شیخ فضل الله نوری بهترین الگو برای طلاب است
- شناسه خبر: 49985
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۲:۰۲
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، همایش ملی «شیخ شهید؛ فقیه تهران، دیدبان ایران» با حضور آیت الله علی اکبر رشاد رئیس شورای سیاست گذاری حوزه علمیه تهران، حجت الاسلام محمدهادی رحیمی صادق مدیر حوزه علمیه تهران، حجت الاسلام کبیریان مدیر حوزه علمیه خواهران تهران و جمعی از مسؤولان و اساتید حوزه و دانشگاه در مجموعه فرهنگی شهدای هفتم تیر برگزار شد.
در ابتدای این همایش، موسی حقانی به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: امروز در نخستین روز از برگزاری همایش شیخ شهید در تهران هستیم و فردا و پس فردا این همایش در قم و شهرستان نور برگزار میشود.
وی افزود: از بین مقالات ارسالی ۲۵ مقاله برگزیده شدند که در همایش تهران و نور این مقالات ارائه خواهد شد و همایش قم فردا رأس ساعت ۱۶ با پیام تصویری آیت الله سبحانی مرجع جهان تشیع آغاز و با سخنرانی اساتید بزرگ حوزه علمیه ادامه خواهد داشت.
حقانی بیان کرد: امروز در همایش تهران ۱۹ سخنران به ایراد سخنرانی خواهد پرداخت و تا ساعت ۱۸ این مراسم ادامه مییابد. لازم به ذکر است مرکز مدیریت حوزه علمیه تهران و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در برگزاری این همایش نقش بسزایی داشتند.
در ادامه آیت الله رشاد به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: در ایامی هستیم که ایام سوگواری و سوگیاد شهادت حضرت سید الشهدا (ع) و اصحاب با وفای ایشان است و نیز مقارن با شهادت شاگرد این مکتب شهید شیخ فضل الله نوری است.
وی افزود: اساس این سنتها یک غایت و داعی مشخصی دارد. در دو دیداری که حوزه علمیه تهران مفتخر شد به عنوان یک نهاد حوزوی به محضر رهبر انقلاب شرفیاب شود نکات مهمی در این دو دیدار مطرح شد و چهار راهبرد را حوزه علمیه تهران در دیدار اول بیان کرد که یکی از آنها احیای هویت تاریخی و ارتقای موقعیت اصلی حوزه علمیه تهران بود. در این دیدار رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که این مهم پیگیری شود بر این اساس این سلسله همایشها که در گذشته هم وجود داشته و همچنان ادامه دارد در راستای احیای حوزه علمیه است. از این رو در صدد هستیم در آینده نزدیک همایشهایی نیز برای تجلیل از مقام شامخ مرحوم آیت الله شاه آبادی و آیت الله مجتبی تهرانی را برگزار میکنیم.
حوزه تاریخی به بلندای تاریخ شیعه دارد
رئیس شورای سیاست گذاری حوزه علمیه تهران با بیان اینکه حوزه تاریخ بلندی دارد گفت: حوزه تاریخی به بلندای تاریخ شیعه دارد از بخش آیات اول که بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد حوزه تأسیس شد چرا که خدا در آن آیات انسان را به علم و انسان شناسی دعوت کرد زیرا توحید از انسان شناسی آغاز میشود. از مأموریتهای مهم پیامبر اکرم (ص) تعلیم، تلاوت قرآن و پیش از آن تزکیه است؛ تزکیه اولویت حوزه علمیه به شمار میرود.
رشاد ادامه داد: بر اساس آیات قرآن کریم حتی هنگام جنگ و جهاد نباید تعلیم و تربیت تعطیل شود و همه مسلمانان نمیتوانند در این ایام به میدان جنگ و جهاد بروند بلکه باید عدهای به تفقه در دین اشتغال داشته باشند؛ بر مبنای همین فرمانهای الهی حوزه ساخته شد.
وی با بیان اینکه در ایران ابتدا در ری حوزه علمیه تأسیس شد عنوان کرد: شیخ کلینی و شیخ صدوق که از علمای بزرگ جامعه تشیع به شمار میروند از کسانی هستند که در حوزه علمیه ری بودند. بزرگترین فیلسوفان، متکلمان، اطباء، منجمان و… در ری و تهران پرورانده شده و رشد کردند. حوزه علمیه تهران با دسیسهای که پهلوی طراحی کرد افول کرد و نابود شد اما با انقلاب اسلامی مجدد حوزه علمیه در تهران احیا شد و در طول این سالها حوزه علمیه تهران پیشرفت شگرفی داشته است. امروز ۱۵۰ مدرسه علمیه در تهران به تربیت طلاب تهرانی اهتمام دارد. از این رو میتوان گفت احیای مرحوم شیخ فضل الله نوری در اصل الگو سازی برای طلاب است تا بدانند علم و عمل را مانند آن مرحوم با هم داشته باشند.
حوزه نماد استقلال ایران است
رئیس شورای سیاست گذاری حوزه علمیه تهران با تاکید بر اینکه حوزه نماد استقلال ایران است گفت: علم را حوزه علمیه حفظ کرده است تا قریب به یک قرن پیش حوزه مرکز علوم و حتی طب بوده است. استقلال این کشور را علما حفظ کردند اگر حوزه نبود ایران نبود، نه هویت و نه زبان باقی نمیماند، روشنفکران و اساتید دانشگاه و جوانان بدانند بنده طلبه ایرانی باقی ماندهام این قبا که بر تن بنده است نشان فرهنگ ایرانی است بنده به این جامه که بیانگر وجههای از فرهنگ ایرانی است وفادار باقی ماندهام این در حالی است که بر تن بسیاری جامه فرهنگی است.
رشاد ادامه داد: این حرام است اگر کسانی بیایند و زبان فارسی معیار را با الفاظ فرنگی آلوده کنند و اگر هویت ایران به دلیل ورود واژههای فرنگی تهدید شود نباید وارد زبان فارسی شود. ایران خانه شیعه است این کشور نباید تهدید شود. زبان یکی از ابزارهای قدرت است و رهبر در این زمینه فرمودند زبان فارسی باید به زبان علم تبدیل شود؛ شیخ فضل الله نوری فرمودند من جان میدهم اما استقلال خود را از دست نمیدهم و زیر پرچم کفر نمیروم. اگر زبان فارسی از دست برود برخلاف قاعده نفی سبیل عمل شده و هویت ایرانی را به مخاطره میاندازد.
وی افزود: هویت در سبک زندگی آشکار میشود و سبک زندگی فرهنگ است شیخ فضل الله نوری الگو است و طلاب باید از ایشان درس بگیرند.
در ادامه موسی نجفی به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: انقلاب اسلامی با مشروطه چند مرحله دارد که یک مرحله آن نهضت است و باید پیروز شود تا به نظام برسد. مشروطه به نظام مشروطه و انقلاب به نظام اسلامی رسید اما انقلاب اسلامی یک مرحله بالاتر که همان تمدن اسلامی است نیز دست یافت. تمدن و نظام آن است که تمدن نظام را مبسوط میکند اما مشروطه به مرحله تمدن نرسید.
وی افزود: معمولاً انقلابها دو مرحله دارند یک هویت انقلابی و مرحله بعدی انقلاب مدیریتی است در مرحله اول فضای انقلاب و بر اندازی بر نهضتها حاکم است اما اگر میبینیم انقلاب به مرحله تکامل میرسند در این مرحله انقلاب هویتی عکس میشود بنابراین اگر انقلاب هویتی شکل بگیرد عملاً آن نهضت به مرحله تمدن نمیرسد. در انقلاب مشروطیت این انقلاب هویتی منجر شد در یک مرحلهای ناقص باقی بماند و مرحوم شیخ فضل الله نوری این نقیصه را درست متوجه شد و فهمید که نقش خود به عنوان یک عالم، براندازی نیست بلکه اصلاح نظام است بر خلاف چیزهایی که دشمنان به آن اصرار داشتند.
یادآور میشود در بخشی از این همایش از کتاب آیت الله شیخ فضل الله نوری رونمایی شد.