امامزاده اظهر بن امام زین العابدین(ع) معروف به چهلتن
- شناسه خبر: 39591
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۲ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۱۰
- نویسنده: تحریریه بقاع خبر
به گزارش بقاع خبر، در فاصله ۴ کیلومتری شهر سمنان در دهستان چاشم بخش مهدیشهر در روستای درجزین امامزاده ای وجود دارد که به چهلتن معروف است. فاصله محل وقوع بقعه تا ابتدای جاده اصلی سمنان ـ مهدیشهر حدود نیم کیلومتر است. صاحب کتاب بحرالانساب در ذکر اولاد حضرت امام زین العابدین(ع) مینویسد: « … امام اظهر بن حضرت زین العابدین را در شهر درجزین شهید کردند». بنابراین صاحب آرامگاه از نوادگان امام زین العابدین(ع) امام چهارم شیعیان است.
مردم سمنان در مورد این بقعه و همچنین بقعه سی سر سمنان داستانی را نقل میکنند که مضمون آن چنین است: گویند در زمان خلافت مأمون یکی از سادات علوی، مورد تعقیب عمال بنی عباس قرار میگیرد، وی از ترس جان خود به این دیار میآید و در سمنان نیز چون مأمورین خلیفه را در تعقیب خود میبیند از یک بیراهه راه خود را به طرف شمال سمنان ادامه میدهد و به روستای درجزین میرسد و وارد یکی از باغهای خارج روستای درجزین که عده ای از کشاورزان مشغول زراعت بودند به آنان پناه میبرد و داستان تعقیب خود را ازطرف عمال بنی عباس شرح میدهد.
چون اهالی درجزین شیعه اثنی عشری بوده اند؛ لذا مقدمش را گرامی داشته و از آنجایی که هر لحظه انتظار آمدن مأمورین جهت دستگیری وی وجود داشت، بنابراین برای نجات وی فکری اندیشیده و او را در بین خود با لباس دهقانان ملبس نموده و جای میدهند. وقتی عمال بنی عباس از راه میرسند و به تحقیق و تفحص میپردازند زارعان از وجود چنین شخصی اظهار بیاطلاعی نموده و از معرفی وی خودداری میکنند تا سرانجام سربازان خلیفه همه آنان را که جمعاً ۴۰ نفر بودهاند به طرز فجیعی به قتل رسانده و سر آنها را از بدن جدا کرده و سرهای آنان را در رودخانه رودبار که از روستای درجزین عبور میکرده میاندازند، در نتیجه ۳۰ سر از چهل سر به آب داده شده در محله جنبدان بدست میآید و در محل سی سر فعلی دفن میشود و ۹ سر دیگر آنان نیز در محله ناسار(بازار بالا) بدست میآید و یک سر دیگر در جریان آب ناپدید میشود. پس از آن اهالی درجزین نسبت به دفن چهل نفر از شهدای این واقعه که سر در بدن نداشتند. در این مکان به خاک سپرده و برای آنها گنبد و بارگاه کوچکی با خشت و گل بنا نموده و این محل در روستای درجزین به نام چهلتن معروف شد که اهالی روستا و اطراف آن از راههای دور و نزدیک به دلیل علاقه و اعتقاد قلبی خود و منظور بهره گرفتن از فیوضات معنوی و فضای روحانی به این مکان مقدس مشرف می شوند .
ساختمان این بقعه متبرکه شامل ایوان، حرم، گنبد و صحن است. مساحت بقعه ۳۱۰ متر مربع و حیاط آن به طول ۱۳ و عرض ۹ متر مربع است که سطح آن از کوچه ۲ متر گودتر است. در ضلع شمالی اتاق حرم مسجد به ابعاد ۹×۵ وجود داشته که در اثر بیتوجهی در گذشته تخریب شده و در سالهای اخیر مسجد دیگری در ضلع دیگری در ضلع غربی بقعه احداث شده است . ایوان بقعه در سال ۱۳۷۵ مرمت و بازسازی شده که ارتفاع آن ۶ متر و عمق آن ۲۰/۲ و دهنه ایوان ۴ متر است و در سال های اخیر نسبت به بازسازی مرقد مطهر با سنگ گرانیت و همچنین اطراف حرم مطهر اقدام و قسمت فوقانی حرم تا زیر گنبد آیینه کاری شده است.
انتهای پیام/ح