“آزادی” به معنای رهایی از انسانیت و اخلاق نیست
- شناسه خبر: 42706
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۱ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۰۲:۲۸
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، هشتمین جلسه از نهمین دوره کرسیهای آزاداندیشی با عنوان «گفتمان انقلاب اسلامی» به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم و اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در دانشگاه طلوع مهر قم به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
حجت الاسلام محسن مهاجرنیا در این نشست با اشاره به کوتاهیهایی که در معرفی گفتمان انقلاب اسلامی و معنویت ناشی از آن شده است، گفت: بعد از چهار دهه از انقلاب اسلامی حقیقت «معنویت» انقلاب، هنوز نه تنها در دنیا ناشناخته مانده است بلکه با حواشی که تبلیغات دشمنان برای ما ایجاد کردهاند؛ سوء فهمهایی از آن ایجاد شده است. معنویت انقلاب را با پدیده تروریسم (که زائیده دنیای استکبار است و مقارن با مفاهیمی چون تحجر، بنیادگرایی افراطی و خشونت)، تبلیغ میکنند.
رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر گفت: «معنویتی» که گفتمان انقلاب اسلامی در ذیل «اسلام ناب» مدعی آن است، پیوند وثیق میان زندگی دنیوی و اخروی است، فیزیک را در کنار متافیزیک و ماده را در کنار معنا میبیند. معنویت دینی و پیوند انسان با الوهیت را در همه رفتارهای زمینی از سیاست، فرهنگ و اقتصاد جدا نمیبیند. این نوع نگاه به مسائل زندگی اجتماعی در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی سابقه نداشت. تنها انقلابی که شعار عینیت دین و سیاست و رابطه دنیا و آخرت و پیوند مادیت و معنویت را بر پایه بنیادهای فکری و اعتقادی مطرح کرد، انقلاب ملت ایران بود. این ادبیات نمادهایی بود که در ادبیات انقلاب ایجاد شد و ملت ایران بر اساس آنها انقلاب کردند، اگرچه نتوانستیم این ادبیات را درست ترویج کنیم، گسترش بدهیم و در دنیا معرفی کنیم.
استاد فلسفه سیاسی حوزه و دانشگاه افزود: یکی از شاهکارهای گفتمان انقلاب اسلامی، پایان دادن به تلقی ناصوابِ برابری معنویت با زهد و زندگی زاهدانه و انزواگرایانه و عدم ورود به عرصه جامعه و سیاست است. در حالی که آن تفکر زهدگرایی، دنیا را پَست و آلوده میداند و خواهان کنارهگیری از آن بود. گفتمان انقلاب اسلامی با معنویت حماسی و الگوی عاشورایی پا به میدان گذاشت. چهل سال تجربه تقابل این معنویت با استعمار را به عنوان برند انحصاری خود قرار داده است. امام راحل عظیمالشأن با همین رویکرد در دهه چهل مبارزه را شروع کرد. در سخنرانی امام در مدرسه فیضیه قم در سال 1342 ایشان از تمثیل گفتمانی و تقابلی اسلام حسینی در مقابل اسلام یزیدی استفاده میکند و میفرماید امروزحسینیان در مقابل یزیدان ایستادهاند. از ابتدا رویکرد انقلاب اسلامی این بود که «معنویت» را اساس اقتصاد و سیاست و آزادی و اخلاق و هنجارهای اجتماعی خود قرار بدهد؛ نه مانند انقلاب کبیر فرانسه است که همه هدفش آزادی باشد و نه مانند انقلاب اکتبر سوسیالیستی 1917 روسیه است که اقتصاد را اساس همه چیز قرار دهد.
وی افزود: یکی از ابعاد «معنویت» در گفتمان انقلاب اسلامی، تعهد، مسئولیت و غیرت دینی آن است که با شعار تسامح و تساهل و تُلرانس و رواداری و بیغیرتی ناشی از سکولاریسم غربی در تعارض بود. معنویت انقلابی، با جهاد و شهادت و حماسه عجین است. «أَشِدّاءُ عَلَى الکُفّار» را در کنار «رُحَماءُ بَینَهُم» دارد. معنویت انقلاب، مردان و زنانی را میسازد که «لَا تُلْهِیهِمْ تِجَارَهٌ وَلَا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ» در مسیر ساختن زیست جهان معنوی مبتنی بر عدالت و آزادی باغیرت دینی و تعصب اسلامی و انسانی، همانند کوه ایستادهاند و از مسیر منحرف نمیشوند. به تعبیر رسول معظم اسلام صلی الله علیه و آله آنها «الجَبَلِ الرّاسِخِ لاتُحَرِّکُهُ العَواصِفُ» هستند.
شعار زن، زندگی، آزادی شعار اصیل انقلاب است
استاد مهاجرنیا با اشاره به حوادث روز جامعه افزود: شعار «زن، زندگی، آزادی» از شعارهای اصیل گفتمان انقلاب اسلامی است. انقلاب بر اساس آموزه قرآنی برای آزادی زنان و مردان از همه قیود و موانع از جهل و خرافات، از رسوم و آداب جاهلی، از تقلید کورکورانه از دنیای سکولار، آزادی از استبداد و آزادی از بیغیرتی و بیعفتی، ولنگاری و هواهای نفسانی، فضای نوینی ایجاد کرد. این نوع آزادی را انقلاب اسلامی از رسالت خاتم رسولان (ص) آموخته است. هدف رسالت او در سوره اعراف چنین بیان شده است: «وَ یَضَعُ عَنْهُمْ اِصْرَهُمْ وَ الْاَغْلالَ الَّتى کانَتْ عَلَیْهِمْ» او برای آزادی و آزادگی انسانها از گناهان مبعوث شده است. در تمام تاریخ ایران در هیچ دورهای زن ایرانی مثل امروز همپای مردان و بلکه با درصد بیشتری در حال شکوفایی نبوده است.
آزادی به معنای رهایی از انسانیت و اخلاق نیست
وی با تصریح بر اینکه انقلاب هویت زن را زنده کرد، گفت: نباید آزادی را به معنای رهایی از انسانیت و اخلاق و عفت و ارزش های والای انسانی معنا کرد. در ادبیات گفتمان انقلاب اسلامی آزادی در کنار استقلال ملت ایران از اسبتداد شاهنشاهی و استعباد و استعمار امریکایی و دستیابی به نظام جمهوری اسلامی بوده است و نسل جوان باید بدانند طرح مقوله آزادی بدون معنویت و در تقابل با انقلاب اسلامی، بازگشت به همان ارزشهایی است که چهل سال پیش ملت ایران علیه آن ها قیام کردند. آزادی، بیبند و باری نیست، آزادی بی عفتی نیست. اگر در جاهایی ما نتوانستیم آزادی همراه با معنویت انقلاب را پیاده کنیم، مشکل از کارگزاران و مجریان است نه از اندیشه و گفتمان انقلاب اسلامی.
مهاجرنیا در پایان گفت: افزود: یکی از راههای برونرفت از این وضعیت موجود، بازگشت به معنویت انقلاب اسلامی است و بازگشت به شعارهای اصلی انقلاب اسلامی، بازگشت به آزادی، آزادی که انقلاب گفت، بازگشت به عدالت، بازگشت به استقلال، بازگشت به هویت ملی، دینی، بازگشت به ایرانیت خودمان. امروز باید همه دست به دست هم بدهیم تا ان شاءالله این مشکلاتی که ایجاد شده رفع بشود و نسل جوان ما امیدوار و با شعارهای انقلاب اسلامی و با گفتمان انقلاب اسلامی بیشتر آشنا شوند و این برای همه ملت روشن است که هیچ چیز جای انقلاب اسلامی را نمی گیرد و گفتمان انقلاب اسلامی هیچ بدیلی ندارد.
انتهایپیام/ح