اربعین، نمادی از وحدت امت اسلامی
- شناسه خبر: ۵۰۶۶۰
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ شهریور ۱۴۰۲ ساعت ۰۳:۵۸
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
چهل روز گذشت از بر سر نیزه شدن خورشیدی که ستارگان دشت کربلا گرداگرد وجوش پروانه وار چرخیدند.
بقاع خبر: چهل روز گذشت از بر سر نیزه شدن خورشیدی که ستارگان دشت کربلا گرداگرد وجوش پروانه وار چرخیدند. چهل روز گذشت از شبی که یاران حسین ع عاشقانه و عارفانه فردای شهادت را در دشت نینوا انتظار می کشیدند. چهل روز گذشت از روزی که حضرت زینب س و حضرت سجاد ع و ام کلثوم س از سرزمین کربلا و خورشید و ستارهای که گرداگرش بر خاک افتاده بودند به اسارت رفته بودنند. چهل روز از اسارت اهل بیت س و حماسه آفرینی های زینب س ، حضرت سجاد ع و ام کلثوم س گذشت.
ذر همه این چهل روز شیعیان و آزادگان جهان با نوحه و سوز و گداز با قافله سالار کاروان زینب کبری س و اسرای کرب و بلا همنوا بودند و به نالههای رقیه و سکینه گوش فرا داده اند. در همه این چهل روز عالم و آدم نغمه ” حسین ، حسین ، حسین ، حسین سرداده بودند و نغمه زینب س در همه عالم طنین انداز بود «ما رایت الا جمیلا»:
سلام بر حسین ع سلام بر زینب س سلام بر سجاد ع و سلام بر جابر اول شهید اباعبدالله الحسین ع چنانچه شیخ طوسی مینویسد: «روز اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری صحابی رسول خدا (ص) از مدینه برای زیارت قبر امام حسین (ع) به کربلا آمد. او اولین زائری بود که قبر شریف آن حضرت را زیارت کرد».
و اینک چند سالی است که اربعین بسیار بیش از قبل مورد توجه قرار گرفته است. تا جایی که زن و مرد و پیر و جوان، از هر کوی و دیاری پای در راه کربلا و سرزمین نینوا میگذارند. پیادهروی اربعین، نمادی شده از وحدت امت اسلامی و عشق و ارادت خالصانه به امام شهیدان.
اربعین ودیعه ای است برای همه عالم درهمه اعصار اربعین در لغت به معنی چهلم است و در اصطلاح فرهنگ تشیع مراسمی به مناسبت چهلمین روز شهادت حضرت اباعبدالله الحیسن ع درکربلا در سال ۶۱ هجری برگزار می گردد .
پیادهروی اربعین از مسیرهای منتهی به کربلا به منظور زیارت و تجمیع عزاداران در کربلا سنتی است که پس از شهادت اباعبدالله تاکنون برگزار گردیده است.
این مراسم یکی از بزرگترین اجتماعات مسالمتآمیز جهان خوانده شده و از سال ۲۰۱۴ به بزرگترین پیادهروی (پیمایش) و گردهمایی عمومی سالانه در جهان تبدیل شده است. زائران عراقی از شهرهای خود به سمت کربلا حرکت میکنند. برخی از زائرین عراقی سفر خود را از شهرهایی همچون بصره که در حدود ۵۲۰ کیلومتر (۳۲۰ مایل) با کربلا فاصله دارد ، آغاز میکنند. اما اکثر زائران ایرانی مسیر نجف تا کربلا را برای پیادهروی انتخاب میکنند. مسافت پیادهروی میان دو شهر حدود ۸۰ کیلومتر است. تعداد ۱۴۵۲ ستون در مسیر نجف به کربلا وجود دارد که فاصله بین هر ستون ۵۰ متر است. برای پیادهروی کل مسیر زمانی در حدود ۲۵ تا ۳۰ ساعت لازم است. بهترین زمان برای شروع سفر۱۶ صفر است.
در زمان حکومت صدام حسین، محدودیتهایی در اجرای این مراسم اعمال شد، ولی با سقوط حزب بعث در سال ۲۰۰۳ م، این مراسم احیا شد و هرساله علاوه بر شیعیان عراق، شیعیان کشورهای دیگر بهویژه ایران نیز به راهپیمایی اربعین میپیوندند.
بنابر گزارشها، علاوه بر شیعیان، گروههایی از اهلسنت، مسیحیان، ایزدیان و دیگر مذاهب نیز در پیادهروی اربعین حضور مییابند. درمسیرهای راه پیمائی اربعین مکانهایی به صورت حسینیه ، چادرهایی بزرگ با نام موکب یا «مضیف» به صورت مردمی و خودجوش و مستقل از دولت برپا میشود.
در این مکان ها غذا ، خدمات و امکانات بهداشتی و رفاهی و خدمات متفرقه نظیر واکس زدن کفشها، ماساژ بدن و موارد دیگر به صورت رایگان به زائران ارائه میشود.موکب های برپا و غذا، اسکان و سایر خدمات به صورت رایگان توسط داوطلبان به زائران ارائه میشود.
در کنار افزایش چشمگیر زائران اربعین حسینی که بزرگترین اجتماع دنیا را شکل میدهند، هزاران موکب نیز برای ارائه خدمات به زائران امام حسین (ع) برپا میشود که هر چه در توان دارند را برای میزبانی شایسته از زوار به کار میگیرند.
اعتقاد به فضیلت بسیار زیارت حسین به خصوص در اربعین و جایگاه زائران آن، سبب شدهاست که بین صاحبان موکبهای مختلف و ارائه دهندگان خدمات، بر سر ارائه خدمات بیشتر و بهتر و جلب نظر زائران رقابت درگیرد.
جاماندگان اربعین ، هم نوائی با کاروان اسرا بیش ۲ دهه از رونق چشمگیر مراسم پیادهروی اربعین حسینی میگذرد و هر سال بر شکوه این اجتماع میلیونی افزوده میشود و در کنار آن بیش از یک دهه است ” پیادهروی جاماندگان اربعین درایران ” شکل گرفته است. پیادهروی جاماندگان اربعین، شبیهسازی پیادهروی اربعین و نمادی از راهپیمایی در فاصله بین نجف تا کربلا است که هر سال روز اربعین در شهرهای ایران برگزار میشود. این پیادهروی از دهه نود شمسی آغاز شده، و مقصد آن یکی از زیارتگاهها یا مکانهای معنوی شهر است. مقصد پیادهروی در مشهد، حرم امام رضا(ع)، در تهران، حرم حضرت عبدالعظیم و در شیراز، حرم شاهچراغ است. مسیر پیادهروی در قم از حرم حضرت معصومه(س) شروع و به مسجد جمکران پایان مییابد. پیادهروی جاماندگان اربعین اولین باردراصفهان از سال ۱۳۷۵شمسی به صورت پیادهروی فاصله بین میدان لاله و امامزاده شاهکرم انجام شده و در تهران برای نخستین بار در سال ۱۳۹۰شمسی انجام شد. پس از تهران، در دیگر شهرهای ایران نیز این مراسم به صورت سالیانه در روز اربعین برگزار شده است. سردار «حسن حسنزاده» فرمانده سپاه تهران آمار شرکتکنندگان در مراسم جاماندگان اربعین سال گذشته را ۴ میلیون نفر عنوان کرد و گفت : پیشبینی ما این است که رقمی بالغ بر ۴ تا ۵ میلیون نفر در این راهپیمایی جاماندگان اربعین حضور خواهند یافت . مییابند. راه پیمائی جاماندگان اربعین در گرمسار مردم گرمسار و استان سمنان که با برپائی ۴۰ موکب درشهرهای نجف، کربلا و مسیر بین این دو شهر، ۴ موکب در مرز مهران و دو موکب نیز در استان سمنان به زائران اربعین خدمات رسانی میکنند. هم زمان با روز اربعین به روال سال های گذشته در گلزار شهدا گرد هم آمده و مسیر گلزار شهدا تا امام زاده اسماععیل را پیاده زی می کنند و پس از قرائت زیارت اربعین ، نوحه خوانی و سینه زنی و برپائی نماز جماعت بر سفره احسان اهل بیت می نشیند .