وجود داشته است، آیین “تعزیه خوانی” و یا همان ” شبیه خوانی” است که در برخی استان ها پر رنگ تر و در برخی دیگر کم رنگ تر اجرا می شده است که در این بین استان همدان و شهرستان های آن نیز یکی از مناطقی بوده است که مراسم “تعزیه خوانی” با هنرمندی تعزیه خوانان حرفه ای در آن به اجرا در می آمده است.
تعزیه (یا تعزیت) به معنی سوگواری، برپایی یادبود عزیزان از دست رفته، تسلیت، امر کردن به صبر و پرسیدن از خویشان درگذشته، خرسندی دادن و در برخی مناطق ایران مانند خراسان به معنای مجلس ترحیم است.
اما آنچه به عنوان تعزیه مشهور است گونهای از نمایش مذهبی منظوم است که در آن عدهای اهل ذوق و کار آشنا در جریان سوگواری های ماه محرم و برای نشان دادن ارادت و اخلاص به اهل بیت، طی مراسم خاصی بعضی از داستان های مربوط به واقعهٔ کربلا را پیش چشم تماشاچیها بازآفرینی میکنند در تعزیه چون اهمیت خواندن هنرمندانهٔ اشعار بیش از روش اجرا و نمایش واقعههاست، آن را در قیاس با روضهخوانی، “تعزیهخوانی” نیز گفتهاند.
“تعزیه” یا “شبیه خوانی” یکی از عناصر ارزشمند در فرهنگ ایرانی شیعی است و از دیر باز جایگاه خاصی را در بیان شهادت امام حسین (ع) و یارانش نزد ایرانیان داشته است اما متاسفانه با گذر زمان این آیین کهن در بین نسل جدید و در استان همدان جایگاه خود را از دست داده است و با توجه به نقش و تاثیر “تعزیه” در بیان پیام واقعی امام حسین(ع) و واقع عاشورا نیاز است تا این آیین کهن در بین نسل جدید زنده نگاه داشته شود.
برگزاری همایش”تعزیه خوانی” در همدان
مسئول برگزاری همایش تعزیه خوانی در همدان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مراسم تعزیه خوانی در همدان به مدت چهار روز و در مراحل مختلف واقعه عاشورا در همدان به اجرا گذاشته می شود.
میثم مصطفایی با بیان اینکه مراسم تعزیه خوانی از ششم آبان ماه در همدان آغاز شده است، افزود: در این روز تعزیه مسلم بن عقیل اجرا می شود.
وی در ادامه سخنانش گفت: روز هفتم آبان ماه هجرت امام حسین(ع) از مکه به سمت کربلا و بیعت یزد و نامه یزید به امام حسین(ع) توسط تعزیه خوانان به نمایش گذاشته می شود.
مسئول برگزاری همایش تعزیه خوانی در همدان در ادامه بیان داشت: در روز هشتم آبان ماه هم داستان دو طفلان مسلم اجرا می شود و نمایش تعزیه خوانی از ششم تا هشتم آبان ماه در امامزاده عبد الله (ع) شهر همدان برگزار می شود.
مصطفایی با اشاره به اینکه در روز نهم آبان ماه واقعه عاشورا اجرا خواهد شد، افزود: این مراسم در شهرک الوند همدان و در زمینی با مساحت بیش از دو هزار متر به تصویر کشیده می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه نام ” تعزیه” همان ” شبیه خوانی” است، ابراز داشت: متاسفانه آنطور که باید به تعزیه در استان همدان بها داده نمی شود و در واقع تعزیه مظلوم واقع شده است.
“تعزیه” در همدان فراموش شده است
مسئول برگزاری همایش تعزیه خوانی در همدان در همین خصوص افزود: تعزیه در استان همدان و از جمله شهر همدان فراموش شده است.
مصطفایی با تاکید بر اینکه همایش تعزیه خوانی به همت اداره کل اوقاف و امور خیریه همدان در حال برگزاری است، ابراز داشت: این همایش به مدت دو سال است که در همدان با حضور تعزیه خوانان بومی استان در شهر همدان اجرا می شود تا گامی برای زنده ساختن این هنر در همدان برداشته شود.
وی ادامه داد: تعزیه خوانانی که در همایش تعزیه خوانی حضور دارند علاوه بر استان همدان از استان های دیگری مانند زنجان، تهران، قزوین و قم هستند.
مردم واقف برای برگزاری مراسم “تعزیه” در همدان پای کار بیایند
مصطفایی گفت: در شهر هایی دیگر مانند خمین هزینه های زیادی برای برگزاری مراسم تعزیه خوانی می شود اما متاسفانه در همدان هزینه برای این کار وجود ندارد و برای آماده سازی شهرک الوند پنج میلیون تومان هزینه شده است.
وی با تاکید بر اینکه هزینه های برگزاری همایش تعزیه خوانی در همدان از محل موقوفات تعزیه خوانی هزینه می شود، ابراز داشت: آوردن امکاناتی مانند شتر و یا اسب در همدان سخت است اما این امکانات تهیه شده است.
مسئول برگزاری همایش تعزیه خوانی در همدان اشاره کرد: تعزیه خوانی واقعه روز عاشورا از ساعت ۹ صبح روز جمعه نهم آبان ماه در شهرک الوند همدان برگزار شده است.
“تعزیه” در حفظ و انتقال پیام عاشورا جایگاه مهمی دارد
شبیه خوان نقش امام حسین (ع) نیز گفت: در سراسر دنیا جنگ های فراوانی به وقوع پیوسته است ولی بین قیام امام حسین(ع) و اصحاب و یاران آن حضرت در ماهیت و جوهره این قیام تفاوت وجود دارد.
عبدالله خلجی اظهار داشت: جوهره قیام امام حسین(ع) اخلاص بود و اخلاص قیام عاشورا را از همه قیامهای دیگر متمایز کرده است.
وی با اشاره به جایگاه هنر در تعزیه ادامه داد: هنر جایگاه ویژه ای در زنده نگه داشتن قیام عاشورا دارد و نمایش و تعزیه خوانی جایگاه مهم و تاثیر گذاری در حفظ و انتقال قیام عاشورا دارد چون پیام ها و آرمان هایی که در قالب نمایش می گنجند، ماندگارتر می شوند.
خلجی با تاکید بر اینکه تعزیه یا شبیه خوانی یکی از آیین های کهن ایرانیان است، بیان داشت: تعزیه تنها آیینی است که دارای متن نوشته بوده و از سویی تعزیه در کشور ما مشابه ای ندارد و از این رو بسیار ارزشمند است.
وی با بیان اینکه باید برای حفظ این آیین کهن و با ارزش تلاش کرد، عنوان داشت: جایگاه واقعی تعزیه اعتقاد مردم است و چه بسا تعزیه می تواند نقش موثری را در بیان پیام عاشورا و هدف امام حسین(ع) داشته باشد.
خلجی ابراز امیداوری کرد که با برگزاری همایش تعزیه خوانی بتوان نسل جدید را با این آیین کهن آشنا کرد و تاثیر و ماندگاری تعزیه در بیان پیام عاشورا به تصویر کشید.
با این تفاسیر و با توجه به نقش و ارزش آیین و سنت “تعزیه خوانی” در بین ایرانیان و با توجه به فراموش شدن آن در استان همدان همان و از سویی نقش “تعزیه” در بازگو کردن پیام واقعی عاشورا و امام حسین(ع) نیاز است تا برای زنده نگه داشتن این آیین کهن در استان و آشنایی نسل جدید و کودکان و نوجوانان با این سنت کهن ایرانی شیعی تلاش بیشتری انجام شود.