وقف؛ واژهای ماندگار در دفتر قاموس زندگانی واقف
- شناسه خبر: 1152
- تاریخ و زمان ارسال: 28 خرداد 1391 ساعت 10:27
- نویسنده: محمد کمالی ضیا

وقف؛ واژهای ماندگار در دفتر قاموس زندگانی واقف
يك كارشناس دينی در خراسان جنوبی گفت: وقف واژهای ماندگار در دفتر قاموس زندگانی واقف خيرانديش است و در ديدگاه دينی وقف بالی برای پرواز. حجتالاسلام و المسلمين عباس فرازی، يك كارشناس دينی در خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری امامزادگان(بقاع نیوز)، با بيان اينكه وقف چشمهای هميشه جوشان است و پربركت گفت: وقف احسانی ماندگار و ميراثی پايانناپذير است و اگرچه واژه وقف در قرآن بهصورت مستقيم نيامده اما واژگانی مانند: خير، صدقه، احسان، معروف و انفاق كلماتی است كه همان كاربرد وقف را دارد و همه علما و مفسران قرآن آنها را ترجمان سنت حسنه وقف ناميدهاند.
وی تصريح كرد: نهاد وقف از جمله مصاديق احكام اقتصادی دين مبين اسلام است كه پيامدهای اقتصادی وقف از جنبههای مختلف و بهگونهای آشكار در جامعه قابل مشاهده بوده، در واقع وقف يك حركت انسانی در جامعه دينی است كه براساس اختيار صورت میگيرد و بدينلحاظ دارای ابعاد گوناگونی است بهطوریكه حتی نتايج آشكار اقتصادی آن نيز دارای وجوه فرهنگی ـ معرفتی خاص میباشد.
اين كارشناس دينی ادامه داد: وقف را با توجه به ويژگیهای خاص مادی و معنوی آن میتوان بهعنوان يك شاخص كمی و كيفی برای سنجش ميزان رشد انسانی در جامعه دينی تلقی كرد كه رابطهای سيال و متعالی ميان سنجش شونده و شاخص سنجش كه براساس نگاه انسانی و كمالجويانه در جامعه اسلامی شكل میگيرد.
حجتالاسلام فرازی تصريح كرد: وقف در اسلام سابقهای همطراز خود اسلام دارد چراكه پيامبر گرامی اسلام(ص) نظام وقف را در شهر مدينه برقرار كردند و اين عمل توانست نقش بهسزايی در عمران و آبادانی شهرهای اسلامی ايفا كند.
وی اظهاركرد: در كتابهای متعددی علمای بزرگ شيعه و سنی موقوفات پيامبر اكرم(ص) و بويژه اميالمؤمنين(ع) را بيان كردهاند و اين مدارك دلالت میكند كه وقفنامههای متعددی از امام علی(ع)، حضرت زهرا(س) و امام حسن(ع) موجود است.
اين كارشناس دينی ادامه داد: يكی از بهترين سوابق سنت حسنه وقف مهدوی است كه براساس حكايتی كه شيخ طوسی در اوائل غيبت نقل میكند موقوفات متعددی را شيعيان در برای فرهنگ مهدوی وقف كردهاند و افتخار ايرانيان اين است كه اين سنت حسنه در دولتمردان گذشته ايران سلجوقی، پهلوی و صفوی و بويژه بعد از پيروزی انقلاب اسلامی جلوه خوبی داشته است.
حجتالاسلام فرازی با بيان اينكه سندهای زرين و مدالهای افتخاری به تارك ايرانيان در اين راستا وجود دارد، تصريح كرد: اصلیترين راهكار برای ترويج فرهنگ وقف در جامعه بيان احكام، فضيلت و ثواب آن توسط مبلغان دينی و عمل كردن درست متوليان موقوفات در اجرای نيت واقفان است.
اين كارشناس دينی خاطرنشان كرد: امروزه با رهبری حكيمانه ولی امر مسلمين شاهد هستيم كه سازمان اوقاف به حمدالله با مكانيزه كردن اجرا و مديريت و نظارت بر امور وقفی موضوع وقف و كاربرد آن را بهگونهای برنامهريزی كردهاند كه در آينده نزديك شاهد رشد و پويايی هرچه بيشتر موقوفات در داخل كشور خواهيم بود و اگر اطمينان واقفان به اوقاف بيشتر شود شاهد گسترش هرچه بيشتر اين سنت حسنه نيز خواهيم بود.
حجتالاسلام فرازی يادآور شد: رشد انسانی در تمام ابعاد فردی و اجتماعی مستلزم آن است كه افعال فردی و اجتماعی تماماً در درجه اول مبتنی بر كرامت انسانی و توجه به ارزشهای انسانی باشند كه در احكام بهخوبی نمايان است؛ اسلام وقف بر يهوديان و مسيحيانی را كه هم در پناه اسلام بهسر میبرند، حتی كسانی كه از پدر و مادر غيرمسلمان متولد شده و اسلام آوردهاند و سپس اسلام را كنار گذاشتهاند (مرتد ملی) بهخصوص اگر وقف برای ارحام باشد جايز دانسته است.
اين كارشناس دينی در خراسان جنوبی تأكيد كرد: در درون جامعه نيز نهاد وقف بهدليل مكانيسم خاصی كه دارد نسبت به ساير انواع انفاقات و صدقات بيشتر به حفظ كرامت انسانی منجر میشود، چرا كه مخاطب وقف عموم جامعه و انسانهاست بهگونهای كه در اغلب موارد مصرفكنندگان از مواهب موقوفات هيچگاه با واقف روبرو نمیشوند و استفاده آنها بيرون منت است و در حالیكه صدقه بهطور شخصی به مخاطب داده میشود و از اين لحاظ نسبت بهوصف عقبتر است.