رقابت نمایندگان ۲۷ کشور در مرحله فینال مسابقات قرآن کریم
- شناسه خبر: 29883
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۶:۱۵
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش خبرنگار بقاع نیوز، این مراسم با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم توسط سید جواد حسینی قاری قرآن کریم شروع شد. رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه با اشاره به تلاقی ایام برگزاری مسابقات با مبعث حضرت رسول (ص) اظهار داشت: « خداوند انسان های مومن و صاحب خرد را به تعقل در نکته ای ژرف و عمیق فرا می خواند و آن همسانی و همراهی قرآن کریم و آورنده آن است. همان طور که قرآن از مقام علو ولدی الله و انه فی ام الکتاب لدینا لعلی حکیم به مقام دنو ولدی الناسی و قلب های زمینی بشری و برای هدایت همه انسان ها نازل شده است. پیامبر اکرم معنای حقیقی ذکر است و از مقام قاب قوسین او ادنی، فرود آمد تا در حد فهم بشر قرار گیرد.»
حجت الاسلام خاموشی در ادامه افزود: « قرآن نسخه شفابخش دردهای بشر در طول زمان است و برای آن خلق شده و فرود آمده است تا در اختیار بشر برای فهم و عقل قرار بگیرد. خداوند از یک سو قرآن را ذکر می داند و از سوی دیگر آن را دربردارنده ذکر می خواند و پیامبر(ص) را هم همینگونه بر اساس آیه ای که در طلیعه سخن آمد ذکر می نامد. نه از آن حیث که پیامبر را در برخی آیات قرآن مذکر معرفی می کند بلکه ذکر در او عینیت پیدا کرده و وجود او ذکر خدا گشته است.»
وی ادامه داد: «پیامبر(ص) بر قلب های آماده، هدایت نور معارف بلند خود را متجلی ساخت تا همه انسان ها زبان جهان شمول سازگار با عرف و فطرت و فرهنگ او را دریابند. پیامبر ذکر منزل خداوند است تا با تبیین ذکر منزل یعنی قرآن «تنزیل من حکیم حمید » برنامه حیات طیبه و آرمان های انسان را به سر منزل مقصود و تاریخ که بشر بر مبنای سنن حتمی الهی به سوی آن در حرکت است واصل سازد. او بدنی زمینی و قلب و روحی آسمانی دارد. خداوند انسان ها را به خاطر بی توجهی به تفکر و تعقل در این آموزه ها ملامت می کند و پیامبر اکرم (ص) هم در قیامت از همین شکایت و گله دارد.»
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه هدف از قرآن را رسیدن آموزه های آن به مردم بیان کرد و گفت: « خداوند قرآن را بر مردم نازل کرده است و پیامبر (ص) واسطه نزول آن است. پیامبر (ص) از میان مردم انتخاب و مبعوث شد همان طور که قرآن سخنی برای هدایت همه انسان ها است، پیامبر هم برای رساندن این بیان به مردم آمده است.» این مراسم با برگزاری برنامه توسط گروه تواشیح ادامه یافت.
قرآن پیامی ابدی برای همه بشریت
آئین افتتاحیه سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن کریم با سخنرانی حجت الاسلام دکتر سعید رضا عاملی ادامه داشت. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تشکر از سازمان اوقاف جهت برگزاری این مسابقات گفت: «قرآن پیامی است برای همه بشریت و همه مردم جهان. قرآن در انحصار جامعه مسلمانان نیست بلکه هم برای مسلمانان و هم برای غیر مسلمانان است. همانگونه که کلمه رب العالمین ۷۲ بار در قرآن تکرار شد و ما هر روز در نماز آن را تکرار می کنیم، این همان را نشان می دهد. قرآن ذکری است برای همه بشر با واژه های متفاوت مانند ناس و یا ایهل الذین آمنو که بارها تکرار شده است و ما باید متوجه اصل همگانی بودن پیام خدا باشیم.»
وی در ادامه افزود: «نباید قران را مخصوص گروهی تلقی کنیم. قرآن به گروه یا جناح فکری و سیاسی خاصی تعلق ندارد، قرآن برای دنیای فیزیکی و مجازی و برای همه طبقات اجتماعی است. رافت قرآنی باید همگان را دربرگیرد. ما نمی توانیم انسانی را قضاوت کنیم چرا که نمی دانیم چه جایگاهی در برابر خدا دارد.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره ای به تغییر الگوهای نسلی نمود و اظهار داشت: « نسل ها به نسل گرم، نسل ریسک، نسل تردید و نسل سرد تقسیم می شود. نسل گرم نسلی جهادگر است و استقامت و پایداری دارد، نسل گرم تعاملی و با انگیزه است و در مقابل آن نسل سرد است که بی حال و بی روحیه است و مسیر را نمی یابد، آنجا ایمان است اما گاهی آتش زیر خاکستر است که جامعه قرآنی باید آنها را گرم کند. نسل ریسک بی مهابا حرکت می کند و خطرپذیر است و جای تاسف دارد ما شاهد نسلی باشیم که توجهی به خطرات پیرامون خود ندارد، در نسل تردید ایمان مثبت است. ما نیاز داریم جامعه خود را بشناسیم ، الگوهای نسلی ما تغییر کرده پس برای توسعه فرهنگ قرآنی بخصوص در شرایط کرونا باید از همه ظرفیت های رسانه ای و مجازی استفاده کنیم.»
وی در ادامه طراحی شهر مجازی قرآنی را ضروری دانست و اظهار داشت: « در این شرایط ما باید برویم به سوی طراحی شهر مجازی قرآنی با پلتفرم جهانی برای بازنمایی هنرهای قرآنی، تفسیر، تلاوت، مسابقات، تاریخ قرآن و تاریخ اندیشمندان اسلام همچنین بازی های دیجیتال، امروزه ما بیشتر از هر زمان به شهر قرآنی نیازمندیم. توجه به این مسابقات قرآنی به عنوان بزرگترین رویداد جهان اسلام و تدوین آئین نامه داوری مسابقات با رویکرد تعاملی با کشورهای اسلامی و توسعه مسابقات قرآنی از ملزومات قرآنی کشور است که باید توجه بیشتری به آن شود.»
حضور حافظان نوجوان موسسه قرآنی امام رضا(ع) و تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط آنها در ادامه آئین افتتاحیه سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن کریم از دیگر برنامه های اجرایی این مراسم بود. آئین افتتاحیه سی و هفتمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم با تلاوت آیات قرآن توسط هادی موحد امین قاری برجسته کشور به پایان رسید.
حجت الاسلام خاموشی در حاشیه این مراسم در پاسخ به سئوال خبرنگار بقاع نیوز درباره حضور بانوان در این مسابقات و جوایز مسابقات گفت: « در این مرحله، چهارمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم در بخش خواهران در رشته حفظ کل را داریم که بانوانی از کشورهای شرکت کننده با یکدیگر به رقابت می پردازند. امسال با توجه به شیوع کرونا و برگزاری مجازی مسابقات و عدم حضور میهمانان و هزینه اسکان آنها، کاهش ۶۰ درصدی هزینه ها را داریم ولی جوایز ۵۰ درصد افزایش یافته است.»
یک کتاب یک امت
سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن کریم نه تنها بزرگترین رخداد جهان اسلام است بلکه بی نظیرترین و بی بدیل ترین مسابقات قرآنی جهان هم به شمار می رود. اگر چه به دلیل شرایط کرونایی همه کشورها آن را تعطیل کردند یا به تعویق انداختند اما سازمان اوقاف و امور خیریه جمهوری اسلامی ایران با همراهی رسانه ها این مسابقات را به شکلی متفاوت با شعار «یک کتاب یک امت» برگزار کرد.
سی و هفتمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم در بخش برادران در رشته های قرائت، ترتیل و حفظ کل برگزار می شود. در این مسابقات، چهارمین دوره مسابقات بین المللی قرآن در رشته های قرائت و تفسیر، ترتیل و تفسیر، حفظ کل و تفسیر، تفسیر و خطابه و تفسیر تخصصی برگزار می شود. همچنین در این مسابقات شاهد دومین دوره مسابقات کتابت قرآن کریم در ۲ بخش رقابتی ویژه خوشنویسان باسابقه و خوشنویسان جوان خواهیم بود. برگزاری همایش علمی بین المللی کتابت قرآن کریم و تبادلات فرهنگی ویژه ارائه مقالات علمی از ایران و کشورهای مختلف جهان هم از دیگر بخش های این مسابقات است.
مسابقات قرآن کریم در ۳ مرحله برگزار شد. مرحله مقدماتی در دی ماه سال ۹۸ با حضور ۴۱۱ نماینده از ۶۷ کشور، مرحله نیمه نهایی بهمن ماه ۹۹ با ۱۲۲ نماینده از ۴۵ کشور و مرحله فینال و نهایی که از ۱۶ اسفند شروع شده و تا ۲۰ اسفند ماه ادامه دارد، ۶۲ نماینده از ۲۷ کشور در مرحله نهایی با یکدیگر به رقابت می پردازند.
داوران این دوره از مسابقات از کشورهای ایران، اردن، عراق، لبنان، سوریه، اندونزی، سودان و تونس هستند که به صورت برخط در کشورهای خود صوت و تصویر را دریافت کرده و قضاوت می کنند. بیشترین شرکت کنندگان به ترتیب از قاره های آفریقا، آسیا، اروپا، اقیانوسیه و آمریکا هستند. پخش این مسابقات از شبکه دانش آموزی شاد با مخاطبان میلیونی و بازدید ۵/۲ میلیون کاربر از مسابقات کشوری را می توان از مهم ترین ویژگی های مسابقات قرآن کریم دانست.
خبرنگار: معصومه ماه پیکر