7ماه از تخریب حرم علی بن مهزیار گذشت/ بازسازی حرم در نقطه صفر !
- شناسه خبر: 829
- تاریخ و زمان ارسال: 19 دی 1390 ساعت 07:41
- نویسنده: 3 4
7ماه از تخریب حرم علی بن مهزیار گذشت/ بازسازی حرم در نقطه صفر !
پایگاه امامزادگان/شوشان: همزمان با آغاز فصل تابستان و روزهای آغازین تیر ماه امسال، خبری در رسانه های محلی و کشوری منتشر شد که در کنار بازتاب های وسیع ، بهت حیرت مردم و مسئولین را به دنبال داشت. خبر این بود: حرم علي بن مهزيار در اهواز با خاك يكسان شد !
در آن زمان رسانه ها نوشتند که بقعه تاريخي علي بن مهزيار كه جزو ميراث فرهنگي و مذهبي كشورمان است، در اقدامي عجيب، با خاك يكسان شد.
هر چند مسئولان اوقاف، هدف از اين كار را ترميم و توسعه حرم عنوان كردهاند اما مگر نمي شد بدون تخريب اين بناي مذهبي كه با هزينه هاي سنگين ساخته شده است، نسبت به توسعه آن، مانند بسياري از اماكن متبرك ديگر، مانند امامزاده صالح تهران، اقدام نمايند؟
سایت عصر ایران نیز شرح حال این تخریب را در آن زمان بدین گونه به تصویر کشید : انگار زمین شخم خورده بود. گرما شدید تر از آن بود که بشود بیشتر ماند و شوک هم بیشتر از آن که روی موضوع تمرکز کنیم. مسئولین و آن ها که باید از موضوع خبر داشته باشند یکی از توسعه حرف میزد و دیگر از بازسازی و دیگری از چراغ خاموش حرکت کردن متولیان و… اما این بقعه و زیارتگاه و مرکز اصیل دینی که خانه یا ملک کلنگی نبود که به اصطلاح معماران و بناها کپش کنیم و چند طبقه بسازنش! هر محل هر چه کهن تر باشد و قدیمی تر با شناسنامه تر و اصیل تر است و در شرایطی تجدید بنا را میطلبد که به نظر میرسد هنوز درباره مرقد علی ابن مهزیار اهوازی صدق نمیکرد چرا که هم دو سالن مجزا داشت و هم ضریحی مناسب و هم صحن و حیاطی قابل استفاده در ضمن تا به حال بارها صحنهای رضوی و یا شاه چراغ و دیگر زیارتگاهها توسعه پیدا کردهاند اما هیچ کدام به این شکل و وضع درنیامدهاند…
همزمان با انتشار این مطلب ، اوقاف خوزستان اطلاعیه ای صادر کرد و به انتشار این گونه اخبار واکنش نشان داد.
در این اطلاعیه اوقاف آمده بود که پس از بررسيهاي فني، با توجه به طرح دو طبقه بقعه، امكان استفاده از ساختمان موجود و اتصال آن به ساختمان جديد وجود نداشت و دليل آن هم افزايش 14 برابري متراژ و حجم بالاي مصالح و بناي سنگين بقعه جديد است كه بسترسازي قديمي جوابگوي آن نبود. همچنين با توجه به اينكه در ساختمان جديد طبقه اول 11 متر و طبقه دوم 9 متر ارتفاع دارد، گنبد حائل، بين دو طبقه بوده و مانع اجراي طرح جديد بود و عليرغم ميل باطني مسئولان امر، بايد اين كار انجام ميشد.
البته پس از آن ، خبرهای دلگرم کننده ای جهت تامین اعتبار و ساخت حرم در کمترین زمان به گوش رسید. بر اين اساس، گفته شد از محل سفرهاي استاني رئيس جمهور 8 ميليارد ريال به توسعه اين بقعه شريف اختصاص يافته كه با اين اعتبار و البته كمكهاي مردمي مي توان در دو سال اصل بنا را كامل كرد.
ﺁﻧﭽﻪ ﺑﻴــﺶ ﺍﺯ ﻫﻤﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﺣﻴﺮﺕ ﻭ ﻧﺎﺭﺍﺣﺘﻲ ﺩﻭﺳــﺘﺪﺍﺭﺍﻥﺍﻳﻦ ﺑﻘﻌﻪ ﻭ ﻋﻼﻗﻪ ﻣﻨﺪﺍﻥ ﺑﻪ ﻣﻴﺮﺍﺙ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺷﺪﻩ ﺍﻳﻦ بود ﻛﻪ ﺳﺎﺧﺖ ﺍﻭﻟﻴﻪ ﺑﻨﺎﻱ ﻋﻠﻲ ﺍﺑﻦ ﻣﻬﺰﻳﺎﺭﺑﻪ ﻗﺮﻥ ﺳﻮﻡ ﻫﺠﺮﻱ ﺑﺎﺯﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ ﻭ ﺑﺎ ﻭﺟﻮﺩ ﺁﻧﻜﻪ ﺍﻳﻦ ﺑﻘﻌﻪ ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﻗﺮﻭﻥ ﺑﻌﺪ ﺷﺎﻫﺪ ﺑﺎﺯﺳﺎﺯﻱﻭ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﺣﺘﻲ ﺍﻭﺍﻳﻞ ﺍﻧﻘﻼﺏ ﺍﺳﻼﻣﻲ ﻧﻴﺰ ﺗﻮﺟﻪ ﺟﺪﻱ ﺑﻪ ﺁﻥ شﺪﻩ ﺑﻮﺩ، ﺍﻣﺎ ﻫﺮﮔﺰ ﺍﻳﻦ ﭼﻨﻴﻦﻛﺴﻲ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﭘﺎﻱﺑﺴﺖ ﻭﻳﺮﺍﻥ ﻧﺴﺎﺧﺘﻪ ﺑﻮﺩ.
هر چند در آن زمان ﺳـﺎﺯﻣﺎﻥ ﺍﻭﻗﺎﻑ ﺗﺨﺮﻳﺐ ﺍﻳﻦ ﺑﻨﺎﺭﺍ ﻛﺎﻣﻼ ﺍﻣــﺮﻱ ﻗﺎﻧﻮﻧﻲ ذکر کرد اما ﻣﺪﻳﺮﻛﻞ ﻣﻴﺮﺍﺙ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺍﺳﺘﺎﻥ ﺧﻮﺯﺳﺘﺎﻥ در آن زمان نسبت به این تخریب واکنش نشان داد و ضمن بی اطلاعی و عدم هماهنگی با میراث فرهنگی گفت که ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺧﺼﻮﺹ ﻫﻴﭻ ﮔﻮﻧﻪ ﺍﺳــﺘﻌﻼﻣﻲ ﺍﺯ ﻣﺎ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻧﺸــﺪﻩ ﺍﺳــﺖ ﻭ ﺑﺎ ﻭﺟﻮﺩﻱ ﻛﻪ ﺍﺳــﺘﻘﺒﺎﻝﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺣﺮﻡ ﻗﺒﻼ ﺑﻪ ﺍﻧﻬﺎﺍﻋﻼﻡ ﻛﺮﺩﻩ ﺑﻮﺩﻳﻢ ﻭ ﺧﻮﺍﺳــﺘﺎﺭ ﺩﺭ ﺟﺮﻳﺎﻥ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺗﺼﻤﻴﻤﺎﺕﺍﻳﻦ ﺍﺩﺍﺭﻩ ﺷﺪﻳﻢ ﺍﻣﺎ ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪﻫﻴﭻ ﻣﻜﺎﺗﺒﻪ ﻳﺎ ﻣﺸـﻮﺭﺗﻲ ﺑﺎ ﻣﺎ ﺻﻮﺭﺕ ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ.
از زمان تخریب حرم تا وعده های بازسازی و توسعه ، تقریبا بیش از 7 ماه می گذرد ولی هنوز متولی ساخت حرم و میزان توسعه و پیشرفت آن مشخص نیست و مسئولین همچنان عدم پیشرفت توسعه و بازسازی حرم را به نبودن اعتبار منتسب می کنند.
حال سوال اینجاست که چگونه در نبود یا کمبود اعتبار اقدام به توسعه و بازسازی حرم شد؟ آیا مسئولین در زمان تخریب به فکر اعتبار نبودند ؟