پیگیری حقوقی بین المللی ترور شهید سلیمانی
- شناسه خبر: 28909
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۰۹:۲۵
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش خبرنگار بقاع خبر ، شهادت سپهبد شهید سرباز وطن حاج قاسم سلیمانی که پس از سال ها مجاهدت طی یک عملیات تروریستی و برخلاف قوانین بین المللی به شهادت رسید . نقطه آغازی براقدام حقوقی برعلیه پشتیبانان و حامیان صدام است .
رئیس پژوهشکده دفاع مقدس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی در تشریح اهداف همایش بینالمللی مطالبات حقوقی- بینالمللی دفاع مقدس با بیان اینکه علاوه بر مسائل دوران دفاع مقدس، پیگیری حقوقی بین المللی ترور شهید سلیمانی توسط دولت آمریکا محور کلیدی همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس است گفت : دولت ها و سازمان های حامی صدام شریک جرم او در جنگ علیه ایران به شمار می روند ؛ تاکید کرد: در همایش بین المللی مطالبات حقوقی بین المللی دفاع مقدس به دنبال ایجاد مدل برآورد خسارت در جنگ تحمیلی هستیم.
به گزارش سردار ابوالحسن کبیری رئیس پژوهشکده دفاع مقدس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی با تأکید بر ضرورت تبیین نقش سازمان ها و دولت های حامی صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران گفت: پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی در نظر دارد همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس را در تاریخ چهارم و پنجم اسفندماه ۱۳۹۹ برگزار کند و در این همایش قصد داریم عملکرد سازمان ها و دولت های منطقه ای و بین المللی حامی رژیم بعث صدام و خسارت های ناشی از عملکرد آنها را تبیین کنیم و برای پیگیری در اختیار مراجع ذیصلاح قرار دهیم.
وی با تأکید بر ضرورت پاسخگویی دولت ها و سازمان های حامی رژیم بعث صدام در جنگ با ایران خاطرنشان کرد: بسیاری از سازمان های بین المللی و دولتها، حامی رژیم بعث صدام بودند و برخی از دولتها صدام را تشویق و ترغیب به آغاز جنگ کردند، از جنایات جنگی او علیه ملت ایران حمایت کردند و آنها شریک جرم صدام در ارتکاب به جنایت جنگی علیه ملت ایران محسوب میشوند و باید پاسخگو باشند.
سردار کبیری در تشریح اهداف برگزاری همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس گفت: یکی از اهداف اساسی ما از برگزاری این همایش بینالمللی، جمعآوری و ثبتاسناد و مدارک دفاع مقدس برای نسلهای بعد است. ما جلساتی با نمایندگان وزارتخانهها، دستگاههای اجرایی و سازمانها داشتیم و از آنها خواستیم خسارتهای جنگ تحمیلی را در ابعاد مختلف برآورد کنند.
دبیر کمیته اجرایی همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس با تأکید بر ضرورت برآورد خسارت های دوران دفاع مقدس به صورت متقن و شفاف اظهار کرد: برخی از خسارتها تاکنون کمتر موردتوجه قرارگرفته است، مثلاً خسارت سرمایه انسانی ما در دوران دفاع مقدس که سنگین بود. چند نسل زمان لازم است که افرادی مثل شهید بابایی، شهید لشکری، شهید زینالدین و شهید همت دوباره تربیت و تحویل جامعه شوند؟ ما در دوران دفاع مقدس چقدر جوان، چند نفر پزشک و مهندس و استاد دانشگاه از دست دادیم؟ در دوران دفاع مقدس، سرمایههای انسانی بزرگی را از دست دادیم که جایگزینی آن سالها طول خواهد کشید.
وی ادامه داد: یکی از ابعاد دیگری خسارتهای زمان جنگ، بعد زیستمحیطی است. چقدر از محیطزیست و منابع آبی و دریایی و زیستبومها و نخلستانهای ما در جنگ آسیب دید؟ حملات شیمیایی ارتش بعث صدام اثرات جبرانناپذیری بر محیطزیست ایران برجای گذاشت.
دبیر کمیته اجرایی همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس در تشریح خسارت های اقتصادی جنگ خاطرنشان کرد: خسارتهای اقتصادی که در اثر جنگ به کشور ما تحمیل شد ما را دچار رکود و عقبماندگی کرد. در هشت سال جنگ تحمیلی، صنایع نفتی، پالایشگاهها، بندرها و اسکلههای ما آسیب جدی دید و شاید یکی از دلایل مشکلات اقتصادی امروز کشور در برخی از بخشها، پیامدهای جنگ تحمیلی باشد.
وی افزود: هزینههای هنگفتی که برای بازسازی شهرها و زیرساختهای کشور انجام شد باید برآورد و پیگیری شود. بسیاری از شهرهای ایران، مراکز آموزشی، درمانی، حملونقل، صنعت و … در بمباران و موشکباران عراق دچار خسارتهای جدی شدند ما باید خسارتهای جنگ تحمیلی را از ابعاد مختلف مستند کنیم و این همایش قصد دارد این حس و باور را در میان مسئولان و دستگاهها ایجاد نماید؛ بنابراین مرحله اول این همایش تأکید بر مطالبات حقوقی بینالمللی دفاع مقدس است.
رئیس پژوهشکده دفاع مقدس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی دستیبابی به مدل برآورد خسارت را از دیگر اهداف برگزاری این همایش عنوان کرد و گفت: دومین هدف ما از برگزاری این همایش دستیابی به مدل برآورد خسارت است که قصد داریم با همفکری کارشناسان تهیه کنیم. این مدل برآورد خسارت هم برای ارائه خسارتهای دفاع مقدس در کشور ما قابل بهرهبرداری خواهد بود و هم برای کشورهایی که توسط دولتهای استکباری و متجاوز به حقوق ملتها موردتهاجم و بمباران و جنگ واقع میشوند کاربرد دارد.
سردار کبیری با تأکید بر اینکه این مدل برآورد خسارت قابلیت بهره برداری از سوی مظلومان سراسر جهان را خواهد داشت افزود:
مثلاً مردم مظلوم یمن میتوانند از همین مدل برای برآورد خسارتهای تجاوز نظامی عربستان سعودی استفاده کنند.
وی پیگیری ثبت و ضبط پروندههای حقوقی در مجامع بینالمللی را از دیگر اهداف این همایش عنوان و تصریح کرد: ما در این هشت سال واقعاً چند پرونده حقوقی و قضایی علیه حامیان صدام در مراجع حقوقی داخلی و بینالمللی ثبت و ضبط کردیم؟ اگر حمایت حامیان صدام نبود ارتش بعث هرگز ابزار لازم را برای این حجم از بمباران شهرهای ایران پیدا نمیکرد؛ بنابراین گام بعدی ما ارائه راهکاری برای طرح دعاوی حقوقی در مجامع بینالمللی است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: قدرتهای استکباری باید بدانند اگر بهواسطه جنگ یا بمباران، خسارتی را به کشوری تحمیل کنند باید عواقب و پیامدهای آن را هم بپذیرند.
وی با بیان اینکه هدف اساسی همایش طرح دعوای حقوقی و بینالمللی علیه حامیان رژیم بعث صدام است که طی سالیان گذشته مغفول مانده است افزود: ما این را کردهایم و کتابچهای در کشور نداریم که در آن خسارتهای جنگ تحمیلی در هرسال براثر بمباران، در اثر مهاجرتهای اجباری و سایر ابعاد، مستند و ارزیابیشده باشد. در دوران جنگ خیلی از خانوادهها شغل و خانه خودشان را از دست دادند و بهصورت اجباری به شهرهای دیگر مهاجرت کردند، وقتی پس از جنگ به شهرهای خودشان بازگشتند با ویرانهای مواجه بودند. اینها برآورد خسارت نشده است و این خانوادهها نمی توانند این موضوع را پیگیری حقوقی کنند و ما به دنبال این هستیم که رویهای را بهصورت کارشناسی شده پیدا و ارائه کنیم.
سردار کبیری با بیان اینکه هشت سال جنگ عراق علیه ایران تنها جنگی بود که در آن هر دو ابرقدرت جهان یعنی آمریکا و شوروی حامی یکطرف جنگ یعنی عراق بودند تصریح کرد: واقعاً ما با یک جنگ جهانی مواجه بودیم و صدام از کشورهای زیادی کمک دریافت میکرد. وقتی نیروهای ایران در جنگ تحمیلی عملیاتهای شبانه را آغاز کردند فرانسه به صدام رادارهای رازیت داد که حرکت نیروهای ما را در تاریکی مطلق به عراق اطلاع بدهد. آمریکا ۹ فروند هواپیمای آواکس را برای کمک به عراق در عربستان مستقر کرد.
وی افزود: ماهوارههای استکباری روزانه تحرکات نیروهای ما را به عراق گزارش میکردند. همین امارات علاوه بر میلیاردها دلار کمکی که به صدام کرد، از ژاپن تویوتا میخرید و به عراق میداد. برخی از کشورها مثل سودان و اردن و مصر برای کمک به عراق نیروی رزمی اعزام کردند، شاید فقط یکی دو کشور وجود داشت که یا بیطرف بودند و یا از ایران حمایت میکردند اما در مقابل ایران، یک اجماع جهانی، ارتش بعث صدام را موردحمایت قرارداد.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اعمال نفوذ دولت های حامی صدام بر عملکرد سازمان های بین المللی گفت: علاوه بر حمایت مستقیم بسیاری از کشورها، برخی از دولتها در سازمانهای بینالمللی علیه ایران اعمالنفوذ میکردند و با دلارهای نفتی بر عملکرد سازمانهایی مانند جنبش غیرمتعهدها، سازمان کنفرانس اسلامی، شورای امنیت سازمان ملل، شورای همکاری خلیجفارس و … تأثیر میگذاشتند.
وی در مقایسه رفتار دوگانه شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با جنگ عراق و ایران و جنگ عراق و کویت افزود: وقتی جنگ به ایران تحمیل شد یک هفته بعد از آغاز جنگ شورای امنیت سازمان ملل بیانیهای صادر کرد و دو طرف را دعوت به خویشتنداری کرد و تا ۱۹ ماه بعد که ایران خرمشهر را آزاد کرد و قدرت خود را به رخ دنیا کشیده شد، دومین قطعنامه را در حمایت از عراق و نه آزادسازی مناطق اشغالی ایران صادر کرد.
سردار کبیری ادامه داد: ما شاهد بودیم در هشت سال جنگ تحمیلی، ۱۰ قطعنامه آنهم بیخاصیت و صرفاً توصیه ای در خصوص جنگ عراق و ایران صادر شد ولی همین سازمانها در عملکردی دوگانه در ماجرای حمله ارتش بعث صدام به کویت، طی چهار ماه، ۱۲ قطعنامه الزامآور صادر کردند.
وی با بیان اینکه هیچ ردّپایی از این دولت ها و سازمان های حامی عراق در جنگ تحمیلی در مجامع بین المللی ثبت و ضبط نشده است خاطرنشان کرد: هنوز هم وقتی از گشودن پروندههای حقوقی علیه حامیان صدام سخن میگوییم در داخل کشور با مقاومتهایی مواجه میشویم که علیه این کشورها اقدامی نکنیم که بر روابط فعلی ایران با این کشورها تأثیر منفی بگذارد. درحالیکه اگر ملاحظهکاری و تسامح کنیم و نسل زمان جنگ و اسناد آن دوران از بین برود و جنایتها و خسارتهای دولتهای حامی صدام ثبت نشود، شاید بعدها علیه ایران مدرک سازی کنند و حقیقت را وارونه جلوه دهند.
رئیس پژوهشکده دفاع مقدس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی با بیان اینکه علاوه بر مسائل دوران دفاع مقدس، پیگیری حقوقی بین المللی ترور شهید سلیمانی توسط دولت آمریکا محور کلیدی همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس است افزود: در ماجرای شهادت شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی دولت آمریکا به دلایل مختلف یک اقدام خلاف قانون و کاملاً تروریستی انجام داد. اولاً سردار سلیمانی به دعوت رسمی دولت عراق به این کشور سفرکرده بود و مصونیت دیپلماتیک داشت. نکته دوم این است که ارتش تروریستی آمریکا در کشوری ثالث و بدون اجازه و اطلاع کشور میزبان دست به یک اقدام تروریستی زد.
وی ادامه داد: نکته سوم این است که شخص رئیسجمهور آمریکا رسماً مسئولیت این اقدام تروریستی را پذیرفت که این عمل نیز صراحتاً با منشور حقوق بشر در تعارض است. اینها محور اصلی و کلیدی همایش است که به پیگیری حقوقی – بینالمللی ترور شهید سلیمانی، شهید ابو مهدی المهندس و یاران و همراهانشان است، پرداخته خواهد شد.
سردار کبیری در پایان با دعوت از پژوهشگران، صاحب نظران، اساتید و محققان جنگ برای ارسال مقاله به همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس اظهار کرد:مهلت ارسال چکیده مقالات تا نیمه مهرماه و مهلت ارسال اصل مقالات تا نیمه دی ماه ۱۳۹۹ است و این همایش در تاریخ پنجم و ششم اسفندماه ۱۳۹۹ در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار خواهد شد و پایگاه اینترنتی همایش به آدرس www.paydari.ir آماده دریافت مقالات است.
گذری بر خسارت های جنگ تحمیلی
درجنگ تحمیلی که به مدت هشت سال طول کشید، ۸۰ کشور تجهیز صدام در جنگ با ایران را با هدف خاموشی صدای انقلاب اسلامی و کسب منافع مالی فروش تسلیحات نظامی برعهده داشتند که به چهار گروه تقسیم می شدند .
بخش اول : حامیان وپشتیبانان صدام
الف) حامیان غربی
- آمریکا ۸ روز پس از آغاز جنگ ۵ هواپیمای شناسایی آواکس تحویل دولت عربستان سعودی شد
- اعتبار۸۴۰ میلیون دلار برای واردات مواد غذایی
- وام یک میلیارد دلار برای خرید و بهکارگیری توانایی ساخت سلاح
- برزیل، انگلیس و آرژانتین تسلیحات
- ایتالیا و بلژیک موشکهای پیشرفته ضد زره و کمک در ساخت توپخانه دوربرد
- فرانسه ۷/۴ میلیارد دلار کمک مالی ، هواپیماهای سوپر اتاندارد و موشکهای لیزری و بحث در هیأت دولت درباره امکان حمایت از دستیابی محدود عراق به سلاح هستهای
- آلمان با ارسال مواد شیمیایی عراق را قادر ساخت تا ۶۰۰۰ تن بمب شیمیایی علیه ایران به کار گیرد.
- طی جنگ به طور متوسط هر سال ۴۰ خلبان نظامی عراقی در پایگاه نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا، آموزش میدیدند
ب) حامیان عربی
- دادن لقب «سردار و فاتح قادسیه»، «افتخار عرب» و «صلاحالدین ایوبی زمان» به صدام
- اردن اصلیترین حامی . اعطای وامهای چند میلیون دلاری ، اعزام ۵ هزار نیرو ، در اختیار قرار دادن بندرعقبه ، چهل هزار سرباز مسلح اردنی در مرز اردن با عراق مستقر تا به جبهههای جنگ علیه ایران عزیمت کنند. ، تنها سیستم حمل و نقل به عراق از طریق اردن صورت میگرفت.
- کویت ۱۴ میلیارد دلارپول نقد به عنوان وام بلاعوض ، صادرات نفت برای ،
- امارات عربی یک میلیارد دلار،
- قطر پانصد میلیون دلار،
- کویت و عربستان توافق عایدات صدور نفت از منطقه بیطرف روزانه ٣٠٠ الی ٣۵٠ هزار بشکه به حساب عراق ریخته شود.
- مجموع کمکهای مالی کشورهای حوزهی خلیج فارس هفتاد میلیارد دلاربیش از سی میلیارد دلار سهم عربستان بود.
- مصر معادل ۵/۳ میلیارد دلار موشک و تسلیحات
- سودان اعزام صدها تن از سربازان و داوطلبانی که در جبهه شرقی رودخانه میسان در خط مقدم جبهه حضور داشتند .
- درپایتخت برخی شهرها ی سودان دفاتری جهت ثبتنام برای اعزام نیرو به جبهههای جنگ علیه ایران دائر شده بود.
- لیبی در ابتدای جنگ حامی ایران پس از مدتی با تغییر رویه، در جمع متحدان عراق قرار گرفت.
- دولت یمن تیپ پیاده العروبه را به عراق فرستاده بود
- به کشورهایی چون بحرین، عمان، مراکش، الجزایر و سومالی نیز به عنوان حامیان صدام اشاره کرد.
ج : شوروی ؛ تامین کننده ۸۵ درصد تسلیحات عراق در جنگ با ایران
بخشهایی ازخرید تسلیحاتی عراق از روسیه
- موشکهای ضد هوایی سام ۲، ۳، ۶، ۸
- ۴۰۰ دستگاه تانک تی-۵۵
- ۳۵۰ فروند موشکهای زمین به زمین از نوع اسکاد بی
- ۱۰۰۰دستگاه تانک تی-۶۲
- ۵۰۰ تانک دستگاه پیشرفته تی-۷۲
- ۲۰۰ دستگاه تانک پی تی ۷۶ آبی ـ خاکی
- ۷۰ فروند میگ-۲۱
- ۷۰ فروند میگ-۲۳
- ۲۳ فروند میگ-۲۵
- ۲۵ فروند میگ-۲۹
- ۴ فروند هواپیمای سوخترسان توپولف-۷۲
- ۷۳ فروند سوخو-۲۵
- ۵۰ فروند سوخو-۱۷فرماندهان
- ارتش شوروی با حضور در بغداد آموزشهای لازم را به ارتش عراق ارائه میدادند
- حضورکارشناسان موشکی شوروی برای توسعه برنامه موشکی بالستیک عراق که به تکنولوژی ساخت موشکهای بالستیک منجر نشد
د : دیگر کشورها
کشورهایی چون سوئیس، سوئد، لهستان، یوگسلاوی، چین، رومانی، ایتالیا، سنگاپور و … را نیز به حامیان صدام اضافه کرد.
ه : پشتیبانی همگانی از صدام به نقل از فرماندهان ایرانی و عراقی و آمار و ارقام
- یکی از فرماندهان جنگ در خصوص پشتیبانی همه جانبه از صدام می گوید: «در بسیاری از عملیاتها نظیر خیبر، والفجر ۸ ، کربلای ۵، حقیقتاً ماشین نظامی عراق از هم پاشیده شد؛ اما به چند ماه نمیکشید که با امکانات بیشتر و جدیدتر وارد میشد. این مسأله حاصل نمیشد جز با پول عربهای منطقه و حمایتهای غرب و شرق».
- سرلشکر عراقی وفیق السامرایی در کتاب ” ویرانی دروازه شرقی ” در خصوص مطلع شدن از تصمیم صدام در حمله به کویت می نویسد.” ما با ایران جنگیدیم و اعراب کشورهای خلیج [فارس] با اموال و روابط و بنادرشان در کنار ما ایستادند؛ غرب نیز در کنار ما ایستاد. برخی از اعراب و کشورهای غربی در زمینه دستیابی ما به صنایع گسترده شیمیایی کمک کردند. نتیجه چنین جنگی، همان بود که دیدیم. حالا اگر بخواهیم با برادران عرب و همپیمانان دیروزمان بجنگیم، چه سرنوشتی پیدا خواهیم کرد؟ بهطورقطع هیچکس به کمک ما نخواهد آمد. این اندیشهها در آن لحظات از ذهن من گذشت. ” (ایسنا ، ۱۱ مرداد لایههای پنهان تصمیم صدام برای حمله به کویت ۱۳۹۹ )
- آمار تجهیزات و حامیان صدام در جنگ هم به خوبی بازگو کننده نابرابری در جنگ است. به عنوان مثال در آستانه بازپسگیری «فاو» در اردیبهشت ۱۳۶۷، ارتش عراق حدود ۵ هزار دستگاه تانک، ۴۵۰۰ نفربر زرهی، ۵۵۰۰ عراده توپ، ۴۲۰ فروند هلیکوپتر و ۷۲۰ فروند هواپیمای جنگنده و بمبافکن آماده برای عملیات ، حداقل ۳۰۰ فروند موشک زمین به زمین اسکاد بی ، ساخت شوروی تجدید ساختار شده توسط آلمانها و مقادیر زیادی مهمات شیمیایی صادراتی آمریکایی ـ اروپایی در اختیار داشت .
- صدام با کسب این جنگافزارهای مدرن متعارف و غیر متعارف ، توانست استعداد نیروهای زمینی ارتش خود را از ۲۷ لشگر در سال ۱۳۶۵، به ۵۰ لشکر در سال ۱۳۶۸، افزایش دهد.
سازمان های بین المللی نفوذ ابرقدرت ها و عدم برخورد قاطع عامل ناکارآمدی
جلوگیری از جنگ و گسترش آن از اهداف سازمان های بین المللی است که عملکرد آن ها در جنگ تحمیلی گویای آن است که گرچه تلاش هایی در جهت پایان دادن به جنگ مبذول داشته اند ولی به دلیل نفوذ و سیطره ابر قدرت ها و عدم برخورد قاطع با متجاوزان بعثی، این تلاش ها عملاً بی نتیجه بوده است.
۱- شورای امنیت
با هجوم عراق به ایران شورای امنیت با صدور بیانیه ای یک روز پس از شروع جنگ و صدور اولین قطعنامه در این خصوص به شماره ی ۴۷۹ چند روز بعد از حمله عراق و قطعنامه ی شماره ی ۵۱۴، ۵۲۲،۵۴۰،۵۸۲ و ۵۸۸ برخوردی عادلانه و ریشه ای با موضوع جنگ عراق با ایران نداشت .
پس از عملیات پیروزمند طریق القدس (آذرماه ۱۳۶۰)، فتح المبین (بهمن ماه۱۳۶۰) و بیت المقدس (اردیبهشت ماه۱۳۶۰)، که عملیات اخیر منجر به آزادی خرمشهر گردید، شورای امنیت به درخواست رژیم اردن و با حمایت آمریکا تشکیل جلسه داده و دومین قطعنامه خود را صادر و برای اولین بار موضوع برقراری آتش بس را مطرح و از نیروهای دو کشور خواسته شده به مرزهای شناخته شده ی بین المللی باز گردند.
اقدامات شورای امنیت عمدتاً مرتبط با وضعیت جبهه های جنگ بود. هرگاه پیشرفتی به نفع ایران در جبهه ها حاصل می شد، شورا قطعنامه ای صادر می کرد و به تعبیر خود از گسترش جنگ یا ادامه آن یا حملات اخیر ابراز نگرانی می نمود .
در خصوص نقض حقوق انسانی شورای امنیت ۴ بیانیه و ۲ قطعنامه در مورد کاربرد سلاحهای شیمیایی توسط عراق صادر کرد.
در امر جلوگیری از حمله به مناطق مسکونی نیز به رغم استقرار هیئت هایی در دو کشور موفقیتی نداشت.
در مورد حمله به کشتی های نفتکش و بازرگانی در خلیج فارس، صدور قطعنامه ۵۵۲ اقدام جانبدارانه ای از عراق و به زیان جمهوری اسلامی ایران بود .
اقدامات شورا را در قبال جنگ عراق علیه ایران با آخرین نمونه ی اقدامات شورا (موضع گیری در مورد تجاوز عراق به کویت) قابل مقایسه نیست .
شورای امنیت بالاخره تحت فشار افکار عمومی، عراق را به خاطر استفاده وسیع از سلاح های شیمیایی محکوم نمود ولی سازمان کنفرانس اسلامی در مقابل این همه جنایات عراق سکوت کرد.
۲- مجمع عمومی سازمان ملل متحد
برخلاف انتظار با صدور یک قطعنامه و نیز با انتخاب نماینده ی عراق به ریاست مجمع در سال ۱۹۸۱، جمهوری اسلامی ایران را از خود نا امیدکرد.
۳- دبیرکل سازمان ملل متحد
وی با عملکرد توأم با حسن نیت خود کمتر فرصتی را برای خاتمه دادن منازعه از دست داد و از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار بود.
۴- جنبش عدم تعهد:
این جنبش نتوانست موضع عادلانه، صریح و قاطعانه ای در برابر عراق اتخاذ نماید. حتی عراق را به خاطر حمله به مناطق مسکونی و استفاده از سلاح های شیمیایی محکوم نکرد. با توجه به عدم عضویت ابر قدرت ها در این جنبش و عدم برتری و حق امتیاز برای برخی از اعضا، انتظار می رفت این جنبش با صراحت و قاطعیت بیشتری متجاوز و ناقض حقوق بین المللی را محکوم نماید.
۵- سازمان کنفرانس اسلامی:
برخلاف اصول پذیرفته شده اساسنامه خود، نه تنها در قبال تجاوز عراق به خاک ایران سکوت و از محکوم نمودن متجاوز خود داری نمود. بلکه در اکثر موضع گیری ها و برخی قطعنامه های جانبداری از رژیم عراق به وضوح دیده می شود .
سازمان مذکور از طرفین خواسته شده تا با اعلام آتش بس، نیروهای خود را به مرزهای شناخته شده بین المللی عقب بکشند.
سازمان حتی عراق را به خاطر استفاده وسیع از سلاح های شیمیایی محکونم نمود ودرمقابل این همه جنایات عراق سکوت کرد. (www.imam-khomeini.ir )
بخش سوم : میزان خسارت رسمی ایران در جنگ + اینفوگرافیک
برآورد خسارت از سوی سازمان ملل
بعد جنگ تحمیلی سازمان ملل در گزارشی خسارات مستقیم به ایران ۹۷ میلیارد دلار برآورد نمود که یک دهم خسارات ۱۰۰۰ میلیارد دلاری است که کارشناسان و مسئولان وقت کشورمان تخمین زده بودند.
شرح خسارات به اختصار
یک : در ۲۴ استان ایران، پنج استان صحنه نبرد بود و ۱۱ استان دیگر هدف حملههای هوایی و موشکی مکرر. این ۱۶ استان ، دوسوم جمعیت ۵۰ میلیونی کشور را در خود جای میداد
دو : تبین گزارش به اختصار؛
- کاهش چشمگیرسرمایهگذاری ها از ۵۷۵ میلیارد ریال در سال ۱۹۷۹ به ۲۹۴ میلیارد ریال در سال ۱۹۸
- آسیب هایی گسترده بر بخشهای صنعتی، کشاورزی، نفتی، ترابری، میراث فرهنگی و … ایران
- تأثیرات مخرب براقتصاد ملی ، زیستبوم و مردم ایران
- از بین رفتن بخش گسترده از سازههای نفتی ایران
- زیان تولید ناشی از آسیب به پالایشگاه آبادان در هشت سال، بیش از ۷۰۰ میلیون بشکه به ارزش تقریبی ۲۷ میلیارد دلار
- از بین رفتن بیش از ۷۵ درصد سازههای نفتی جزیرهی خارک
- بندر آبادان یکسره ویران شده
- بندر خرمشهرباید ازنو ساخته شود
- بندرامام خمینی نیز بارها حملهی هوایی
- بزرگترین شبکهی نیرو که در استان خوزستان جای دارد و برق ۲۱ استان ایران را فراهم میکند بارها مورد حمله قرار گرفته است.
- نیروگاه نکا که دیگر نیروگاه بزرگ ایران است چند بار حمله شده است.
- نیروگاه تبریز در شمال غرب ایران و نیروگاه بندر عباس در جنوب ایران، بارها مورد حمله قرار گرفتهاند.
- دیگر نیروگاههای کوچکتر ایران نیز خسارات دیدهاند.
- ۸۰۰ فروند کشتی کوچک و متوسط و ۷۰ فروند کشتی بزرگ از دست رفتهاند و غرق شدهاند.
- در پنج استان مرزی ایران با عراق پنج بیمارستان و ۱۰۲ درمانگاه و ۱۰۷ مرکز درمانی شهری و روستایی آسیبدیده و ویران شدهاند.
- شمار درختان خرمای از میانرفته در استان خوزستان بیش از هفت میلیون درخت بارور بوده که برابر ۱۵۵ هزار تن تولید خرما در سال است.
صدام از پرداخت غرامت سر باز زد و دولت های بعدی خواهان عدم پیگیری موضوع از سوی ایران هستند . ( ایسنا ، ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ به نقل از مردمسالاری آنلاین )
خبرنگار: علی سامعی