کویتی پور ،کویتی پور باقی خواهد ماند
- شناسه خبر: 27475
- تاریخ و زمان ارسال: 18 تیر 1399 ساعت 02:17
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر

به گزارش خبرنگار بقاع خبر؛ چند روز قبل ویدئویی از غلامعلی کویتی پور ، حماسه خوان دوران دفاع مقدس در فضای مجازی منتشر شد که واکنش های را در پی داشت . این ویدئو یک همخوانی از کویتی پور با دختری ۱۳ ساله به نام پریچهر بود که هر چند در ابتدای کویتی پور ، روز دختر را تبریک می گوید اما موضوع این همخوانی ارتباطی به روز دختر ندارد .
دراین همخوانی ابتدای صدای پریچهرکه قبلا در استودیود ضبط شده ، پخش می شود. ” یه روز خوب بود / همه چی جور بود/ چشمم سوت و کور بود/ کاش باز زمان بر می گشت عقب/ احساس بد ازمون دور بود/ حیف دیگه ورق برگشت/ دیگه نمیشه به عقب برگشت/ این آشی بود که خودمون پختیم/ ولی هیچ خوب نشد اصلا مزه اش ” و سپس کویتی پورآن ترانه را تکرار می کند .
کل ترانه
یه روز خوب بود همه چی دور بود
چشمم سوت و کور بود
کاش زمان باز برگرده به عقب
احساس بد زمین دور بود
تا وقتی بد بودی حال خوش داشت این روزهای قشنگ و بی تکرار
حیف دیگه ورق برگشت دیگه نمیشه به عقب برگشت
این آشی بود که خودمون پختیم ولی هیچ خوب نشد اصلا مزش
دیگه از خنده خبری نیست از دلخوشی اثر نیست
شدم اون آدم سرد و بی خیال حتی دیگه اثری نیست
دیگه بیخیال اوضاع شدم
وقتشه که خودمو پیدا کنم
هم پیش تو هم پیش بقیه وقتشه که خودمو رسوا کنم
حیف دیگه ورق برگشت دیگه نمیشه به عقب برگشت
پریچهر۱۳ ساله
پریچهر دختر ۱۳ ساله که با کویتی پور هم خوانی نموده ، طبق اطلاعات صفحه ی اینستاگرام پریچهر، او ۱۳ سال دارد. اینستاگرام پریچهر دنبال کننده های زیادی دارد و از ویدئوهای فراوانی که در صفحه ی شخصی او منتشر شده اینطور برمی آید که او هنر موسیقی را به صورت جدی دنبال می کند. این دختر نوجوان هم ویدئوی همخوانی خود با غلامرضا کویتی پور را در صفحه اش منتشر کرده و در توضیح آن نوشته: «میخوام تشکر ویژه کنم از آقای #کویتی_پور که این گونه با این لطف بزرگشون روز #دختر را به همه ما #دختران #سرزمین #ایران #تبریک گفتند.» پریچهر در یک استوری هم با انتشار تصویری از توییت عزت الله ضرغامی، از واکنش او به این ویدئوی همخوانی تشکر کرد .
واکنش ها
بعد انتشار این ویدئو عزت الله ضرغامی در توئیتر خود نوشت : به دختر گلم پریچهر میگم، حاج غلامی که تو استودیو بهت درس میده، همون آشیِ که شهدا پختن و مزه خوبش تا ابد همراهمونه. میگن کویتی پور از قطار انقلاب پیاده شده! داش غلام، خودِ قطاره عزیزم! حرمت نگهداریم .
میثم مطیعی، از مداحان کشور، در متنی که درصفحه شخصی خود منتشر کرده نوشت .: ” وقتی ساز و تنبک در مداحی وارد شد، نتیجهاش میشود همین غلام کویتیپور که با دختری همترانه شود. مراقب پدیده مداحان عشق استودیو باشیم که همراه با موسیقی و ادا و اطوار، آن هم با هزار توجیه ناروا، صدمات جدی به سنتهای دینی و میراث معنوی ما وارد میکنند .”
خبرگزاری فارس هم با انتشار مطلب انتقادی در خصوص این ویدئو نوشت .: غلام کویتیپور با انتشار کلیپ کوتاهی از همخوانی با دختر ۱۳ ساله توجهات را به خودش جلب کرد. هم این همخوانی و هم محتوای کوتاه و اعتراضی شعر، موجب شد تا نام کویتیپور ـ که در چند سال اخیر کمتر مطرح شده بود ـ دوباره بر سر زبانها بیفتد .
فارس در ادامه نوشته است .: کویتی پور که قطعه ی «ممد نبودی ببینی» را در روزهای پرافتخار حماسه ی آزادسازی خرمشهر خوانده بود و بعد از آن، نوحه های مختلفی مثل «عمه بابایم کجاست» از او پرمخاطب شده بود، چندی بعد از جنگ به استودیوخوانی روی آورد و قطعاتی را همراه با موسیقی اجرا کرد. او این روند را تا آنجا پیش برد که در گفتگوهای متعدد، اعلام کرد از عنوان «حماسه خوان» به جای «مداح» برای او استفاده کنند. او این جمله را ۱۰ سال قبل در یکی از مصاحبه هایش با ایستگاه رادیویی فارسی زبان تحت امر کنگره آمریکا بیان کرد .
کویتی پور که روزی زنگ صدایش را مدیون و مرهون همنفسی با شهدای دفاع مقدس می دانست و «هنگامه پیکاره» او، رشادت و دلاوری سربازان اسلام را یادآوری می کرد، حالا در این همخوانی تعجب آور میگوید: «حیف دیگه ورق برگشت دیگه نمیشه به عقب برگشت.
فارس در ادامه با اشاره به متن ترانهای که کویتیپور همخوانی کرده، تاکید کرد “بهکار بردن این عبارات، اشاره به تغییراتی دارد که وقتی آن را کنار همخوانی با دختر ۱۳ ساله میگذاریم، معنایی غیر از اعتراض و انتقاد از آن استنباط میشود.”
روزنامه جوان با بیان این مقدمه که “هیچ هنرمندی را نمیتوان مثال زد که در برههای از دل انقلاب و کار برای انقلاب به شهرت رسیده باشد و توفیقاتش با پشت کردن به انقلاب و ارزشهای آن ادامه پیدا کرده باشد.” عاقبت محسن مخملباف را یادآوری کرده است.
این روزنامه نوشت: «مخملباف البته آنطور که اطرافیانش بارها گفتهاند، چوب غرور و خودشیفتگیاش را و اینکه احساس کرد برای خودش کسی است، خورد.» جوان در پایان تاکید کرده است “درباره غلام کویتیپور و هنرمندانی، چون او باید عاقبت بخیری خواست وگرنه انقلاب اسلامی تا به حال و در این ۴۰ سال بسیار چهرهها و شخصیتهای بزرگ و کوچک به خود دیده و آمد و شدهای زیادی را تجربه کرده است.”
این روزنامه کویتی پور را آدم “بی شیلهپیله”، توصیف کرده و نوشته است : “آدمی که گویی دوست ندارد او را به نام و عنوان و هویتی که داشته و دارد، بشناسند و ترجیح میدهد آدم دیگری باشد، اما واقعیتی که او توجهی به آن ندارد این است که شهرت و محبوبیت او صرفاً به حنجرهای برمیگردد که زمانی از آن ترانههای حماسی بروز کرده و در دل مخاطبان نشسته است. ”
سایت فرار رو نیز نوشت .” این اقدام کویتیپور موجی از واکنش را در پی داشت. بسیاری به تحلیل و بررسی آن پرداختند. بسیاری آن را ستایش و برخی هم به آن انتقاد کردند . این سایت خبری به برخی موضع گیری کویتی پور درسال های اخیر اشاره کرد و نوشت .: این موضع گیریها موجب شد که صداوسیما خواننده اثر ماندگار “ممد نبودی” را ممنوع التصویر کند. رسانههای اصولگرا نیز سعی کردند او را بایکوت کنند و کمتر به او بپردازند.
گفتنی است . همخوانی کویتیپور با پریچهر پس از همخوانی جنجالی همایون شجریان با “عبیر نعمه” خواننده زن لبنانی رخ داده است. آن اتفاق نیز واکنشها زیادی در پی داشت و دوباره بحث محدودیتهای موجود برای خوانندگی زنان را پیش کشید .
لایو اینستاگرامی کویتی پور
کویتی پور در یک مصاحبه ی زنده ی اینستاگرامی با بهمن بابازاده خبرنگار حوزه موسیقی حاضر شد و گفت : هم آن دختر را از نزدیک می شناسد و هنرش را قبول دارد و هم مطالب مطرح شده در شعر آن آهنگ را «زبان روزگار ما» می داند .
کویتی پور همچنین این شایعه را که پریچهر دختر او است ، رد کرد و گفت پریچهر در زمان تمرین آهنگ ، که ویدئوی آن پخش شد، در استودیو حضور نداشت .
او گفت این شعر را با افتخار خوانده و نیتش، مطرح کردن مشکلات معیشتی مردم بوده است .
این حماسه خوان مشهور بیان کرد: چهل سال پیش که انقلاب شد من گفتم خدا را شکر که ما دیگر فقیری در مملکت نخواهیم داشت، مملکت غنی ای داریم، اما این مملکت غنی، چرا باید به این مرحله برسد .
کویتی پور در عین حال تأکید کرد که اهل سیاست نیست و اگر سیاسی نگاه کند، نقدش به دولت و رئیس جمهور است .
او در بخشی از این گفتگوی زنده ی اینستاگرامی به ممنوعیت صدا و تصویرش در رادیو و تلویزیون ایران اشاره کرد و گفت این ممنوعیت رسمی نیست، بلکه سلیقه ای است .
کویتی پور از آغاز تاکنون
غلامعلی کویتیپور زاده اول اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۷ در خرمشهر است. او از پیش از انقلاب به واسطه صدای گرمش به خوانندگی مذهبی روی آورد، مداحی میکرد و نوحه میخواند. پس از انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی او به همراه چند تن دیگر از جمله حاج صادق آهنگران به عنوان حماسه سرا به جبهههای جنگ رفتند . شهرت او از همان جا آغاز شد. غلامعلی کویتیپور از حماسه خوانان معروف در زمان جنگ ایران و عراق بود.
از نوحههای معروف آن زمان او میتوان به «غریبانه»، «چنگ دل» و «دل پریشانم» اشاره کرد. نوحه «عمّه بابایم کجاست»، یکی از پر طرفدارترین کارهای اوست که در محبوبیت و معروفیتش نقش بسزایی داشت .
اما مهمترین کار کویتیپور پس از آزادی خرمشهر و نوحه حماسی “ممد نبودی ببینی” است؛ که یکی از ماندنی ترین ملودی های موسیقی جنگ لقب گرفت و آهنگسازان بسیاری با تاسی به این قطعه برای جنگ موسیقی نوشتند. این ملودی از جمله ملودی های قدیمی این منطقه به شمار می رود که قطعا یکی از پنج اثر حماسی برجسته دفاع مقدس است .
شعر “ممد نبودی” (محمد نبودی) را جواد عزیزی به یاد محمد جهان آرا از سرداران نامدار جنگ سرود که زاده خرمشهر و فرمانده سپاه این شهر بود. او کمتر از یک سال پیش از فتح خرمشهر در سانحهای هوایی به شهادت رسید. وقتی خرمشهر آزاد شد همرزمش حسین فخری آن را نخستین بار بر مزارش خواند و مدتی بعد کویتیپور آن را با بهرهگیری از فضای نوحههای منطقه بوشهر و شروهخوانیهای آن منطقه خواند .
“ممد نبودی” هنوز فضای نوستالژیک فتح خرمشهر را به خوبی یادآوری میکند و اهمیت بسیار بالایی در ادبیات و موسیقی جنگ دارد
کویتی پور در خصوص سبک ملودی های خود در گفتگو با جام جم می گوید.: در همان ۴ یا ۵ ملودی هم بیشتر از کارهای دو نفر به نامهای سعید منش و بخشو الهام و تاثیر گرفتم. دو سبک بود که قبل از انقلاب و در ایام محرم، در نوجوانی هر وقت میشنیدم تاثیر عجیبی روی من میگذاشت و همراه با یک احساس عشق و غم و اندوه غریبی بود. خواننده یکی از این سبکها سعید منش بود که با صفای دل میخواند و عجیب لذت بخش بود. «مران یک دم ساربان اشتر ناقه زینب مانده اندر گل
اما جدا از این آثار، کویتیپور نشان داده صرفا یک نوحه خوان نیست، بلکه علاقه زیادی به ورود به عرصه موسیقی دارد، او تاکنون چند آلبوم منتشر کرده است هرچند بسیاری از آنها در حوزه مذهبی تعریف میشوند، اما این اقدام او در میان مداحان پیشروانه تلقی میگردد .
او تاکنون آلبومهایی به نامهای «غریبانه» و «غریبانه۲» و «خاموش» را ارائه کردهاست .
عقاید متفاوت کویتیپور در سالهای اخیر برایش دردسر ساز شده است . سال ۹۵ در گفتوگویی با فریدون جیرانی به شدت از این که چرا فردی مثل بهروز وثوقی بازیگر مشهور پیش از انقلاب نمیتواند وارد کشور شود انتقاد کرد. این خواننده گفت که وثوقی”چه گناهی کرده است که باید پشت مرز ترکیه پدر مریضش را ببیند.” این اظهار نظر کویتیپور در آن مقطع با انتقاد روزنامه کیهان همراه بود .
یا اینکه از علایق موسیقیاش گفته بود. از این که صدای محمدرضا شجریان را دوست دارد و در خلوتش “داریوش” گوش میدهد .
گفت وگوی او در اواخر دهه هشتاد با صدای آمریکا نیز بحث برانگیز و جنجالی شد و اینک این ویدئو مجددا موجب واکنش های گردید که عزتالله ضرغامی رییس پیشین سازمان صداوسیما در توئیتی به اصولگرایان درباره حمله به کویتی پور هشدار داد. او نوشت: ««به دختر گلم پریچهر میگم، حاج غلامی که تو استودیو بهت درس میده، همون آشیه که شهدا پختن و مزه خوبش تا ابد همراهمونه. میگن کویتیپور از قطار انقلاب پیاده شده! داش غلام، خودِ قطاره عزیزم! حرمت نگه داریم!»