آرامگاه امیر غیاث الدین ملک شاه
- شناسه خبر: 43964
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۹ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۰۳:۲۵
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، امیر غیاث الدّین ملک شاه، از امراى مشهور دربار تیمور گورکانى بوده که پنج سال بعد از فوتش ـ یعنى در سال 855 هـ . ق ـ بنایى بر قبر او احداث کردهاند. بناى آرامگاه یا مسجد امیر غیاث الدّین که در بازار بزرگ و ناحیه سرشور مشهد واقع است، جزء آخرین بناهاى مربوط به دوره میرزا شاهرخ است که مشتمل بر بقعهاى با گنبد دوپوش، دو مناره و یک ایوان است.
بناى آرامگاه به ابعاد حدود 20×33 متر، جمعاً حدود 660 متر مربّع را فرا مىگیرد. نماى منارهها و غرفات و ایوان، داراى کاشى معرّق بسیار نفیسى بوده که بیشتر آنها از بین رفته و آن چه باقى مانده، نمونه بهترین رنگ و لعاب کاشى دوره تیمورى و صفویّه است. ازاره بنا، در اصل کلاً از سنگ بوده است.
عرض ایوان جلویى، حدود 95/4 متر، ارتفاع آن تا لبه بام، 40/9 متر و عمق ایوان، 20/4 متر است. ایوان مذکور از نظر کاشى و نقش و تزیینات دیگر، در واقع تابلوى ظریف این مقبره به شمار مىرود.
ارتفاع ازاره تمام بنا در نماى جلوى مقبره، 15/1 سانتىمتر است. در پایه راست ایوان، بعد از ازاره، یک خوانچه معرّق داراى گلدان و گل و بوته به عرض 64 و طول 110 سانتىمتر دیده مىشود و در بالاى خوانچه مذکور، مربّع مستطیلى به عرض 64 و ارتفاع 27 سانتىمتر قرار دارد که نام معمار مقبره «عمل بن شمس الدّین محمّد تبریز» در آن نوشته شده است. به نظر مىرسد که در پایه چپ ایوان، نام کاتب ذکر شده بوده که کاشىکارى این قسمت از بین رفته است. چون معمار بناى مسجد واقع در تایباد که در نزدیکى قبر زین الدّین ابوبکر تایبادى قرار دارد، همین معمار بوده است، بنابراین نام کامل معمار آرامگاه مىبایست «احمد بن شمس الدّین محمّد تبریزى» بوده باشد.
در بالاى نام معمار، کتیبهاى کاشىکارى وجود داشته که قسمت عمده آن از بین رفته است. کاشىهاى دیگر قسمتها نیز آسیب فراوانى دیده است. جاى خوشحالى است که کتیبه طرف چپ ایوان به طول تقریبى دو متر از اصل عبارت کتیبه، به طور صحیح و روشن و در زمینه کاشى لاجوردى و خط کشى سفید معرّق و با خط ثلث شیوا بر جاى مانده است: «لل الامیر ملکشاه اعرج اللَّه معارج دولته فى سنه خمس و خمسین و ثمانمأه الهجریه» (855). در همین مقدار باقی مانده از کتیبه، به قدرى لطافت و ظرافت دیده مىشود که نظیر آن را در جاى دیگرى نمىتوان یافت. نقطهها و احیاناً اعراب کتیبه را با کاشى تغارى سیر به طورى اجرا کردهاند که جملات را به صورت جالبى تزیین کرده است. در دیگر قسمتهاى ایوان، صلوات بر چهارده معصوم بر کاشى نوشته شده و بخشهاى دیگر نیز با نقوش زیباى هندسى بر کاشى زیبایى تزیین گردیده است.
بقعه، داراى درى به تاریخ 1155 هـ . ق است که به نظر مىرسد از محل دیگرى به این نقطه منتقل شده باشد. داخل مقبره نیز داراى کاشىکارى بسیار نفیسى است. تمام ازاره مقبره به ارتفاع 45/1 متر، داراى کاشى مسدس سبز سیر شفاف است و وسط هر مسدس، نقشى با زر طرح شده و کلمه «على» را با زر سه بار تکرار کردهاند. در بالاى ازاره مزبور، کتیبهاى سرتاسرى به عرض 24 سانتىمتر است که از نظر کاشى و خط، از شاهکارهاى هنر عهد تیمورى به شمار مىرود. زمینه کاشى، سبز سیر، و خط آن، ثلث با کاشى تغارى سیر شفاف و عسلى است. عبارت کتیبه، شانزده بیت از مناجات امیرالمؤمنین و یعسوب الدّین حضرت على بن ابى طالب است.
در وسط هر ضلع از مقبره، دربندى وضع شده که از این دربندها، به رواقهاى مجاور مقبره رفت و آمد مىشده و جز دربند در ورودى، سه دربند دیگر بعدّها مسدود شده است؛ در بالاى هر دربند، دو ابرو و پاپشت بغل نفیسى در کاشى زمینه سبز سیر با اسلیمى تغارى سیر نمایان است. در هر زاویه مقبره، از بالاى فیلگوشها با گچ به طور مقرنس بالا رفته است. در روى این قسمت و در کنار هر دربند، فاصلهاى براى کتیبه باز بوده که نقّاشى ظریف داشته و اکنون به کلّى محو شده است. در زیر عرقچین مقبره، هشت دهنه تعبیه شده که روشنایى داخل مقبره از همین دهنههاست. در بالاى فیلگوشها، مثلثهایى به طور مقرنس ساخته شده و با گچ، نقش اسلیمى دارد. عرقچین گنبد، نقّاشىهایى داشته که از بین رفته است. در زیر عرقچین، کتیبهاى قرآنى با خط ثلث بر گچ به تاریخ «تسع عشر و مأه الف» دیده مىآید.
گنبد مقبره، با طرح متناسب و روکار کاشى فیروزهاى ساخته شده و در ساقه آن با خط کوفى درشت، جمله «البقاء لله» تکرار شده است. ارتفاع گنبد، از تیزه تا کف مقبره، حدود 40/17 متر است. در زیر بقعه، سردابى به عرض و طول 36/6 متر وجود دارد که در دوره اخیر کشف گردیده است. در این سرداب، صورت قبرى به ابعاد 56×190 متر وجود دارد که احتمال دارد قبر امیر ملک شاه باشد. این قبر با آجر بالا آمده و فاقد سنگ قبر است. در طرف چپ قبر، دو قبر و در طرف راست آن نیز یک قبر دیده مىشود که همگى فاقد لوح قبر هستند. در چهار طرف سرداب، هواکش هایى تعبیه کردهاند. سقف سرداب، به صورت ضربى صاف پوشیده شده که تاکنون پابرجا مانده است. در دو طرف مقبره اصلى و پشت آن، سه رواق ساخته شده و جلوی رواق شمالى و جنوبى بقعه و غُرفه، کاشىکارى شده است.
در طرفین بناى بقعه امیر ملک شاه، دو مناره وجود دارد که بالاى هر دو به دلیل گذشت سالیان دراز، تخریب شده است. ارتفاع مناره شمالى آنچه باقى مانده، 20 متر و بلندى مناره جنوبى نیز در حال حاضر، 40/15 متر است. ازاره هر دو مناره، از سنگ بوده که از بین رفته؛ اما جدیداً تجدید بنا و بازسازى شده است. در بالاى ازاره منارهها، کتیبه بزرگى با آیات قرآنى به چشم مىآید. بالاى این کتیبه، در ترنجهایى، احادیثى از پیامبر و در بالاى آنها، اسماء اللَّه نوشته شده است.