گردشگري مذهبي، حلقه مفقوده توسعه گردشگري در مازندران
- شناسه خبر: 418
- تاریخ و زمان ارسال: 18 مهر 1390 ساعت 10:01
- نویسنده: محمد کمالی ضیا

گردشگري مذهبي، حلقه مفقوده توسعه گردشگري در مازندران
ساري – اولين حكومت شيعي در طبرستان سابق و مازندران كنوني پايه گذاري شد و ساكنان طبرستان با استقرار اولين حكومت شيعي در اين ديار، عشق و ارادت خود را به ائمه اطهار (ع) نشان دادند و از آن زمان، مازندران به پايگاه محكمي براي نوادگان ائمه اطهار تبديل شد.
با اين وصف، به رغم اين كه مدفن حدود يكهزار و 500 امامزاده در مازندران شناسايي شده است و وجود بيش از پنج هزار مسجد، بقعه متبركه، حسينيه، سقاخانه و تكيه در اين استان ، تاكنون برنامه ريزي مناسبي براي بهره برداري فرهنگي از اماكن ديني صورت نگرفته است.
به همين دليل نيز اغلب گردشگراني كه به مازندران سفر مي كنند، دريا و جنگل را مقصد گردشگري خود قرار مي دهند، غافل از اين كه در جاي جاي اين خطه، اماكن ديني ، مذهبي و تاريخي اي وجود دارد كه بازديد از آنجا مي تواند بر غناي سفرشان بيفزايد.
به اعتقاد كارشناسان، تنوع مراكز، آثار و آبنيه تاريخي، اماكن متبركه و امامزاده ها در نقاط مختلف مازندران، ظرفيتي است كه در صورت معرفي و برنامه ريزي مناسب قادر به جذب گردشگراني نه تنها از اقصي نقاط كشور ، بلكه از خارج از كشور نيز است.
بر اساس آمارهاي رسمي اعلام شده از سوي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران، از ابتداي تيرماه امسال تا آخر شهريور بيش از 16 ميليون مسافر از سراسر كشور به اين استان سفر كردند كه اين نكته بر اهميت برنامه ريزي متوليان فرهنگي و ديني استان براي توسعه و تقويت توريسم مذهبي مي افزايد.
به رغم توانمنديهاي فرهنگي و مذهبي مازندران، تاكنون هيچ برنامه ريزي از سوي متوليان استان براي فراهم كردن زمينه پذيرش توريست مذهبي صورت نگرفته و اين در حالي است كه بسياري از كشورهاي پيشرفته كه خود مروج فساد اخلاقي در جهان هستند در سال 2010 ميلادي با برنامه هاي ويژه در زمينه توريسم مذهبي، خود را آماده پذيرايي از خيل گردشگران ويژه كردند.
به عنوان مثال كشور اسپانيا سال 2010 را به خاطر برگزاري مراسم عيد سنت جيمز در 25 جولاي همان سال و جذب گردشگران مسيحي، سال مقدس اعلام كرده بود.
همچنين طبق بررسي هاي انجام شده از سوي كارشناسان مؤسسات تورگرداني فعال در حوزه توريسم مذهبي، تنها در سال 2010 حدود 500 هزار گردشگر در مراسم ديني ويژه اي كه هر 10 سال يك بار در آلمان برگزار مي شود، شركت كردند.
اين در حالي است كه مازندران با توجه داشتن رتبه سوم در ميزباني از تعداد امامزاده ها، اماكن متبركه و حوزه هاي علميه با قدمت ديرينه، تاكنون كمترين بهره برداري فرهنگي را از اين ظرفيت داشته است.
حجتالاسلام ‘سيدمحمود هاشميكياپي’ مسوول كميته گردشگري زيارتي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مازندران، يكي از مهمترين ظرفيتهاي گردشگري در كشور و بويژه مازندران را گردشگري زيارتي دانست.
وي به خبرنگار ايرنا گفت: ايران اسلامي با وجود بارگاه ملكوتي حضرت ثامن الائمه، امام رضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه (س) فرصتي مناسب و استثنايي براي توسعه گردشگري زيارتي را در اختيار دارد.
او توريسم مذهبي را عامل مهم در گفت و گوي فرهنگ و تمدن ها دانست و با بيان اين كه توريسم مذهبي مي تواند نقش تأثير گذاري در شناخت ديگر ملت ها داشته باشد، تصريح كرد: توزيسم مذهبي موجب تقويت ارتباطات فرهنگي ميان ملت ها خواهد شد.
مسوول كميته گردشگري زيارتي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مازندران با بيان اين نكته كه اين استان با توجه به داشتن ظرفيت بالاي فرهنگي و ديني در سطح كشور بهترين شرايط را براي تقويت توريسم مذهبي در اختيار دارد، اظهار داشت : مذهب و معنويت از گذشته تاكنون از مهم ترين انگيزه ها براي سفر بوده است و سفرهاي مذهبي تحت عنوان زيارت، قدمتي به درازاي تاريخ اديان دارد.
وي با بيان اين كه سفرهاي مذهبي چه در قالب زيارت و چه در قالب بازديد از اماكن مقدس ساير اديان كاركردهاي مختلفي در حوزه هاي فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي به دنبال دارد، افزود : يكي از مهمترين حوزه هايي كه در ايران مي توان از آن استفاده بهينه كرد ، حوزه تعاملات ديني و فرهنگي است.
هاشمي با اشاره به اين كه در حال حاضر آمار گردشگري در ايران نسبت به توانمنديهاي آن بسيار اندك است، گفت: از مهمترين عوامل جذب گردشگر در هر كشور و منطقهاي ميتوان از شهرهاي آن با بناهاي ارزشمند معماري و اماكن زيارتي و بناهاي مذهبي نام برد و كشور ما از لحاظ در اختيار داشتن ظرفيت هاي گردشگري چهارمين كشور دنياست و اين بهايي است كه جامعه علمي و فرهنگي جهان به ميراث فرهنگي و گردشگري ما داده است.
وي ناديده انگاشتن اين صنعت و درآمد ناشي از آن را تأسفآور دانست و اظهار داشت: اگر قرار است بر اساس چشمانداز 20 ساله بتوانيم دو درصد گردشگردان بينالمللي را جذب كنيم، نياز به تلاش و حركت فوقالعاده در اين بخش داريم.
هاشمي، مازندران را از لحاظ قابليتهاي بالقوه براي توسعه گردشگري يكي از مستعدترين و مناسبترين استانهاي كشور معرفي كرد و گفت : نعمت دريا و آب فراوان، برخورداري از مزيتهاي تاريخي، فرهنگي و اماكن گردشگري و زيارتي ممتاز از شمار ارزشمند جاذبههاي گردشگري در اين استان است.
حجت الاسلام ‘سيف الله سهرابي’ مدير كل اوقاف و امور خيريه مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از فراهم شدن زمينه گسترش گردشگري مذهبي در اين استان خبر داد.
وي گفت : براي رسيدن به اين هدف، بقاع متبركه مازندران به قطب گردشگري و فرهنگي تبديل خواهند شد.
او يكي از مهم ترين برنامه هاي سازمان اوقاف و امور خيريه را تبديل اماكن متبركه و امامزادگان به قطب فرهنگي دانست و افزود: با رسيدن به اين هدف بخش زيادي از زمينه هاي جذب گردشگر مذهبي را فراهم خواهيم كرد.
مدير كل اوقاف و امور خيريه مازندران با بيان اين كه طرح جامع امامزادگان براي تبديل شدن استان به قطب گردشگري و فرهنگي در آينده نزديك اجرا مي شود، گفت : طرح جامع تاكنون براي نزديك به يكصد امامزاده و بقعه متبركه تهيه شده است.
وي با بيان اين كه اجراي اين طرح در استان در ابعاد اقتصادي و فرهنگي در توسعه گردشگري و جذب زائران موثر است، افزود: اين طرح مهم سبب اشتغالزايي نيز مي شود.
سهرابي با اشاره به اين كه طرح جامع امامزادگان در راستاي توسعه و ايجاد فضاهاي اقامتي و محوطه هاي امامزادگان و ايجاد فضاهاي شاد فرهنگي و تفريحي براي گردشگران و زائران در مازندران اجرا مي شود، گفت: مازندران با داشتن يك هزار و 231 امامزاده رتبه نخست و همچنين با داشتن 12 هزار موقوفه و بيش از 120 هزار رقبه رتبه سوم را در كشور دارد.
با توجه به ظرفيت هاي بالقوه گردشگري مذهبي در مازندران، متوليان ارشد استان مي توانند با برنامه ريزي مناسب علاوه بر فراهم كردن زمينه جذب گردشگر مذهبي ، فرصت هاي شغلي پايدار و بادوامي را نيز براي جوانان استان فراهم كنند .