امامزاده محمد عابد(ع)پدر ابراهیم مجاب
- شناسه خبر: 39821
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۰۴:۳۹
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، مرقد شاهزاده محمد عابد یکی از بناهای مذهبی و مهم شهرستان اراک است که در۱۲ کیلومتری شمال شهر اراک و در مجاورت روستای مشهدمیقان واقع شدهاست. این امامزاده، مرقد شاهزاده محمدعابد فرزند موسی کاظم و از بناهای دوره صفویه است.
چنانکه مشهود است محمد عابد فرزند بلاواسطه امام هفتم ، باب الحوائج ، موسی بن جعفر (علیه السلام) و از مادری زاهده به نام «امّ احمد» متولد شد. شاهزاده محمّـد عابد (علیه السلام) یکی از ۱۷ فرزند ذکور امام هفتم می باشد. مادر ایشان از زنان با ایمان ، متقی و مشخصه امام (علیه السلام) ، از راویان حدیث از شوی خود و از مسئولین اجرای وصیتنامه امام هفتم و میراث دار ودایع امامت و مواریث نبوّت و انتقال دهنده آنها از امام کاظم (علیه السلام) به امام حقّ بعد از ایشان حضرت علیّ بن موسی الرّضا (علیه السلام) می باشد.
سیّد محمّـد عابد برادر اعیانی (برادر پدری و مادری) حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (مدفون در شیراز) و حضرت حمزه بن موسی (مدفون در ری) می باشد.
سید محمد به گمانه زنی تاریخ در نیمه دوم قرن دوّم هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود. متاسفانه از سیر زندگی شخصی ایشان در منابع سخنی به میان نیامده است و در اکثر کتب علمای انساب در ذکر خصوصیات شخصیّتی حضرتش قلم فرسایی نموده اند.شیخ عبّاس قمی در منتهی الآمال می نویسد: محمّد بن موسی (علیه السلام) مردی جلیل القدر ، صاحب فضل و صلاح بود. پیوسته با وضو ، طهارت و در نماز بود. شب ها مشغول نماز می شد .نقل شده « هیچ گاه من محمّـد را دیدار نکردم مگر آن که این آیه را از کتاب خدا یاد می کردم: «کانُوا قَلیلاً مِنَ الَّیلِ مایَهجَعــونَ» .صاحب روضات الجنّات درباره احمدین (احمد بن موسی و محمّــد العابد بن موسی (علیهما السّلام)) از کتاب انوار سیّد جزائری نقل کرده که احمـد بن موسی مردی کریم بود و امام موسی (ع) او را بسیار دوست می داشت و محمّــد بن موسی صالح و پرهیزگار بود به نقل از مورخان، در زمان حیات موسی کاظم، محمد عابد ساکن شهر مدینه بوده است. بعد از وفات پدر ۱۸۳ قمری و انتصاب علی بن موسی رضا به عنوان ولیعهد مامون عباسی، وی قصد سفر به مشهد و دیدار برادر خود را مینماید که در میانه راه، در مکان کنونی مرقد ایشان، فوت میکنند. تاریخ درگذشت وی به طور دقیق نقل نشده است ولی مورخان شیعه، اوایل سده سوم هجری قمری را پاسخ این سوالات عنوان کردهاند. در خصوص نحوه مرگ وی اختلاف نظر وجود دارد. برخی مورخان شیعه، عارض شدن تب شدید و مرگ طبیعی را عنوان کردهاند و برخی نیز حمله نظامیان عباسی به کاروان همراه وی و پناه گرفتن وی در خانه شخصی به نام عبدالله خطیب که از خوانین منطقه و دوستدار امامان شیعه بوده را نقل میکنند. جاسوسان والی منطقه محل اختفای وی را به والی که «اسکندر» نام داشته است، گزارش میکنند و خانه مورد محاصره قرار میگیرد. در نبردی که بین محمد عابد و سربازان انجام میگیرد، محمد عابد کشته میشود و توسط وابستگان عبدالله خطیب در مکان امروزی به خاک سپرده میشود.