امامزاده جعفر(ع) و امامزاده مرتضی (ع)
- شناسه خبر: 48584
- تاریخ و زمان ارسال: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۴۰
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، در پشت سردر ورودی یک هشتی بزرگ قرار دارد که در طرفین شمال و جنوب آن دو در چوبی قرار دارد . در سمت شمالی دالانی بوده که تخریب شده و در سمت جنوبی اتاق یا انباری بوده که آنهم تخریب شده است .
بعد از آن وارد حیاط میشویم که در گوشه شمال غربی آن مقبره برج مانند هشت پهلو امامزاده قرار دارد که کاشی نوشته آن سال 725 هجری را نشان میدهد . این بنا تنها برج آرامگاهی در شهر اصفهان است که توسط امیر حسین چوپان از امرای قرن هشتم ساخته شده است . نمای بیرونی آن دارای تزئینات نفیس کاشی کاری و کاشی نوشته های بی نظیری است . سنگ قبر امامزاده از جنس سنگ یکپارچه با نقوش گل و بوته است . در پایین پای امامزاده سنگ قبر یک خانمی صفوی است که میگویند بنای امامزاده را مرمت کرده است . و در پشت سر امامزاده قبر آیت الله سید مرتضی موحد ابطحی متوفی 1413 ق وجود دارد .
برج آرامگاهی بر روی سکویی هشت ظلعی قرار دارد که نیمی از آن توسط خانه های شمالی تصرف شده است و دیوار خانه ها را به دیوار شمالی برج آرامگاه چسبانده اند . در ایوان پیش روی امامزاده چندین قبر دیده میشود :
آیت الله سید بهاء الدین مهدوی متوفی خرداد 1382 شمسی
بانو حاجیه منصوره فقیه ایمانی بنت آیت الله محمد تقی فقیه ایمانی و همسر حاج سید مرتضی موحد ابطحی متوفی 1365 شمسی
بانو حاجیه صدیقه فقیهی همسر سید بهاء الدین مهدوی متوفی 1384 شمسی
سیده علویه خانم روضاتی بنت حاج سید محمد روضاتی و همسر شیخ احمد فقیهی متوفی 1382 شمسی
آیت الله حاج شیخ محمد محزون متوفی خرداد 1387 شمسی
پایین ایوان : حاج علی منصوریان متوفی 1365 شمسی
سنگی قدیمی هم در کنار دیوار در سمت شرقی پایین ایوان دیده میشود که متعلق به خانمی است و برخی میگویند این خانم بانی مرمت بقعه است .
* در گوشه جنوب غربی حیاط ( روبروی برج آرامگاه ) بقعه دیگری قرار دارد که پلان چلیپایی دارد . در چشمه جنوبی این بقعه قبری است به نام امامزاده مرتضی که برخی او را برادر و برخی پدر وی میگویند . در چشمه غربی هم سنگ قبری ناشناس از دوره صفوی است .
در محل امامزاده جعفر مدرسه علمیه ای بزرگ بوده که از مراکز مهم علمی قبل از صفویه محسوب میشده و تا قرن یازدهم پابرجا بوده است . دارای حجره هایی بوده و کاشی کاری شگرفی داشته است . ساختمان مدرسه از آثار ممتاز دوره ایلخانی بوده است .شاردن در موردش نوشته : با وجود قدمت ساختمان بسیار زیباست ، نقاط مهم آن از سنگ مرمر و کاشی بنا شده است .
متاسفانه در قرن اخیر مدرسه را مجاورین خراب کرده و جزء خانه های خویش نموده اند . سنگ ها و کاشی های آن نیز به سرقت رفته است .