حجره هایی که نه تنگ است نه تاریک!
- شناسه خبر: 20597
- تاریخ و زمان ارسال: ۲ تیر ۱۳۹۷ ساعت ۰۱:۵۷
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی خیابان شهید رجایی تهران از جهت اینکه به قبررضا شاه در شهرری ختم میشد، خیابان«آرامگاه» نام داشت اما این خیابان سی و چند سال است که قدمگاه جوانهایی است که درد دین دارند ودغدغه شان کسب علوم دینیه است؛ آنها طلبه های حوزه علمیه«جامعه امیرالمومنین (ع) » هستند. به مناسبت شروع کلاسهای حوزه تصمیم گرفتیم گزارشی ازاین حوزه تهیه کنیم. تصور ذهنی اغلب ما ازحوزههای علمیه، حجرههای تنگ وتاریک است اما این حوزه علمیه ساختمانی کاملا تروتمیز و به روز دارد حتی میز ودفترکارمرتب و مجهز به رایانه است.گفتگوی ما را باحجه الاسلام«محمدرضا کرباسی» تولیت محترم حوزه و امام جماعت مسجد« ولیالله الاعظم (عج) » بخوانید.
حوزه علمیه حضرت امیر المومنین(ع) چگونه واز چه سالی شروع به کار کرده است؟
مسجد ولی الله الاعظم(عج)- مادر- ۶۰ سال سال قبل در۲۷ مهر ۱۳۳۷ توسط بانو توران امیرسلیمانی همسر مطلقه رضا شاه بنا شد . سال ۱۳۶۱ تعدادی ازعلمای شهرری از جمله «حجه الاسلام موسوی همدانی » و«حجها لاسلام رمضان زمانی» وهمچنین ابوی مرحوم بنده« حجه الاسلام حسن علی کرباسی» تصمیم گرفتند در کنار مسجد حوزه علمیهای بنا کنند. باغ پشت مسجد را بانی مسجد واگذار کرده بود. ساختمان حوزه بانی خاصی نداشته و بخش اعظم هزینه ساختش را مومنین تقبل کردند. بانوتوران و همسرش سید ذبیح الله ملکپور وقتی از ساخت حوزه علمیه باخبر شدند طی نامه ای خوشحالی خودشان را از این قضیه ابراز کردند: ازمکنونات قلبی ام ایجاد دانشگاه اسلامی در کنار مسجد بوده است و ازشنیدن ساخت یک مدرسه علمیه مسرو گشتم.»
شرایط پذیرش حوزه چطوراست ؟
دراردیبهشت ماه هر سال از میان داوطلبانی که دراسفند ماه ثبت نام کرده اند آزمون سراسری برگزارمیشود، البته کسانی که در کنکورسراسری ودانشگاه آزاد قبول شده باشند از دادن آزمون حوزه معاف هستند اما درمقطع پایینتر بعد ازسوم راهنمایی و با شرط معدل حداقل ۱۶ پذیرش می شوند. ناگفته نماند تنها ملاک ما قبولی درآزمون نیست وداوطلبان بعد از قبولی باید گزینش و مصاحبه و دوره تثبیت را پشت سربگذرانند.
با این شرایط امکان تحصیل همزمان در دانشگاه وحوزه فراهم است ؟
خیر؛ امکان تحصیل همزمان دردانشگاه وحوزه فقط بعد ازاتمام پایه ششم مقدور است.
سیستم آموزشی شما چگونه است ؟ آیا در حوزه هم مثل دانشگاه ودبیرستان مشروطی ومردودی دارید؟
سیستم ما ترمی سالی است و هر سال از ۲ ترم تشکیل شده و هر طلبه که پذیرفته میشود به طورعادی ۶ سال طول میکشد تا سطح ۱که معادل لیسانس است را به پایان برساند. مانده به واحدهایی که انتخاب میکند ممکن است از ۵ سال تا ۸ سال طول بکشد اما اگراین زمان از۸ سال بیشترشود به کمیته ای در قم معرفی میشود که علت قضیه را بررسی کنند اگرطلبه عذر موجه داشت یک مدت محدودی اجازه تحصیل میدهند تا درسش تمام شود اما اگر کسی ۳-۴ سال از تحصیلش بگذرد وپایه ۲ را تمام نکرده باشد کمیته وضعیتش را بررسی میکند و ممکن است محترمانه عذرش را بخواهند.
سال تحصیلی درحوزه از کی شروع وکی تمام میشود؟
معمولا شروع سال تحصیلی بین ۱۵ تا ۲۰ شهریوراست . کلاس ها ازاین طرف نزدیک به ۱۵ روز زودتر شروع وامتحانات پایان سال هم تیر ماه برگزار میشود به این طریق طلبه ها از دبیرستانی ها یک ماه بیشتر درس میخوانند. یک سری کلاسهای« طرح ارتقائی» هم داریم که طبق ضوابط در تابستان برگزار می شود وکسانی که ۶ پایه را در ۵ سال تمام میکنندو معمولا آنهایی هستند که ترم تابستانه میگیرند.
آیا در پذیرش طلبه، بومی بودن جز شروط است؟
هرچند اولویت با طلاب بومی است اما ازسطح تهران وشهرستانها هم متقاضی داریم. هر داوطلب در فرم ثبت نام اولیه مجاز به انتخاب۳ گزینه است..
حضور طلبه ها در حوزه به چه صورت است؟
حوزه علمیه ما درکل ۳۰۰ نفر ظرفیت دارد که طلبه ها به صورت شبانهروزی حضور دارند واز ظهر پنج شنبه تا صبح شنبه و تعطیلات رسمی تعطیل میشوند و میتوانند نزد خانواده هایشان بروند. بابت حجره وتحصیل هیچگونه شهریه ای دریافت نمی شود وخورد وخوراک نهاررایگان است اما گاهی بابت شام وصبحانه پول اندکی دریافت میشود. به هرطلبه ماهانه شهریه اندکی از طرف مراجع عظام پرداخت میشود که این شهریه از وجوهات و نذوراتی که مراجع عظام دارند.
با توجه به شبانه روزی بودن حوزه ، آیا طلبه ها ملزم هستند تا پایان تحصیل مجرد بمانند؟.
خیر. قوانین اینجا مثل خیلی از مراکزشبانه روزی نیست ما قوانین خودمان را داریم . اگرکسی تمایل به ازدواج داشته باشد طبق شرایطی که با بررسی شرایطش مشخص میشود و جلسات مشاوره اجازه ازدواج داده میشود.
شما از این حوزه در ماههای خاص سال اعزام مبلغ دارید؟
بله. طلبه ها از سال چهارم برای تبلیغ ومنبردر ماههای محرم وصفرورمضان وایام فاطمیه وامامت جماعت مدارس میروند اما برای کلاس داری از سال ششم اجازه دارند..
ویژگی خاصی که این مدرسه را از بقیه مدارس دینی مجزا می کند چیست ؟
یکی ازویژگی هایش قرآنی بودنش است. قرآنی بودن یعنی سوای تدریس دروس رسمی، به صورت ویژه فعالیت فوق برنامه چون تلاوت قرآن، تفسیروترجمه وحفظ قرآن ودروس قرآنی داریم که طلبه ها با عنوان مربی قرآن میتوانند به مساجد بروند. البته با توجه به قرآنی شدن بسیاری از مدارس آموزش وپروش آمادگی اعزام امام جماعت و مربی قرآن را به مدارس وهمچنین تمام موسساتی که نیاز به مربی قرآن دارند، داریم.
یک سوال که ممکن است برای خیلیها پیش بیاید معمم شدن است . یک طلبه از چه زمانی معمم میشود؟
این جور نیست که هرکس که پایش را در حوزه گذاشت معمم شود. از سال ۵-۶ تحصیل زمانی که طلبه شرایط قابل قبولی برای مبلغ شدن به دست آورد، طی مراسمی با حضوریکی از بزرگان وعلما مراسم عمامه گزاری برگزاروطلبه مععم می شود.
به عنوان آخرین سوال: پوشش شما چگونه تهیه می شود؟
پوشش رسمی ما شامل عمامه ،عبا وقبا است، خیاطهایی هستند در قم وتهران که تخصص دارند در دوخت عبا وقبا. عمامه که دوخت ندارد وپارچه اش از وال هندی وژاپنی وبستگی به ضخامت تا ۶ مترطول دارد. عبا در زمستان وتابستان نازک و کلفت می شود. بهترین عبا«عبای نائینی» است که از پشم شترتهیه می شود وبسیارگرم است وماندگاری اش زیاد است