آرامگاه آقا محمد بید آبادی اصفهان
- شناسه خبر: 49218
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۱ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۱۱
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
آرامگاه آقا محمد بید آبادی یکی دیگر از بقعه های مورد توجه اصفهانیان در قبرستان قدیمی و تاریخی تخت فولاد است. این آرامگاه علی رغم خواسته آقا محمد بید آبادی، 120 سال بعد از وفاتش بر روی قبر وی ساخته شد. او در جوار پدرش به خاک سپرده شده بود و وصیت کرده بود هیچ آرامگاهی برایش ساخته نشود. امروزه اما بقعه ای مستطیلی از آجر، به سبک بناهای چهار طاقی ایرانی و سنگ قبری به رنگ نخودی با حاشیه ای فیروزه ای، نشانگر محل دفن این عارف زاهد است.
به گزارش بقاع خبر، این بقعه و سنگ قبر ساده آن، بدون شناختن آقا محمد بید آبادی تنها قبری ساده به نظر می رسد خوب است بدانیم آقا محمد بید آبادی فرزند محمد رفیع گیلانی، زاهد و مجتهد گیلان و مازندران بود. پدرش به اصفهان نقل مکان کرد و در محله بید آباد اسکان نموده بود و به دلیل اقامت طولانی آنها آقا محمد را بید آبادی می شناختند. آقا محمد بید آبادی خود یکی از عارفان، زاهدان، حکما و مدرسان قرن 12 قمری به شمار می رود.
زهد و پارسایی او زبان زد مردم بود، در این باره گفته می شود او به هیچ وجه به هدایای ارسالی از طرف حکومت ارزشی قائل نبود. هدایای حاکمان را نمی پذیرفت و برای گذراندن زندگی کشاورزی و شَعر بافی می کرد. همچنین گفته می شود هنگام بروز قحطی در اصفهان، برای همدردی با قحطی زدگان 6 ماه کامل تنها زردک خام خورد.
از باورهای مورد قبول او که به تدریس آنها می پرداخت می توان خود شناسی را نام برد. او باور داشت انسان باید خودش باشد و خودش را بشناسد و هر موضوعی غیر از این قابل اعتنا نیست. آقا محمد بید آبادی همچنین معتقد بود انسان باید ظاهر شریعت را نگاه دارد ولی به آن اکتفا نکند بلکه تمام تلاش خود را برای کشف اسرار آن انجام بدهد.
از آقا محمد بید آبادی آثار خطی و چاپی متعددی به جا مانده است اما مهم ترین اثر او شاگردانش هستند. شاگردان مهم وی ملا علی نوری، سید حسین قزوینی، میرزا ابوالقاسم قمی، ملا مهدی نراقی و شیخ اشراق می باشند.
مرتضی مطهری اساس اهمیت و احترام بید آبادی را در تلاش وی برای انتقال فلسفه ملاصدرا به نسل های آینده می داند. فلسفه ملا صدرا تا پیش از تلاش های بید آبادی و شاگرد مشهورش، ملا علی نوری، به خوبی معرفی نشده بود، اما بید آبادی آن را مجددا آن اندیشه را زنده کرد و به عنوان مروج فلسفه ملا صدرا خود را ثابت کرد.
ثبت ملی آرامگاه محمد بید آبادی
آرامگاه آقا محمد بید آبادی در 10 خرداد 1382 با شماره 9093 به ثبت ملی رسید.
انتهای پیام/ح