آمدیم از رضایت بیمار به رضایت الهی برسیم/بیمارستانی که شرط استخدام کادرش رضایت بیماران است
- شناسه خبر: 20889
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۷ تیر ۱۳۹۷ ساعت ۰۴:۵۷
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
|
بی اغراق میتوان درمانگاه خیریه شبانه روزی ۱۴ معصوم در خیابان سروش را ارزان ترین درمانگاه خیریه در سطح تهران نامید که اغلب مراجعهکنندگان بار اول که مراجعه میکنند تصورشان این است که قیمتها را اشتباهی شنیدهاند. اینبار سری به این درمانگاه زدیم و یادی از واقف این درمانگاه شیخ اروج فاضل زاده کردیم.
……
شب قرق باشد درمانگاه، بانو « فاطمه فاضل زاده» – دختر مرحوم شیخ اروج فاضل زاده واقف درمانگاه – سالهاست که از ساعت ۱۱ شب تا ۴ صبح در اتاق کوچکی که روبروی قسمت پذیرش است حضور دارد و در اتاق کار کوچکش هرچند دقیقه درمیان نگاهی به مانیتور میاندازد، تا از شرایط درمانگاه و کار پرسنل بی خبر نماند. اتاق مشرف به پذیرش و اتاق انتظار است، پرده همیشه کنار رفته است هم خانم فاضل زاده بیرون را میبیند هم بیمارانگهگداری از سر کنجکاوی سرشان را به شیشه نزدیک و ما را نگاه میکنند.
خانم فاضل زاده از پدر اینطور یاد میکند:« پدرم شیخ اروج فاضل زاده متولد سال ۱۳۰۴ در شهرستان رازلیق بود. پدر پدرم در روستایشان معتمد محل ،بزرگ و باسواد ده و تحصیل کرده روستا به حساب میآمد. پدر در سن ۱۸-۱۹ سالگی در حالی که متاهل بود برای تحصیل به تهران میآید و در دانشگاه تهران قبول میشود و مدرک کارشناس معقول و منقول میگیرد. بعد ازاتمام دانشگاه راهی حوزه علمیه قم میشود و بعد از چند سال تحصیل به تهران باز میگردد و در دارالفنون معلم ادبیات فارسی و ادبیات عرب می شود. ایشان به جز تدریس دفتر ازدواج هم داشت. سخاوتمندی پدرباعث رونق کارهایش شده بود اما با وجود وضع مالی خوب زندگی ساده ای داشتیم. آنقدر ساده که بعد از فوتشان کسانی که برای عرض تسلیت به منزل ما میآمدند از سادگی زندگی ساده ما تعجب میکردند.
دغدغه درمانگاه خیریه
بانو فاضل زاده از تصمیم پدربرای ساخت درمانگاه میگوید.:« پدر دوست داشت یک زایشگاه بسازد و مادران نیازمند با کمترین قیمت بتوانند بچه هایشان را با خیال راحت به دنیا بیاورند. چندین سال قبل زمین مسجد ۱۴ معصوم را به نام مسجد میخرند و زمین اینجا را که حدود ۱۵۰۰ متر است هم وقف درمانگاه میکند نظر پدر این بود که ملک را وقف میکنم و دولت به نوعی میسازد. البته پدر قصد داشت ملک کناری را هم بخرد و اینجا یک بیمارستان مجهز ساخته شود که سر یک مسائلی متاسفانه معامله جور نشد.» شمع وجودحاج آقا فاضل زاده قبل از اینکه آرزویشان را عملی کنند در روز ۱۴تیر ماه ۱۳۶۷ در سن ۶۳ سالگی به خاموشی میگراید.
یا علی گفتیم….
بعد از فوت پدردختر تصمیم میگیرد که آرزوی پدر را عملی کند:« مدتیگذشت و از ساخت درمانگاه توسط دولت خبری نشد فقط چند بار از اداره اوقاف با ما نامهنگاری کردند که شما خودتان درمانگاه را میسازید یا چند پزشک هستند که راضیاند اینجا سرمایهگذاریکنند و با سرمایه شخصیدرمانگاه را بسازند؟. من پرسیدم آیا نظر ما را در مورد ارائه خدمات ارزان به افراد بیبضاعت تامین می شود؟ آنها گفتند نه پزشکان سرمایهگذاری میکنند که نتیجه اش را بگیرند. ما دیدیم این با اهداف پدر در تضاد است. سال ۱۳۷۷ پیگیرشدم و با دست خالی ساخت درمانگاه را شروع کردیم. تاییدیه را از اداره اوقاف گرفتیم و من به همراه پسرخواهرهایم کار را شروع کردیم. من هم کمکهای مالی از خیرین جذب میکردم. خدا هم خیلی کمکمان کرد. یکی از این منابع مالی از والدین بچه های مدرسه ای بود که پسرم در خیابان عباس آباد درس میخواند. کارشناسان اداره بهداشت وقتی پشتکار من را که دیدند- زمانی که اینجا هنوز نه برق داشت و نه کفش سرامیک شده بود- تایید کردند که به زودی راه اندازی شود.!»
افتتاح درمانگاه
بالاخره روز ۱۲ مرداد ۱۳۷۷ درمانگاه ۱۴ معصوم با حضور یک پزشک و یک پرستار و یک خانم در قسمت پذیرش شروع به کار میکند. خانم فاضل زاده با یادآوری روز افتتاح میخندد:« آنقدر وضع تجهیزات اینجا خراب بود که حتی یک صندلی نداشتیم و مسئول پذیرش روی آن بنشیند. یک روز خانم سلامی به من گفت اجازه میدهید من روزنامه بیاورم و روی زمین بیندازم و روی آن بنشینم! ویزیت ۵۰ تومان و تزریقات ۱۵ تومان بود و روز اول از ساعت ۸صبح تا ۸ شب ۵-۶ بیمار ویزیت کردیم. مدتها طول کشید تا درمانگاه تجهیز شد. زمستان سال اول هیچ وسیله گرمایشی نداشتیم و درمانگاه خیلی سرد بود و بیماران از سرما اذیت میشدند بالاخره یکی از همسایه ها یک علاالدین آورد که بگذاریم داخل سالن تا کمی گرم شود. درمانگاه از سال ۸۹-۹۰ شبانه روزی شد البته از اول هم پروانه درمانگاه شبانه روزی بود در حال حاضر با ۱۵ پزشک و ۱۸ پرسنل و جمعا حدود۴۰ نفر مشغول به کار است.»
رضایتمندی پرسنل
نکتهای که در این درمانگاه بیش از همه چیز به چشم می آید پایین بودن تعرفه ها از تعرفه مصوب وزارت بهداشت است. فاضل زاده توضیح میدهد:« تمامی کسانی که در خیریه ها کار میکنند به نوعی معتقدند که دارند زکات علمشان را میدهند. اگر تعرفه کم دریافت میشود از حقوق کادر پزشکی و پرسنل زده نمیشود.
در این درمانگاه سعی شده تا حد امکان از بهترین پزشکان استفاده شود و حقوق دریافتی- به نسبت ساعت کاری شان- کمتر از مراکز دیگر نباشد و حقوقشان به موقع واریز شود. پول این درمانگاه برکت دارد چون ما پول زور از کسی نمیگیریم و مردم چشمشان پشت پولی که به ما میدهند نیست. در وقف نامه هم ذکر شده که مردم مستمند حداکثر استفاده را از اینجا ببرند. این وصیت پدر است که باعث میشود با وجود بالارفتن قیمتها و تورم تعرفه بالا نرود.»
به گفته خانم فاضل زاده کار دیگری که جهت رضایتمندی پرسنل و به تبع آن مراجعه کنندگان میشود این است:« ما هزینه دریافتی از قسمت اورژانس را بین پرستارها و پذیرش و خدمه قسمت میکنم و این به جز حقوق ثابتشان است. یعنی وقتی بیمار اورژانسی وقت و بیوقت میآید پرستاری که کارش را انجام میدهد میداند هزینه این سرم، این تزریقات مستقیم به جیب خودش میرود و همه اینها در جهت رضایتمندی بیمار است. وقت استخدام کسانی که برای مصاحبه میآیند میگویم: رضایت بیمار شرط ادامه همکاری است.
یکی دیگر از نکاتی که باعث بالا نرفتن تعرفه ها میشود این است که تمام خرید تجهیزات پزشکی با من است حواسم است که به کیفیت بالا و قیمت پایین تهیه کنم. گاهی به ما میگویند تعرفهتان را بالا ببرید اما برای نیازمندان مددکاری بگذارید میگویم پدرم به ما آموزش نداده است که طرف بیاید راز زندگی اش را روی داریه بریزد و شرافت انسانی اش زیر سوال برود تا از ما تخفیف بگیرد. ما آمدهایم از رضایتمندی بیمار به رضایتمندی الهی برسیم.»
رفتار خوب پرسنل و ارزان بودن تعرفه
« مریم عمویی» از ساکنان محله علم و صنعت از کسانی است که بارها به این درمانگاه مراجعه کرده و اینبار هم به دلیل سرماخوردگی فرزندش این موقع شب به اینجا آمده است. خانم عمویی با اظهار رضایتمندی از تعرفه ها و برخورد پرسنل درمانگاه میگوید:« بار اول که به این درمانگاه مراجعه کردیم و ویزیت دکتر را پرسیدم باور نمی کردم و دوباره پرسیدم که یک موقع اشتباهی نشنیدهباشم. چندین بار شاهد بودهام که خیلی ها هم مثل من برایشان کم بودن تعرفه ها جای تعجب داشته است. از طرفی خوبی اش این است که با وجود ارزان بودن تعرفه ها خدمات این درمانگاه از خیلی از مطبها بهتر و نوع برخورد پرسنلش خیلی خوب است. حیف که درمانگاه تبلیغات زیادی ندارد وخیلی ها از وجودش بیخبر هستند.»
نشانی درمانگاه: میدان رسالت، خیابان هنگام، چهارراه استقلال، نرسیده به سراج، خیابان سروش، پلاک۱۴۲