مشاهده آثار معماری سه دوره تاریخی در امامزاده سه گنبدان
- شناسه خبر: 35356
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۰۲:۴۳
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، امامزاده سه گنبدان از نوادگان امام جعفر صادق (ع) به شمار می روند. بقعه آنان که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، در جنوب غربی روستای پلنگ آباد ( بخش رحمانیه ) در 24 کیلومتری شرق اشتهارد در کنار جاده کرج واقع گردیده است.
بنای بقعه مرکب از سر در ورودی و ساختمان اصلی است. بنای امامزاده متعلق به قرون 7 و 8 هجری است که از نظر معماری دارای ویژگی خاصی بوده و یکی از بناهای شاخص مذهبی در منطقه محسوب می شود.این بنا دارای سه گنبدخانه و متعلق به سه دوره تاریخی است، بطوریکه گنبد شرقی متعلق به دوره ایلخانی، گنبد غربی متعلق به دوره تیموری و گنبد شمالی در زمان صفویه به بنا الحاق شده است.ورودی بنا شامل ایوانی به عرض 35/4 متر است وراقی مستطیل شکل به طول 13 متر در پشت آن قرار دارد. بنای اصلی که قدمت بیشتری دارد به صورت چهار ضلعی است که به وسیله طاقنما بین اضلاع فیلپوشهای مقرنس کاری در گوشهها ،یک طرح هشت ضلعی به وجود آورده است .
آثار معماری سه دوره مربوط به قرن های هفت، هشت و 9 هجری قمری در بنای امامزاده زید و رحمان کرج قابل مشاهده است، بطوریکه گنبد شرقی متعلق به دوره ایلخانی، گنبد غربی متعلق به دوره تیموری و گنبد شمالی در زمان صفویه به بنا الحاق شده است. امامزاده زید و رحمان به خاطر دارا بودن سه گنبد رفیع به امامزاده سه گنبدان نیز معروف است. مردم محلی، شجره امامزاده زید و رحمان را به نوادگان امام جعفر صادق(ع) نسبت می دهند، هرچند که شجره نامه مکتوبی از آن در دست نیست. بقعه زید و رحمان به شماره 755 در فهرست آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده و دارای سه گنبد آجری است که در بخش زیرین دارای نقاشیهای دیواری زیبایی است.
ورودی این بنا که یکی از بناهای شاخص مذهبی در منطقه محسوب میشود شامل ایوانی به عرض 35/4 متر است و رواقی مستطیل شکل به طول 13 متر در پشت آن قرار دارد. بنای اصلی که قدمت بیشتری دارد به صورت چهار ضلعی است که به وسیله طاقنما بین اضلاع فیلپوش های مقرنس کاری در گوشهها ،یک طرح هشت ضلعی به وجود آورده است . گنبد بدون ساقه در قسمت زیرین دارای نقاشیهای دیواری جالبی است. این بقعه دارای سه گنبد آجری است که جلوه خاصی به محیط اطراف بخشیده است.
به طور کلی این زیارتگاه ،هم از نظر معماری (به ویژه شکل قوس های طاق نما و کاربندی های مقرنس دار) و هم از نظر نقاشیهای روی دیوار و دیگر هنرهای کاربردی ،از جالبترین آثار قرت هشتم هجری است که به مرور زمان در دورههای بعدی مرمت و الحاقاتی داشته است.
منبع :خبرگزاری صداوسیما
انتهای پیام/ح