گفتمان زنان در جشنواره خورشید
- شناسه خبر: 51046
- تاریخ و زمان ارسال: ۷ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۰۳:۴۵
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، امروز گفتمان زنان گفتمانی غالب در سطح جوامع است و از آنجا که نیمی از هر جامعه را زنان تشکیل میدهند، مسائل مربوط به آنان حائز اهمیت است.
هر انقلابی به دو رکن اساسی برای موفقیت نیاز دارد که اولی جهاد و شهادت و رکن دوم تبیین و روشنگری است. در نهضت عاشورا بحث ایستادگی و مقاومت تا سرحد جان و جهاد و شهادت نقشی بود که امام حسین (ع) و یاران باوفایش انجام دادند؛ یعنی رسالت امام حسین (ع) و یاران حضرت، جهاد کردن و جنگیدن با دشمن و مقاومتکردن در مقابل باطل تا سرحد شهادت بود. مرحله دوم و رکن اساسی قیام عاشورا، بحث پیام رسانی، روشنگری و جهاد تبیینی بود که توسط خاندان اباعبدالله الحسین(ع) و اهل بیت و زنان صورت گرفت.
زمانی که حضرت زینب (س) که بالای تل زینبیه قرار گرفتند جملاتی را به دشمنان عرضه کردند همه این جملات حاکی از جهاد تبیین این بانوی بزرگ داشت. اینها تأثیر گذاشت و توانست قیام عاشورا را به ثمر برساند و آن حقیقت عاشورا و قیام را به گوش همه جهانیان برساند و امروز بعد از ۱۴۰۰ سال که از آن واقعه می گذرد، هنوز عاشورا زنده است.
در واقع این روشنگری ها و تبیین ها بسیار تأثیرگذار بود و قیام عاشورا را تکمیل کرد؛ چنانچه اگر این تبیین نبود، یقینا امروز اسلام اینگونه به ما نرسیده بود. در واقع حضرت زینب کبری (س)، ام کلثوم، سکینه، دختران امام علی(ع)، رباب و عاتکه (همسران امام حسین) و دیگر زنان بنی هاشم در روز عاشورا و پس از آن با ایراد خطبه و سخنرانی، شعرگویی و حماسه سرایی، اقامه عزاداری و.. . به تبلیغ پیام شهدا پرداختند.
همچنین زنان در طول مبارزات قبل از پیروزی انقلاب با عضویت در گروه های مبارز، پشتیبانی برادران رزمنده پشتیبانی از فعالیت های برادران در فعالیت های مسلحانه و.. . نقش فعالی داشتند. مبارزانی چون خانم طاهره دباغ، زهرا رهنورد، خانم احتشام رضوی (نواب صفوی)، خانم کبرا سل پور (همسر شهید اندرزگو)، خانم اکبرنژاد (همسر شهید جهان آرا)،.. . از این گونه زنان بودند. علاوه بر آن، نقش زنان در تظاهرات و راهپیمایی ها به حدی چشمگیر بود که همگان بخصوص غربی ها را به تعجب وا می داشت. فاطمه سادات میرلوحی (نواب صفوی) نیز به عنوان خبرنگار و گزارشگر به منطقه رفت و سعی در شناساندن اوضاع کردستان به مردم کرد. وی اولین خبرنگار ایرانی بود که با سران ضد انقلاب در منطقه مصاحبه کرد.
امروز نیز مادران و خواهران شهدای جنگ تحمیلی خود راویان دوران دفاع مقدس هستند. کسانی که خود جنگ را از نزدیک لمس کردند. طی دو دهه اخیر نقش و جایگاه زنان در دوران دفاع مقدس بخش قابل توجهی از ادبیات دفاع مقدس را به خود اختصاص داده است اما همچنان موضوعات متنوع و مختلفی در این باره وجود دارد که به آن توجه زیادی نشده است.
از نظر رهبری شخصیت والای زن هنوز آنطور که باید و شاید در جامعه ترسیم نشده است. جریان های غربی و فمینیستی نیز به رغم ادعاها و شعارهایشان نتوانسته اند جایگاهی درخور مقام زن برای او ایجاد کنند. ایشان وضعیت کنونی زنان مسلمان ایرانی را به رغم توسعه حضور اجتماعی، دارای حد متوسطی از پیشرفت میدانند و معتقدند زنان ایرانی هنوز در اول راه پیشرفت قرار دارند. به همین دلیل افراد جامعه بویژه زنان باید نسبت به موضوع «زن» آگاهی های لازم را از دل «اسلام» به دست بیاورند؛ دینی که به زنان شأن و جایگاهی برابر با مردان بخشید تا جایی که همپای مردان با پیامبر(ص) بیعت کردند و بدین وجه مشارکت سیاسی و اجتماعی شان مشروعیت یافت. از دیدگاه ایشان، زن و مرد از نظر جنبه های انسانی تفاوتی با هم ندارند و جنسیت نسبت به انسانیت در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
زن در هر نقشی که باشد، نقش ستون خانواده را دارد. هرچه ما امروزه بتوانیم در نقش زنان تاثیرگذار باشیم در آینده جامعه بهتری را شاهد خواهیم بود. زنان صداقتی دارند که این ویژگی آن ها در جامعه کاملا مشهود است. ما از زمان انقلاب شاهد حرکت های مقاومتی از زنان هستیم؛ همچنین در جنگ همراه و پشتیبان فرزندان و همسران خود بودهاند.
جشنواره بین المللی رسانه ای خورشید با شعار «زنان روشنگری می کنند» در واقع می تواند یک گام موثری در تبیین جایگاه زنان سرزمینمان و زنان جهان اسلام باشد و بعضا می تواند بستری باشد برای روشنگری و جهاد تبیین.
گفتنی است این رویداد بزرگ برای اولین بار به یاد شهیده راه روشنگری، شیرین ابوعاقله که به دست رژیم اشغالگر قدس به شهادت رسیده است با همت معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حمایت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزار می شود.
حدود ۱۰۰ نفر از فعالین رسانهای استکبارستیز از حدود ۴۶ کشور دنیا در این جشنواره شرکت کردند و بیش از ۲۴۰ اثر به جشنواره ارسال شده که درحال ارزیابی هستند. حدود ۱۲۰ نفر از مهمانان هم از فعالین رسانهای داخل کشور هستند.
این جشنواره یادبودی برای شهیده شیرین ابوعاقله است. او یک زن خبرنگار فعال بود که اصالتا فلسطینی بود و تابعیت آمریکا داشت. او حدود ۲۵ سال اخبار مربوط به مبارزه مردم مظلوم فلسطین در برابر ظلم رژیم صهیونیستی را پوشش میداد. شیرین ابوعاقله توسط رژیم صهیونیستی به شهادت رسید و جشنواره بینالمللی خورشید به نوعی بزرگداشتی برای شهیده شیرین ابوعاقله به عنوان یک زن شاخص در عرصه رسانه که استکبارستیزی را پیشه خود کرده بود نیز به شمار میرود.