تشدید مشکلات و فشارهای معیشتی و طلاق صوری در عراق
- شناسه خبر: 37137
- تاریخ و زمان ارسال: 1 مرداد 1401 ساعت 04:45
- منبع: شفقنا
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر

به گزارش بقاع خبر، با تشدید مشکلات و فشارهای معیشتی و ناتوانی در تامین هزینههای زندگی، برخی از زوجین گزینه طلاق را در پیش میگیرند اما عدهای نیز رو به طلاق صوری میآورند.
طلاق صوری پایان رسمی رابطه زناشویی در دادگاه به شمار میرود اما زوجین با جاری شدن صیغه محرمیت نزد فردی روحانی به زندگی کنار یکدیگر ادامه میدهند؛ سایت شفق این موضوع را نگرانکننده خوانده و نوشته است که طلاق صوری در سالهای اخیر به شکلی قابل ملاحظه در جامعه عراق افزایش یافته است.
مستمری زنان مطلقه
در همین رابطه، «ن. ل»، شهروند زن اهل بغداد به شفق نیوز درباره دلیل دست یازیدن به این حیله گفت: من و همسرم در فقر شدید زندگی میکنیم، چندین بار درخواست حقوق تامین اجتماعی کردم اما بیفایده بود، پس از آنکه از رد درخواستهایم ناامید شدم، به ذهنم رسید که ادعا کنم مطلقه هستیم تا مستمری زنان مطلقه را دریافت کنم.
وی افزود: این فکر مورد پسند همسرم هم قرار گرفت و تصمیم گرفتیم برای دریافت مستمری زنان مطلقه، برای طلاق صوری به دادگاه برویم، پس از ثبت طلاق موفق شدیم مستمری را از سازمان تامین اجتماعی وابسته به وزارت کار دریافت کنیم همچنین نزد روحانی رفتیم و صیغه محرمیت جاری کردیم اما پس از دو سال لو رفتیم و تامین اجتماعی مستمری را قطع کرد.
شهروند دیگری به نام « ع.ی» ساکن استان دیوانیه هم گفت: ما وضعیت مالی بسیار بدی داشتیم و کسی هم نبود که از وی درخواست کمک کنیم لذا ناچار شدیم به دادگاه برویم و درخواست طلاق دهیم تا بتوانیم مستمری زنان مطلقه را دریافت کنیم.
قانون بازدارنده
طبق آمار وزارت کار و امور اجتماعی عراق، موارد ثبت طلاق صوری برای دریافت مستمری ماهانه هزاران مورد برآورد میشود اما پس از اجرای قانون حمایت اجتماعی مصوب سال 2014 میلادی بسیاری از این موارد شناسایی و اقدامات قانونی از جمله بازپسگیری مبالغ پرداخت شده اتخاذ شد.
در همین رابطه، یکی از مسئولان وزارت کار عراق تاکید کرد: در نتیجه همکاری نزدیک وزارتخانهها و نهادهای دولتی مربوطه با وزارت کار، موارد طلاق صوری کاهش یافته و با اطلاعاتی که به دستمان میآید توانستهایم تا حدی با این پدیده اجتماعی مقابله کنیم.
نگاه دینی به طلاق صوری
شیخ عبدالمنعم المشکور، استاد حوزه علمیه در شهر بغداد درباره نگاه دینی به این اقدام و دور زدن قانون کشور گفت: از جمله شروط فرد خواهان طلاق، این است که واقعا و نه به شکل صوری قصد طلاق داشته باشد و الا طلاق باطل است و زن و مرد همچنان همسر یکدیگر به شمار می روند و اشکالی در زندگی مشترک در یک خانه وجود ندارد.
المشکور افزود: موضوع مهمی که باید بدان اشاره کرد و سکوت در قبال آن جایز نیست، این است که زوجین با طلاق صوری و دور زدن قوانین کشور مرتکب تخلف قانونی و گناه شدهاند.
وی اظهار داشت: بر اساس این تخلف قانونی و شرعی، حقوقی که زوجین از دولت دریافت کردهاند، اموال حرام محسوب می شود زیرا زن به دلیل این تخلف، مستحق دریافت این مبلغ نیست.
مجازات 15 سال زندان
«علی التمیمی»، کارشناس حقوقی درباره مجازات طلاق صوری گفت: این موارد، تقلب و جعل واقعیت و کلاهبرداری به شمار می رود که مجازات آن طبق ماده 289، ، 298 قانون کیفری، 15 سال زندان است.
التمیمی اظهار داشت: این کلاهبرداری تخلف از شریعت اسلامی هم به شمار می رود زیرا دادگاهها دارای ولایت شرعی هم هستند.