فتوای مراجع برای عمل بینی
- شناسه خبر: 37011
- تاریخ و زمان ارسال: 28 تیر 1401 ساعت 06:41
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر

به گزارش بقاع خبر، شواهد تاریخی نشان میدهند که اولین جراحی زیبایی نوعی پیوند پوست بوده که حدود 4000 سال گذشته در کشور هند انجام شده، بنابراین بدیهی است که میل به انجام جراحی زیبایی تنها مختص انسان امروزی نیست. بنابر گزارشISAPS تنها در سال 2020 بیش از 24 میلیون عمل زیبایی (جراحی و غیرجراحی) در دنیا انجام شده که در این میان عمل بینی با رشد 4 درصدی نسبت به سال قبل، عنوان چهارمین عمل زیبایی پرطرفدار در دنیا را از آن خود کرده است. اکنون سوالی که پیش میآید این است که آیا انجام عمل بینی از نظر اسلام جایز است و چه زمانی عمل بینی ممکن است گناه به حساب آید؟
در ادامه نظر مطلب نظر مراجع معظم تقلید در مورد پاسخ سوالات مذکور را به صورت دقیق بررسی خواهیم کرد.
حکم عمل بینی از نظر آیت الله خامنه ای چیست؟
زیبایی شناسی مطمئناً در زمره مهمترین و پیچیده ترین موضوعات در حوزه هنر و زیبایی شناسی قرار میگیرد. از افلاطون که معتقد بود “زیبایی یک موضوع پیچیده است” تا به امروز، مفهوم زیبایی بحث های مختلفی را پشت سر گذاشته است و نظرات مختلفی درباره آن عنوان شده است: دیدگاه و فتوای آیت الله خامنهای در مورد عمل بینی به شرح زیر است:
“اگر موجب ضرر قابل توجه نباشد، فی نفسه اشکال ندارد”.
فتوای سایر مراجع تقلید درباره عمل بینی
در زیر فتوا و حکم سایر علمای معظم تقلید در پاسخ به این سوال که “ایا انجام عمل های زیبایی گناه است؟” عینا آورده شده است:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
در صورتی که آمیخته با حرام یا مضر دیگری نباشد ذاتا اشکالی ندارد ولی در صورتی که همراه با حرامی باشد (نگاه و لمس نامحرم) تنها در صورت ضرورت جایز است”.
حضرت آیت الله سیستانی:
“عمل بینی با پرهیز از لمس و نگاه نامحرم جایز است”.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی:
“اگر غرض عقلائی در بین باشد اشکال ندارد”.
حضرت آیت الله خمینی:
“عمل زیبایی بینی فی نفسه اشکال ندارد و موجب ضرر هم نشود مانع ندارد”.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
“اگر طبق نظر پزشک خطر جانی و ضرری نداشته باشد منعی ندارد”.
آیت الله نوری همدانی:
“اگر در جراحی غرض عقلائی وجود داشته باشد جایز است و منعی ندارد”.
آیت الله موسوی اردبیلی:
“ضرورت جراحی زیبایی باید توسط پزشک متخصص تعیین شود اگر برای فرد مذکور خطر جانی و بزرگی نداشته باشد منعی ندارد”.
آیت الله صانعی:
“به طور کلی جراحی زیبایی فی حد نفسه حکم شرعی ندارد، لکن اگر همراه با ضرر جانی و بزرگی باشد جایز نیست. به طور کلی با نظر پزشک متخصص مبنی بر انجام عمل زیبایی بینی منعی ندارد”.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی:
“اگر موجب ضرر نباشد منعی ندارد”.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی:
“در صورتی که عمل زیبایی در پی یک غرض عقلایی مشروع باشد، مطلقاً جایز است؛ در غیر اینصورت، اگر متوقف بر لمس و نگاه حرام از سوی پزشک، بیمار و شخص ثالث نباشد و مفسدۀ دیگری هم در پی نداشته باشد، حرام نیست”.
نکتهای که از فتوای تمامی علمای تقلید قابل درک است این است که عمل بینی چنانچه خطری برای بدن نداشته باشد و همچنین با نیت ارتکاب گناه انجام نشود به خودی خود حرام محسوب نمیشود و انجام آن مانعی ندارد.
انجام جراحیهای زیبایی و خصوصا عمل بینی امروزه در تمامی کشورای دنیا رواج زیادی پیدا کرده و همین مسئله موجب شده تا در کشورای اسلامی همچون ایران انجام آن برای عدهای از افراد با شک و شبهه همراه باشد. اما همانطور که پیشتر نیز عنوان شد بر حسب فتوای مراجع تقلید، عمل بینی در اسلام چنانچه ضرری برای فرد نداشته باشد جایز است.
انتهای پیام/ح