مسجد جعرانه یکی از مساجد شهر مکه+ عکس ها
- شناسه خبر: 40547
- تاریخ و زمان ارسال: ۹ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۰۶:۴۶
- منبع: هانا خبر
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، مسجد جِعرانه ( به انگلیسی : Juranah Mosque ) یکی از مساجد شهر مکه است که به عنوان یکی از میقات های عمره مفرده شناخته می شود و در ابتدای محدوده حرم قرار گرفته است و حجاجی که قصد حج عمره دارد می توانند در آن جا محرم شوند.
این مسجد در 24 کیلومتری شمال شرق مکه در شهرکی جِعرانه قرار گرفته است.
جعرانه کجاست؟
جعرانه منطقه ای در شمال شرق مکه و در 29 کیلومتری مسجدالحرام در بالای دره سَرِف از وادی های شمال مکه قرار گرفته است.
این منطقه قبلا محل سکونت قبیله هذیل بوده است.
بنا بر روایتی نام جعرانه از لقب زنی به نام ریطه یا رائطه دختر کعب ، مادر یا همسر اسد بن عبد العزی ، سرسلسله قبیله اسد یکی از تیره های قریش گرفته شده است.
برخی منابع جعرانه را به عنوان چاه یا محل برداشتن آب توصیف کرده اند که به دلیل وجود آب های گوارا معروف شده است از جمله آبی که در سال هشتم هجری به برکت حضور پیامبر اسلام از زمین جوشید و ایشان از آن آب نوشیدند.
تاریخچه مسجد جعرانه
شهرک جعرانه خارج از محدوده حرم در مسیر طائف به مکه و در شمال شرقی مدینه در ابتدای وای سرف قرار گرفته است.
روایت شده حضرت محمد (ص) در سال نهم هجرت در زمان بازگشت از محاصره طائف و جنگ حنین 15 روز در جعرانه توقف نمود و غنایم جنگ باهوان را با مردم تقسیم کرد ، سپس در این منطقه محرم شدند و حج عمره به جای آوردند.
احرام بستن در مسجد جعرانه
مسلمانان در پیروی از ایشان این محل را برای محرم شدن برای عمره مشخص نمودند و مسجدی در آنجا ساختند که به نام مسجد جعرانه معروف شده است.
از آن زمان ، نماز خواندن و احرام بستن در این مکان برای عمره مفرده مستحب محسوب می شود. مسجد جعرانه به همراه مسجد تنعیم و حدیبیه به عنون ادنی الحل و میقات عمره مفرده شناخته می شوند.
از نظر مذاهب مالکی ، حنبلی و شافعی ، جعرانه بهترین میقات عمره مفرده است ولی حنفی ها تنعیم را برتر از جعرانه می دانند.
فقهای امامیه هم درباره افضلیت احرام از جعرانه سخن می گویند.
ضمن این که مستحب است ، حاجیان برای عمره حج قِران و افراد از این میقات احرام ببندند.
بازسازی مسجد جعرانه
منابع قرن سوم درباره ساخت دو مسجد در جعرانه صحبت کرده اند، یکی در قسمت انتهایی دره و در مکان نماز و احرام پیامبر که سازنده اش مشخص نیست و دیگری در قسمت ابتدای دره که به مکه نزدیک تر است و یکی از مردان قریش آن را بنا کرده است.
در منابع قرن نهم همیشه از یک مسجد در جعرانه که مکان احرام پیامبر بوده و توسط یکی از مردان قریش بنا شده است ، صحبت میکنند.
بنابر نوشته محمد طاهر کردی در تاریخ القویم مسجد جعرانه در سال 1263 قمری توسط همسر یکی از پادشان حیدر آباد هند بازسازی شد که کتیبه ای از او در مسجد به یادگار مانده است.
در سال های 1370 و 1384 ، این مسجد توسط وزارت اوقاف سعودی در مساحتی بزرگتر بازسازی شد.
مساحت فعلی این مسجد 1600 متر مربع است و معماری آن شبیه به مسجد تنعیم است.