با هفته هوگند مردم بشرویه؛اینجا باید با پای دل سفر کرد
- شناسه خبر: 389
- تاریخ و زمان ارسال: 12 مهر 1390 ساعت 06:23
- نویسنده: محمد کمالی ضیا


پایگاه اطلاع رسانی امامزادگان: امامزاده محمد بن اصغر(ع) معروف به امامزاده هوگند یکی از هفت امامزاده شهرستان بشرویه است که در 12 کیلومتری جنوب غرب شهرستان قرار گرفته است و به خاطر مسافت نزدیک به شهرستان معمولا هر هفته زائرانی از بشرویه مهمان خوان کرم این امامزاده هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس از بشرویه، هفته دوم مهرماه هر سال به رسم سنت به نام امامزاده هوگند معروف است و پنجشنبه و جمعه این ایام اکثر شهروندان بشرویه شب و روزی را با این امامزاده سپری میکنند.
برگزاری دعای کمیل، دعای ندبه و اجرای شبیهخوانی از جمله برنامههایی است که در این مدت باشکوه خاصی برگزار میشود.
حضور در این مراسم موجب شد عهد قلم به جا بیاورم و نکاتی از این مراسم معنوی و نورانی را قلمی کنم و سهمی در ماندگاری این سنت زیبا و خدایی داشته باشیم. به ویژه امروزه روزگار که بسیار مراسمات و گردهماییهایی در جمع مردمان رخ میدهد و بیاغراق شاید بهدور از اندک معنویت و الوهیت باشد و در آن قعود و قیام شبانه جای خود را به تحرکات موزونی داده باشد که نقل هر محفل و انجمن است.
مراسم شبیهخوانی در جریان است و چند تن در صحنه نمایش حضور دارند که به لطف لباسهایی که پوشیدهاند مشخص میشود از گروه ظالمان هستند و یا وابسته به خاندان نبوت و امامت و این میان مظلومیت یاران امام مشهود است و نمایش این مظلومیت گریه و شیون بینندگان را به آسمان برده است و در نهایت صحنه شهادت ارادتمندانی که عشق، علاقه و ایمان خود را با زر منصور عباسی سودا نکردند و تاریخ باید نشان این بنا و خانوادهاش را از لای دیوارهای قصر افراشته بر ظلم خلیفه عباسی بگیرد.
* اجرای بیش از 30 مراسم تعزیهخوانی در سال
محمود روایتی یکی از شبیهخوانان این تعزیه است که در بیان اجرای این مراسمات معنوی به خبرنگار فارس میگوید: گروه تعزیهخوانی بشرویه در طول سال در هفته امامزاده علی (ع) و امامزاده هوگند و ایام محرم بیش از 30 شبیهخوانی و تعزیه اجرا میکنند و این اجراها با استقبال بینظیر مردم مواجه است.
روایتی ادامه میدهد: از اینکه با ایفای نقشی در مجموعه این تعزیهها میتوانم لحظاتی از زندگی دشوار و سراسر مبارزه و خون و قیام و مظلومیت خاندان امامت و ولایت با یاران و سرسپردگان آنها را به مردم حال حاضر منتقل کنم بینهایت خوشحال و سپاسگزار خداوند هستم.
وی ادامه میدهد: زمانی که در متن اجرای نمایشنامه قرار میگیرم و مثلا نقش کمک کننده به طفلان مسلم را دارم از عمق وجود، زجر و غصه و مظلومیت طفلان مسلم را حس میکنم و یا وقتی در نقش مختار دستور قتل شمر و خولی و حرمله را میدهم به شخصه احساس میکنم انتقام خون شهدای کربلا را از ظالمین گرفتهام.
محسن زییائیان کارگردان و مسئول گروه تعزیهخوانی نیز در تشریح فعالیت گروه به خبرنگار فارس میگوید: این گروه بدون هیچ چشمداشت مالی در طول سال از دل و جان و در هر جای ممکن که امکان حضور مردم و تأثیرگذاری وانتقال پیامی از حادثه کربلا و زندگی امامان باشد به اجرای تعزیه میپردازند.
زیبائیان با اشاره به اعتقاد و خلوص نیت مردم بشرویه در حضور در اماکن مذهبی ادامه میدهد: در این ایام مردم با حضور در امامزاده علی بن اصغر به یک پالایش روحی و روانی میرسند و فارغ از مشغله شهری در خلوت و سکوت دل به دریای معرفت و شناخت الهی میسپرند.
* یک اتفاق ویژه
نکته جالب توجهی که در هفته هوگند امسال مردم بشرویه نسبت به سالهای قبل انجام گرفته است، آماده شدن شجرهنامه امامزاده علی بن اصغر(ع) است که این امر در میان جمعیت مردم بشرویه، مسئولان استانی و شهرستانی نیز در جمع خود احساس میکنند.
حجتالاسلام و المسلمین طاهر گرایلی مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان که از مهمانان ویژه این ایام در امامزاده محمد بن اصغر است که بقاع متبرکه را مرکز ثقل فرهنگی کشور میداند و ادامه میدهد: حکومت دینی در دنیا از دو ایدئولوژی سرچشمه میگیرد که یکی ایده حکومت یهودی است و دیگری ایده حکومت اسلامی مبتنی بر ولایت حضرت علی (ع) و امامان شیعه است.
گرایلی با اشاره به تاریخ نبوت و وحی الهی و مژده همیشگی ادیان الهی به ظهور دین خاتم و ابناء دوازدهگانه این رسول خاتم ادامه میدهد: این در حالیست که ایدئولوژی یهودی کاملا ادعای بشری است و خداوند نیز در انجیل که به عنوان بشارت است به آنان هشدار داد که دست از این تفکر بردارند و حتی در کتابهای آنها نیز مختصات امامان شیعه وجود دارد.
گرایلی در ادامه با اشاره به ضرورت تقیه از سوی امامان و امامزادگان تا قبل از دوران ولایتعهدی امام رضا(ع) یادآور شد: در این زمان شرایط عوض شد و بسیاری از امامزادگان مأمور به تبلیغ اسلام و تشیع شدند و به اقصی نقاط جهان و کشور اسلامیمان سفر کردند که بعد از شهادت امام رضا(ع) و امام جواد و امامان بعدی این امامزادگان در درگیری با حکام و خلفای عباسی به شهادت رسیدند.
مدیر کل اوقاف استان حضور امامزادگان گرانقدر در نقطه نقطه کشور را موجب ایجاد ترویج اندیشههای شیعی و برکت دانست و ادامه داد: در حالی که اجتماع و گردهماییهای بسیاری در جمع مردم چه با عنوان مسافرت و یا جشن با موضوعات و نیات بیمورد و گاها گناه آلود انجام میشود، ولی حضور در بقاع متبرکه و عزیمت به خاطر حضور در این اماکن نیت همراه با ثواب و لطف الهی است.
رئیس هیئت امنای امامزاده محمد بن اصغر هوگند نیز در جمع مردم گزارشی ارائه میدهد و میگوید: مردم شهرستان چندین سال انتظار کشیدند تا وجود مقدس این امامزاده را با معرفت کامل بشناسند که این امر محقق شد و امروز شجرهنامه این امامزاده گرانقدر رونمایی میشود.
محمد دنیایی ادامه داد: این شجرهنامه به همت مؤسسه دایرة المعارف بقاع متبرکه تهیه وتدوین شده است و در ثبت و ضبط آن از منابع تاریخی بسیاری مانند لباب النساب، الشجرةالمبارکه فی انساب الطالبیه، الفخزی فی انساب الطالبین و تهذیب الانساب استفاده شده است.
* رونمایی از شجرهنامه حضرت
حضور مردم در ایام موسوم به هفته هوگند به رونمایی از این شجره نامه ابهت خاصی بخشیده است. یکی از مداحان در مدح و منقبت آل عبا به ذکر مصیبت میپردازد و حال هوای معنوی و روحانی سراسر امامزاده را فرا میگیرد و همزمان پرده از شجرهنامه فرو میافتد.
بیا به پای دل خود سفر کنیم امروز ز کوچههای مدینه گذر کنیم امروز
به کنار تربت محمد اصغر(ع) میوه دلش به غربت او دیده را تر کنیم امروز
شجرهنامه حضرت با نه نسب به امام حسن مجتبی (ع) میرسد و در انساب ایشان هم بسیار نشان از شهدا و امامزادگانی است که در اقصی نقاط کشور مدفون هستند و یا ابا و اجداد دیگری که در حبس منصور و هارون و مامون به شهادت رسیدهاند.
و در این میان امامزاده علی بن اصغرابن ابوجعفر بن ابوهاشم قاسم ابن ابو فتح ابن ابوعلی حسین ابن ابوطاهرابن محمد امین بن ابوالقاسم علیالزانکی ابن اسماعیل ابن ابومحمدالحسین بن زید ابن حسن المجتبی بن علی بن ابیطالب گوهر درخشانی است که با شهادت خود در این سرزمین برای همیشه تاریخ یکی از انوار نورانی خاندان نبوت در سرزمین بشرویه است و مردم نیز چه عاشقانه این نگین آسمان امامت و ولایت را در برگرفتهاند.
امامزاده و این بقعه نورانی دارای 60 خادم افتخاری است که در طول سال و به ویژه در شنبه شبهای هر هفته که مردم به رسم اعتقاد در امامزاده حضور مییابند به خدمت رسانی به آنها مشغول هستند.
علی گلی اما خادم همیشگی حضرت است و به گفته خودش 11 سال است که مداوم کار خادمی بقعه را به عهده داشته است.
گلی درباره این حضور 11 ساله میگوید: شب و روز حضور در حرم خودش یک نعمتی است که خداوند به من عطا کرده است و من هم دوست دارم قدر این نعمت را بدانم.
وی ادامه میدهد: معمولا در طول سال با انواع و اقسام زوار حضرت از مناطق مختلف کشور برخورد دارم و بسیاری از مردم کشور از اهواز و شیراز و کرمان و اصفهان و بوشهر و به ویژه در ایام تعطیل موقع عزیمت به سمت امام رضا(ع) شبهایی را در این امامزاده به سر بردهاند.
*هفته بیبی نجمه خاتون مجد
حجتالاسلام دادخدا خدایی در زمینه این حضور معنوی به خبرنگار فارس میگوید: مردم شهرستان بشرویه در برگزاری اینگونه مراسمات و برنامهها واقعا همت و تلاش و اعتقاد منحصر به فردی دارند و این اتحاد و حضور و اجتماع موجب خرسندی و غنیمت است.
خدایی ادامه میدهد: ما در شهرستان هفت بقعه مبارکه داریم که در طول سال مردم حضور عاشقانه و باشکوهی در این بقعهها دارند و به طور مثال هفته موسوم به هفته امامزاده علی در اواخر شهریور و این هفته ایام حضور در امامزاده علی بن اصغر (ع) ما را بر آن داشته است تا از این ظرفیت برای دیگر بقاع متبرکه نیز استفاده کنیم که در نخستین مورد و به پیشنهاد مسئول هیئت امنا بحث حضور معنوی مردم در بقعه بیبی نجمهخاتون مجد مطرح خواهد شد که مردم نیز به این حضور در یکی از ایام سال علاقهمند هستند.
وی با اشاره به وضعیت خاص منطقه این امامزاده و نزدیکی به منطقه گردشگری شهرستان یکی از موهبتها را تلفیق زیارت و سیاحت و سیر و سفر در این منطقه میداند و ادامه میدهد: این هم یکی از محسنات است که یکی از مناطق معتبر گردشگری شهرستان در نزدیکی امامزاده قرار گرفته است و بدین ترتیب سرمایهگذاریهای گردشگری شهرستان نیز بعد سیاحتی و زیارتی دارد.