امامزاده چکان مراغه نوه سوم امام موسی بن جعفر علیه السلام
- شناسه خبر: 35171
- تاریخ و زمان ارسال: 9 خرداد 1401 ساعت 06:06
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر

به گزارش بقاع خبر، امامزاده چکان نوه سوم امام موسی بن جعفر علیه السلام هستند. که در موقع هجرت از سوی مدینه به مشهد مقدس به دست مخالفان و دشمنان امامت و ولایت به شهادت می رسند. ودر این مکان دفن می گردند. تاریخ کشف قبر امامزاده سید ابراهیم (ع) به حدود یکصد و هفتاد سال پیش بر می گردد.این محل معنوی از دیرباز به «اولیاء چکان» است و قدمای محل نیز ایشان را با این عنوان می شناختند. با گذشت زمان و ظهور کرامات متعدد از این بارگاه معنوی، مرقد منور امامزاده سید ابراهیم (علیه السلام) در حدود سال ۱۲۱۰ ش به وسیله ی روحانی روستای چکان مرحوم شیخ یعقوب چکانی، جد آیت الله شیخ محمد حسین چکانی شناسایی شد.
موقعیت بنا
آستان مقدس امامزاده سيد ابراهیم (علیه السلام) (اولیاء چکان) در ورودی روستای چکان در شش کیلومتری شرق شهرستان مراغه قرار دارد. بقعه در زمینی به مساحت تقریبی چهار هکتار قرار دارد و بنای آن در دوره های مختلف بازسازی شده. هم اکنون یکی از مهمترین مراکز عبادی و معنوی آذربایجان به شمار می رود.
بنای اولیه بقعه بسیار ساده و دارای گنبد گلی بوده و در دوره های مختلف به کوشش مردم مرمت و بازسازی شده است. بنای اساسی و توسعه گسترده آن در سال ۱۳۵۵ ش آغاز شد. این عمل مهم، به همت آیت الله حاج شیخ علی ارومیان و با همکاری مردم خیر منطقه شروع و در مدت زمان مشخصی به پایان رسید. روی لوح سنگی که به دیوار غربی گنبدخانه نصب شده. درباره ی شخصیت امامزاده سید ابراهیم (علیه السلام) و نقش آیت الله در بازسازی و توسعه آستان امامزاده سید ابراهیم (علیه السلام) آمده است.
معماری بنا
آرامگاه متشکل از صحن، گنبدخانه، مسجد حضرت فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها)، مسجد امام حسین (علیه السلام)، زائرسرای ضلع شمالی، زائر سرای ضلع شرقی، انبار و سرویس های بهداشتی است.گنبدخانه به ابعاد ۱۵×۱۵ متر است و به وسیله ی دو در، در نمای غربی با صحن مرتبط می شود. ضریح در زیر گنبد قرار دارد و ابعاد آن ۳×۴ متر است و با استفاده از برنز و استیل ساخته شده و قسمت های بالای آن مزین به آیة الکرسی و تاریخ ساخت ضریح است. گلدان های طلایی رنگ با گلهای رنگارنگ در چهار گوشه ضریح قرار داده شده و دور تا دور ضریح با سرترنج های ایستاده، با نگین های میناکاری شده که مزین به اسماء الهی هستند، به چشم می خورد.
مسجد امام حسین
در قسمت شمالی گنبدخانه، مسجد امام حسین (علیه السلام) قرار دارد و ابعاد آن ۸×۱۲ متر است. مسجد یاد شده دارای سه پنجره رو به ضلع شرقی، سه پنجره و یک در ورودی رو به ضلع شمالی و در ضلع غربی دو در ورودی دیده می شود. یکی از این دو در به کفشکن آقایان باز می شود و دیگری به آبدارخانه و محل استراحت خادمان.
نمای بیروین بقعه اندودی از سیمان دارد و ارتفاع ازاره سنگی آن حدود ۳۰ سانتی متر است. ایوان در نمای غربی قرار دارد و سازه ی آن از نوع سازه ی سقف است. سنگینی سقف ایوان روی یک ستون آهنی قرار دارد. وسط ایوان یک اتاقک فلزی وجود دارد که از آن برای پاسخ گویی به سؤالات شرعی استفاده می شود. درهای ورودی بقعه در نمای غربی تعبیه شده است.بام بعقه به صورت شیروانی است و لایه ی بیرونی گنبد با ورق های طلایی رنگ پوشانده شده است. بر بلندای گنبد، یک پرچم سرخ رنگ نصب است.
در جانب غربی بقعه، قبرستان روستای چکان قرار دارد و کف صحن از سطح قبرستان به ارتفاع هفت پله پایین تر است. صحن، پوششی از آسفالت دارد و چند تنه درخت نارون کهنسال در صحن به چشم می خورد.
امکانات رفاهی
در قسمت شمالی بقعه، سرویس بهداشتی و زائرسرای ضلع شمالی در سه طبقه و با ۶۶ اتاق به شکل زیبایی ساخته شده است.در ضلع شرقی بقعه، فضای سبز و تعداد ۱۲ اتاق به عنوان زائرسرا قرار دارد. در ضلع جنوبی بقعه هم پارکینگ امامزاده ساخته شده است. ضلع های شمالی، جنوبی و شرقی حرم دارای سایبان هستند که برای استراحت موقف زائران در فصول خوش آب و هوای در نظر گرفته شده است، سنگینی سایبان روی ستون های میله ای قرار دارد.
آستان مقدس امامزاده سید ابراهیم (علیه السلام) از روزگاران قدیم مورد احترام و توجه محل بوده و با سپری شدن ایام و ایجاد امکانات رفاهی و بهداشتی در جوار آن، بر تعداد زائران این مکان مقدس افزوده شده است. به گونه ای که اکنون این امامزاده به عنوان یکی از امامزادگان معروف آذربایجان بوده و در طول سال زائران بی شماری از شهرهای دور و نزدیک به زیارت آن امامزاده می آیند. ایام ولادت وشهادت ائمه معصومین (علیهم السلام) و به ویژه اربعین جانسوز حسینی مسیر شش کیلومتری از مراغه تا امامزاده مسدود و تردد خودروها به سختی انجام می گیرد. مردم به صورت دسته های سینه زنی و زنجیرزنی وارد آستان مقدس امامزاده می شوند.
در حال حاضر آستان مقدس امامزاده سید ابرهیم (علیه السلام) تحت نظر هیأت امنا اداره می شود و از امکانات رفاهی، بهداشتی و امنیتی خوبی برخوردار است.
انتهای پیام/ح